Ως εργαλείο για την επαναλειτουργία δραστηριοτήτων πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το self test, όπως τονίστηκε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού την Παρασκευή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε ότι η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορωνοϊού. Ως προς τα σχολεία, είπε ότι θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους.
«Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωση του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφορμα selftesting.gov.gr στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες. Επεσήμανε δε ότι, η κατοχύρωση δικαιωμάτων (όπως πχ. απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.
Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα ηλικίας έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή.
Από αρχές Απριλίου το self test
Η διάθεση των τεστ θα γίνεται από τις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία, ενώ οι πολίτες θα δικαιούνται ένα τεστ ανά εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών. Σε περίπτωση θετικού τεστ, οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα. Περισσότερες λεπτομέρειες για διάθεση των τεστ θα δοθούν τις επόμενες ημέρες, σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι το self test είναι συμπληρωματική δράση για την έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού οι οποίοι δεν είχαν λόγο να εξεταστούν. Όπως είπε, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα ταχέα τεστ (rapid test), που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συμπλήρωσε ότι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ (λήψη επιχρίσματος) ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στην χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του.