23 °C Rethymno, GR
16/08/2022

ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

«Από την Βυζαντινή Κρήτη στο σήμερα και στον Μίκη Θεοδωράκη»

Μια μουσική διαδρομή με αφετηρία την αρχέγονη, βυζαντινοπρεπή μουσική της Κρήτης και την αποτύπωσή της στο σήμερα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο, ώρα 20:30. Τίτλος: «Από την Βυζαντινή Κρήτη στο σήμερα και στον Μίκη Θεοδωράκη».

Με αρχή το Ριζίτικο τραγούδι, μνημείο της Κρητικής μουσικής που έχει τις ρίζες του στα βυζαντινά χρόνια, στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη, η συναυλία παρουσιάζει ένα αριστουργηματικό ψηφιδωτό ήχων – τραγουδιών και χορών – που θα ενώσει τον χρόνο και τις πηγές της μουσικής ελληνικότητας με το παρών της ελληνικής μουσικής.

Η συναυλία θα ταξιδέψει το κοινό μέσα από μουσικές σύγχρονων συνθετών με επίκεντρο το μεγαλειώδες έργο του Μίκη Θεοδωράκη, εμπνευσμένο από τη βυζαντινή μουσική παράδοση και τη μουσική και πνευματική κληρονομιά της Κρήτης. Είναι άλλωστε ιστορικά τεκμηριωμένη η σύνδεση της βυζαντινής μελοποιίας με την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης, δεδομένου ότι η μεγαλόνησος βρέθηκε υπό βυζαντινή εξουσία για πολλούς αιώνες κατά τον Μεσαίωνα. Επιπλέον υπήρξε ένα σημαντικό κέντρο χριστιανισμού και καλλιέργειας της βυζαντινής ψαλμωδίας η οποία τροφοδότησε την παραδοσιακή μουσική, ειδικά το ριζίτικο τραγούδι.

Την έμπνευση και τον σχεδιασμό της συναυλίας έχει η πιανίστα και μουσικολόγος Τατιάνα Παπαγεωργίου, στενή συνεργάτιδα του Μίκη Θεοδωράκη, γνωστή για την αφοσίωση στο έργο του επί 25 χρόνια, ο άνθρωπος που μαζί με τον Γιώργο Αγοραστάκη και τον Ερατοσθένη Καψωμένο υπογράφουν το βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες με τίτλο «H Κρήτη και ο Μίκης Θεοδωράκης» από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και τον Δήμο Χανίων.

Την βραδιά θα σφραγίσει ο εμβληματικός ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς, ιδιαίτερη μορφή και κορυφαία μουσική φυσιογνωμία, που θα ενώσει το νήμα από το ιστορικό Ριζίτικο τραγούδι στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Τη σκυτάλη στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη θα πάρει ο αγαπημένος της νεότερης γενιάς ερμηνευτής και τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης που συνδέεται βιωματικά και καλλιτεχνικά με την Κρήτη και έχει τραγουδήσει έργα του μεγάλου συνθέτη παρουσία του.

Επίσης, η ηθοποιός και Πρέσβειρα Πολιτισμού της Κρήτης Μαρία Τζομπανάκη, θα συμπράξει σε αγαπημένα Κρητικά Τραγούδια μαζί με τον Βασίλη Σκουλά και όχι μόνο.

Ειδική συμμετοχή θα έχει ο ιστορικός Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης.

Εκδήλωση με κοινωνικό μήνυμα

Μια εκδήλωση με σημαντικό κοινωνικό μήνυμα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, καθώς πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού για την Παγκόσμια Ημέρα Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού. Στόχος του Συλλόγου είναι να βρεθούν οι πόροι για μία καμπάνια εκστρατεία ενημέρωσης στα ΜΜΕ και στα Λύκεια της Χώρας για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων, την κύρια αιτία κακώσεων του νωτιαίου μυελού. Οι στατιστικές στη χώρα μας δηλώνουν ότι ετησίως 180 άτομα παθαίνουν κάκωση νωτιαίου μυελού μετά από τροχαίο ατύχημα. Και δυστυχώς στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι νεκροί που είναι υπερδιπλάσιοι…

Επειδή τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον καθένα την αξία της αρτιμέλειας -γιατί βιώνουν τη ζωή χωρίς αυτήν- για να προστατεύσουν τους συνανθρώπους μας και κυρίως τη νεολαία ξεκινούν την καμπάνια με τίτλο «Βοηθήστε μας να μειώσουμε τα μέλη μας» με στόχο την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Η συναυλία λόγω της θεματικής και του σκοπού της τελεί υπό την αιγίδα των: Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιεπισκοπής Κρήτης, υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Περιφέρειας Κρήτης, Περιφέρειας Αττικής, Δήμου Αθηναίων, Δήμου Ανωγείων, Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Κάκωσης του Νωτιαίου Μυελού HeSCoS the Hellenic department of ISCoS, International Spinal Cord Society

Πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.