22 °C Rethymno, GR
28/09/2021

ΟΙ ΛΙΓΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΒΕΒΑΙΕΣ

Από τον Ιούνιο ανοίγει η σεζόν για τα αγροτουριστικά καταλύματα του Ρεθύμνου

-Η επέκταση της τουριστικής περιόδου αποτελεί ευχής έργον για τους επιχειρηματίες

Θολό παραμένει το τοπίο στον τουριστικό κλάδο, καθώς αν και βρισκόμαστε στις αρχές Μαΐου οι κρατήσεις εξακολουθούν να είναι παγωμένες, ενώ ακόμα και όσες έχουν γίνει είναι άγνωστο αν τελικά θα υλοποιηθούν εξαιτίας της μεταβαλλόμενης επιδημιολογικής εικόνας και των απαγορεύσεων-περιορισμών που εξακολουθούν να αλλάζουν ανά πάσα στιγμή. Ο κλάδος του αγροτουρισμού, που τα τελευταία χρόνια άκμαζε στο νησί, αλλά και στο Ρέθυμνο δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Αν και υπάρχουν κάποιες κρατήσεις για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου οι επαγγελματίες εμφανίζονται αβέβαιοι και προβληματισμένοι, καθώς δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι αυτές θα υλοποιηθούν. Στην πλειοψηφία τους οι κρατήσεις αφορούν την αγγλική αγορά και δεδομένων των απαγορεύσεων – συστάσεων που υπάρχουν από την βρετανική κυβέρνηση είναι αβέβαιο το μέλλον τους. Το τοπίο είναι θολό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης, Κορίνα Μηλιαράκη, η οποία εκτιμά ότι η σεζόν θα ανοίξει ουσιαστικά και για τον αγροτουρισμό από τον επόμενο μήνα. Ζητούμενο είναι βεβαία και σε αυτή την περίπτωση η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας του τόπου μας, αλλά και των χωρών προέλευσης των επισκεπτών, καθώς και η εξέλιξη των εμβολιασμών.

Σε σχετικές δηλώσεις της η κυρία Μηλιαράκη, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε κρατήσεις για το τέλος Μαΐου, όμως, κανείς δεν ξέρει μέχρι και την τελευταία στιγμή αν θα υλοποιηθούν. Δεν σημαίνει ότι θα έρθουν σίγουρα, είναι αβέβαιες κρατήσεις, καθώς υπάρχει ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων. Εκτιμώ ότι η σεζόν θα ανοίξει μετά τον Ιούνιο και όχι τον Μάιο. Έχουμε περισσότερες κρατήσεις από την Αγγλία, όμως αυτό είναι υπό αίρεση με δεδομένες τις απαγορεύσεις που υπάρχουν και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μέχρι την τελευταία στιγμή. Όλα είναι θολά. Εμάς οι κρατήσεις μας προέρχονται κυρίως από την αγγλική αγορά».

Υπό την προϋπόθεση ότι οι εμβολιασμοί σε όλη τη Ευρώπη θα εξελιχθούν για να επιτευχθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και την ταυτόχρονη αλλαγή του χρώματος σε πράσινο στον ευρωπαϊκό χάρτη παρακολούθησης της πανδημίας, που σήμερα είναι κόκκινος, η σεζόν εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε καλύτερα από τα περσινά επίπεδα. Με δεδομένο ότι έχει ήδη χαθεί το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, θεωρείται ζωτικής σημασίας για τους επιχειρηματίες του κλάδου η επέκταση της τουριστικής σεζόν για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του τουρισμού το ενδιαφέρον για ταξίδια είναι διάχυτο και εφόσον το προσεχές διάστημα αρθούν οι περιορισμοί, προχωρήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό οι εμβολιασμοί και αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα τότε η τουριστική κίνηση θα αυξηθεί: «Η αίσθησή μου είναι ότι φέτος η σεζόν θα είναι κατατίς καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Βέβαια μην ξεχνάμε ότι ήδη έχει χαθεί ένα δίμηνο, καθώς εμείς στα αγροτουριστικά καταλύματα είχαμε επισκέπτες από τον Απρίλιο. Ωστόσο ακόμα και τον Ιούνιο να ξεκινήσουμε θεωρώ ότι θα είμαστε καλύτερα από πέρυσι που ήταν μια κατά κοινή ομολογία κακή χρονιά. Μπορεί η Ελλάδα και κατ’ επέκταση η Κρήτη να μην είναι γνωστός αγροτουριστικός προορισμός, όπως είναι για παράδειγμα η Ιταλία, όμως, οι πελάτες που μας επισκέπτονται εκτιμούν πολύ αυτό που βλέπουν και αυτό που τους προσφέρουμε και αφενός θέλουν να ξαναέρθουν και αφετέρου μας διαφημίζουν όταν επιστρέφουν πίσω στη χώρα τους. Θέλουν πολλοί να έρθουν στον τόπο μας αλλά δεν ξέρουν πόσοι και αν θα τα καταφέρουν. Ευχής έργον θα ήταν η επέκταση της σεζόν. Ο κόσμος θέλει πολύ να ταξιδέψει και αν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας του είναι εξίσου καλή με την προϋπόθεση ότι θα είναι καλή και της δικής μας τότε μπορεί να μεταθέσει το ταξίδι του για αργότερα», ανέφερε η κυρία Μηλιαράκη.

Η κυρία Μηλιαράκη, αναφέρθηκε στη σημασία των επιμορφωτικών σεμιναρίων, που και φέτος υλοποιούνται από την Περιφέρεια Κρήτης για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο σημειώνοντας ωστόσο ότι το κράτος θα πρέπει να είχε μεριμνήσει για τον έγκαιρο εμβολιασμό όλου του προσωπικού των ξενοδοχείων, αλλά και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος: «Αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει το ελληνικό κράτος είναι να είχε προνοήσει για τον έγκαιρο εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο και τον κλάδο της εστίασης. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα αυτό. Η περιφέρεια έχει προνοήσει να κάνει και φέτος τα επιμορφωτικά σεμινάρια, το οποία και είναι εξαιρετικά, αλλά αυτό δεν φτάνει. Χρειαζόμαστε και εμβόλιο και χρειαζόμαστε αυτό να είχε γίνει οργανωμένα».

Προβολή του αγροτουρισμού της Κρήτης στην Ευρώπη

Διαδικτυακή ημερίδα για την προώθηση του αγροτουρισμού της Κρήτης στην Ευρώπη, διοργανώνουν η Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης (ΠΟΕ) και η ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ, υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ, της Περιφέρειας της Κρήτης και του Ελληνικού Προξενείου του Αμβούργου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας του Αμβούργου.

Με 11 ομιλητές και μαγευτικά βίντεο από την Κρήτη και τα αγροτουριστικά καταλύματα του νησιού, οι διοργανωτές έχουν σκοπό να φωτίσουν αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού και την κρητική δίαιτα και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των ακροατών – θεατών.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Μαΐου και ώρα Ελλάδας 18:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν μέσω YouTube: http://bit.ly/3s55paJ

Όπως αναφέρει η πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Ευτυχία Όλοφσον-Σαβιολάκη: «Ο Αγροτουρισμός γνωρίζει άνθιση τα τελευταία χρόνια και προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο, ιδιαίτερα οικογένειες που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το όμορφο νησί μας αν μη τι άλλο είναι ο ιδανικός προορισμός για αγροτουρισμό. Είτε με τη συγκομιδή́ των σταφυλιών είτε με το μάζωμα της ελιάς, κοντά́ στη θάλασσα ή στα βουνά́, η Κρήτη είναι ελκυστική́ όλο το χρόνο και προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες κοντά́ στη φύση με πολύ́ ήλιο και φιλοξενία. Χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτή την ημερίδα που αποσκοπεί στην προβολή των δυνατοτήτων αγροτουρισμού στον τόπο μας. Η ένταξη της ημερίδας αυτής στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα του Κρατιδίου του Αμβούργου είναι μια μεγάλη ευκαιρία».