6 °C Rethymno, GR
26/01/2022

Αρνητές της πραγματικότητας κυβέρνηση και διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάζεται ξανά. Τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα για την κυβέρνηση και για μία ακόμα φορά το νοσοκομείο μας είναι ανοχύρωτο και υποστελεχωμένο μπροστά στην έξαρση της πανδημίας. Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, λιγοστοί και στα όρια της κατάρρευσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ιδεοληπτικά εγκλωβισμένη στο σχεδιασμό της σταδιακής ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας και επιδεικνύοντας πρωτοφανή αναλγησία, κωφεύει στο κύριο αίτημα των υγειονομικών για άμεση στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Απόδειξη η μειωμένη χρηματοδότηση για την υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί μιας νόσου και επιβεβαιώνεται με την απόφαση για μείωση των τακτικών χειρουργείων έως και 80%. Στον αντίποδα, κερδίζει το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο στο χώρο της υγείας που προστατεύεται και κερδοσκοπεί σε βάρος ασθενών, οι οποίοι επείγονται για μια επέμβαση και αναγκάζονται να πληρώσουν τεράστια ποσά.

Σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση η κυβέρνηση και η Διοίκηση του Νοσοκομείου μας ΔΕΝ βλέπουν προβλήματα;

Εμμένουν στη γραμμή της «πανδημίας των ανεμβολίαστων», στοχοποιώντας το 40% του πληθυσμού που απέτυχαν να πείσουν εξαιτίας ενός ανεδαφικού αφηγήματος και μέτρων που δεν μπορούν να σταθούν στην κοινή λογική (άλλα μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων άλλα για τους υπόλοιπους χώρους εστίασης, σούπερ μάρκετ κ.λπ.).

Δε βλέπουν την έλλειψη των πολύτιμων ανεμβολίαστων υγειονομικών που τους έχουν στερήσει τα βασικά για την επιβίωση εδώ και 4 μήνες; Εξηγήστε πώς ο θετικός εμβολιασμένος επιστρέφει στη δουλειά χωρίς έλεγχο μετά από 5 μέρες, ενώ εκείνοι με τακτικά τεστ δε μπορούν να δουλέψουν.

Δε βλέπουν εκείνους που περιμένουν μήνες στη λίστα των ραντεβού για μια εξέταση.

Δε βλέπουν την ουρά των ασθενών στο ΤΕΠ σε εξωτερικό χώρο με κρύο( ασθενείς που ταλαιπωρούνται, ηλικιωμένοι με πολλαπλά προβλήματα υγείας).

Δε βλέπουν εκείνους που ψάχνουν εναγωνίως τρόπο να «γράψουν» μια συνταγή ή εξετάσεις για τα χρόνια προβλήματά τους.

Δε βλέπουν τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε διαδρόμους.

Δε βλέπουν τους ασθενείς που αναγκάζονται να μεταβούν σε όμορα νοσοκομεία γιατί οι διάφορες ειδικότητες κάνουν λιγότερες εφημερίες μιας και απασχολούνται στην κλινική Covid.

Δε βλέπουν τους ασθενείς που υπόκεινται σε διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ.

Δε βλέπουν τις αντίξοες συνθήκες εργασίας των εξουθενωμένων Ιατρών και προσωπικού που νοσούν μαζικά εφαρμόζοντας υγειονομικά πρωτόκολλα που αλλάζουν μέρα παρά ημέρα.

Δε βλέπουν την τραγική και επικίνδυνη υποστελέχωση σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό, του Νοσοκομείου μας, μία πολιτική επιλογή διάλυσης του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας και ωθώντας τους συμπολίτες μας στην Ιδιωτική υγεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόσο κεντρικά όσο και τοπικά στο Ρέθυμνο, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση έχει επιλέξει να βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών μας, να υπερασπίζεται και να ενισχύει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας, να αναδεικνύει τα προβλήματα, τους λάθος χειρισμούς και τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και της Διοίκησης του Νοσοκομείου σε μια προσπάθεια να βγουν από το κάδρο των ευθυνών.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση του Νοσοκομείου να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, να πάψουν να είναι αρνητές της πραγματικότητας και να προχωρήσουν σε ένα υγειονομικό σχεδιασμό με ενίσχυση της προ νοσοκομειακής φροντίδας ως ανάχωμα του επιδημιολογικού κύματος, με αποφασιστική ενίσχυση των νοσοκομείων με όλο το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό, υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των στρατιωτικών νοσοκομείων και με λήψη δραστικών μέτρων για τη μείωση της διασποράς. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαμε εδώ και καιρό επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο που θα περιελάμβανε τον χωροταξικό σχεδιασμό είτε αυτός αφορά τα Νοσοκομεία είτε τα ΚΥ, την άμεση προμήθεια των εμβολιαστικών κέντρων με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, την εξασφάλιση και εκπαίδευση του προσωπικού με επιτήρηση της διαδικασίας από Επισκέπτες Υγείας που ως υπεύθυνοι θα έχουν και την αποκλειστική ευθύνη του προγράμματος κάλυψης του κάθε εμβολιαστικού κέντρου.

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τα ελλείμματα στη διαχείριση της πανδημίας, στην επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση, στον έλεγχο της διασποράς σε γνωστές εστίες υπερμετάδοσης (χώροι εργασίας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, μέσα μαζικής μεταφοράς, κλειστές δομές κ.λ.π) και καθιστά πιο αναγκαία από ποτέ την κρατική παρέμβαση στη διεξαγωγή των διαγνωστικών τεστ και στην ευχερή πρόσβαση των πολιτών σ’ αυτά, μέσω της συνταγογράφησης τους από γιατρούς με κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, και της αποζημίωσης τους από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή. Ταυτόχρονα απαιτείται ο καθορισμός επικαιροποιημένων ανώτατων τιμών με βάση τη διεθνή αγορά και, πάνω απ’ όλα στον έλεγχο της αξιοπιστίας τους. Να υιοθετήσουν τα μέτρα και τις προτάσεις που από την αρχή έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συνεχίζει με πολιτική συνέπεια να καταθέτει.

 Ν.Ε. Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία