Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ρεθύμνου διαμαρτυρόμενοι για το νέο σύστημα αξιολόγησης. Ειδικότερα αύριο Τετάρτη προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Διοικητή του Γ.Ν.Ρ., ενώ συμμετέχουν και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου τονίζουν: «Μέρα με τη μέρα καθίσταται όλο και πιο φανερό ότι στα πλαίσια της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής και της ανεπαρκούς χρηματοδότησης του Ε.Σ.Υ. και του Π.Ε.Δ.Υ., δεν μπορεί να υπάρξει αντιμετώπιση των αναγκών για επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περίθαλψης, αποκατάστασης, φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων, αλλά και των ασφαλισμένων πολιτών. Η κυβέρνηση της λιτότητας και της ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Κοινωνικών Αγαθών, προωθεί τη διάλυση του Δημόσιου Τομέα Υγείας. Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν εξαιρείται από αυτή τη κατάσταση.
Βασικά τμήματα του Νοσοκομείου υπολειτουργούν. Οι αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν για την πλήρη ανάπτυξη των χειρουργικών τραπεζιών. Ένα χειρουργικό τραπέζι είναι σε λειτουργία. Το μικροβιολογικό κινδυνεύει να μείνει με ένα γιατρό. Τμήματα δεν καλύπτονται πλήρως από άποψη εφημεριών. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ειδικευόμενων ιατρών. Στο νοσηλευτικό προσωπικό οφείλονται ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) και άδειες προηγούμενων χρόνων. Το διοικητικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει βασικά γραφεία και τμήματα που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου. Ο προϋπολογισμός είναι ζήτημα εάν θα φτάσει για να καλύψει ανάγκες έως τον Σεπτέμβριο. Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό, ότι το Νοσοκομείο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται τη συγκεκριμένη στιγμή λόγω της τουριστικής περιόδου. Οι εργαζόμενοι όχι απλώς έχουν φτάσει στα όριά τους, έχουν εξαντλήσει τα όριά τους.
Τα προβλήματα της υποστελέχωσης θα ενταθούν, καθώς με το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης προωθούνται περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στα Κοινωνικά Αγαθά και ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο.
Δεν πρόκειται περί ενός συστήματος Αξιολόγησης αλλά βαθμολογικής κατάταξης των υπαλλήλων. Τουλάχιστον το 15% των υπαλλήλων του κάθε Φορέα κατατάσσεται στους βαθμούς από 1 έως 6,9. Ο Νόμος προβλέπει μέτρα για τη βελτίωση της υπηρεσιακής επάρκειας των εν λόγω υπαλλήλων. Οι δηλώσεις όμως του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι σαφείς.
Οι υπάλληλοι που βαθμολογούνται με βαθμό από 1 έως 6,9 τίθενται σε διαρκή κινητικότητα και συστήνουν τη νέα δεξαμενή Διαθεσιμοτήτων – Απολύσεων στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα ανακατανέμεται το ίδιο μισθολογικό κόστος με την καθιέρωση ατομικών μισθών. Θα μειώνονται οι μισθοί των υπαλλήλων με χαμηλό βαθμό και τα χρήματα, αν και υποτίθεται ότι θα κατευθύνονται στους αρίστους υπαλλήλους ως κίνητρο επίτευξης στόχων, θα καταλήγουν στο Κρατικό Προϋπολογισμό. Επιδιώκουν την ανάπτυξη φαινομένων κοινωνικού αυτοματισμού και κανιβαλισμού μεταξύ των εργαζομένων των ιδίων προσόντων διορισμού.
Δεν θα επιτρέψουμε να το πράξουν.
Αρνούμαστε το κατάπτυστο σύστημα αξιολόγησης.
• Συμμετέχουμε δυναμικά στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία και πραγματοποιούμε Παράσταση Διαμαρτυρίας την Τετάρτη 18/6 και ώρα 11:00 το πρωί στη Διοίκηση για να ΜΗΝ επιμερίσει ποσοστά κατάταξης στους βαθμούς ανά υπηρεσία.
• Ζητούμε από τον Διοικητή να μας απαντήσει δημόσια. Θα προβεί στον επιμερισμό ή όχι; Εάν προβεί στον επιμερισμό σε ποιες κατηγορίες υπαλλήλων θα επιμερίσει το 15%;
• Με την υπογραφή μας ενσυνείδητα αρνούμαστε την αξιολόγηση σε όλες τις φάσεις. Όταν μοιραστούν τα Φύλλα Αξιολόγησης χωρίς να συμπληρωθούν, χωρίς να υπογραφούν και χωρίς αυτοαξιολόγηση παραδίδονται στο Σωματείο.
• Συμμετέχουμε δυναμικά στην Απεργία – Αποχή από την Αξιολόγηση που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Πρώτα ως αυτοαξιολογούμενοι και μετά ως αξιολογητές. Μας καλύπτει το Εξώδικο της ΑΔΕΔΥ – ΠΟΕΔΗΝ προς τον Υπουργό Υγείας.
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που είναι Νόμος του Κράτους (Ν.4254/2014), δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η κυβέρνηση με το νέο Σύστημα Αξιολόγησης επιδιώκει να συνεχίσει τη λιτότητα, τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Κοινωνικών Αγαθών.
Αρνούμαστε να υπογράψουμε την αξιολόγηση καταδίκης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας,
Την αξιολόγηση καθιέρωσης ατομικών μισθών, διαρκούς κινητικότητας, νέων Διαθεσιμοτήτων – Απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων.
Μας αρκεί η αξιολόγηση των πολιτών.
Όλοι στον δρόμο».