34 °C Rethymno, GR
19/08/2022

Αρχές και φορείς της Κρήτης αποχαιρετούν το Μίκη Θεοδωράκη

Αρχές και φορείς της Κρήτης με συλλυπητήρια μηνύματα τους αποχαιρετούν το μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης,Σταύρος Αρναουτάκης,σε δήλωση του σημειώνει: «Με τη ζωή του σημάδεψε ανεξίτηλα τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Ο μεγάλος αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα.

Η Ελλάδα από σήμερα, είναι πραγματικά, φτωχότερη. Αποχαιρετά με σεβασμό και ευγνωμοσύνη έναν μουσικοσυνθέτη παγκοσμίου φήμης. Έναν καλλιτέχνη που κατάφερε να εκφράσει μέσα από τα μελοποιημένα έργα του, γενιές και γενιές Ελλήνων

Ως Περιφέρεια Κρήτης, αποχαιρετούμε το δικό μας Μίκη, έναν σπουδαίο συντοπίτη μας. Τον ευχαριστούμε και τον τιμούμε για τη μεγάλη του προσφορά στην Πατρίδα, στις τέχνες και τον πολιτισμό. Με τη βεβαιότητα πως τα τραγούδια του θα παραμείνουν αιώνια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Στο Μίκη της Ελλάδας, αιωνία η μνήμη «μέσα στις πασχαλιές εκεί ο Πρωτομάστορας μυρίζει την Ανάσταση».

Σε συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της περιφέρειας Κρήτης κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης αναφερει:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο μεγάλος καλλιτέχνης με το παγκόσμιο κύρος και την οικουμενική αναγνώριση, ο μεγάλος Έλληνας του πολιτισμού και των τεχνών, ο περήφανος πατριώτης Κρητικός, δεν είναι πια μαζί μας.

Έφυγε πλήρης ημερών, αναγνώρισης και τιμής για τα όσα προσέφερε στις ζωές όλων των Ελλήνων. Μας άφησε όμως ανεκτίμητη κληρονομιά το συγκλονιστικό του έργο, τη σκέψη του αλλά και τους διαρκείς αγώνες του για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την εθνική συμφιλίωση.

Του οφείλουμε ως έθνος και ως Κρήτη να μην τον λησμονούμε ποτέ και να σεβαστούμε την επιθυμία του να ταφεί στην πατρίδα του, στον Γαλατά Χανίων, με τον τρόπο που ο ίδιος επέλεξε. Είναι η ελάχιστη ανταπόδοση σε όσα πολλά μας έδωσε με τη ζωή και το έργο του».

Σε δήλωση του ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, ανέφερε: «Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο Έλληνα τον Μίκη Θεοδωράκη. Ωστόσο, η θλίψη από την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη έρχεται ως ένα μόνο σκέλος των πολυπλεύρων συναισθημάτων που αναδύονται σε όλους τους Έλληνες αναλογιζόμενοι την πληθωρική και καθηλωτική συνεισφορά του σε κάθε έκφανση της δημοσίας παρουσίας του.

Το ουσιαστικότερο κατευόδιο και η ευθύνη μας απέναντι στην πορεία  αυτής της λαμπρής προσωπικότητας είναι να μετουσιώσουμε σε πράξη  τις σκέψεις του για την ελευθέρια. Άλλωστε όπως εύστοχα είχε γράψει «Ελευθερία είναι η Ευθύνη. Είναι να είσαι υπεύθυνος. Ελευθερία είναι το δικαίωμα να είμαι υπεύθυνος κάθε στιγμή, σε κάθε περίπτωση. Ελευθερία είναι το Χρέος».

Ο Μίκης δεν διάλεξε ποτέ τον εύκολό η τον σύντομο δρόμο και σε κάθε του επιλογή κατευθύνθηκε από την αέναη ψυχική του σύνδεση με την ευθύνη απέναντι στη χώρα. Σε όλες τις κρίσιμες συγκυρίες, έβαλε πάντα τον εαυτό του μπροστά χωρίς να διστάσει ούτε στιγμή να τσαλακωθεί και να υπερβεί γραμμές και αγκυλώσεις που δεν ήταν σε θέση να συγκρατήσουν την ορμή του για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για το μέλλον του τόπου μας.   

 Ήταν ένας ατρόμητος αγωνιστής, ένα σύμβολο θάρρους και μία γνησία δημιουργική δύναμη που μετουσίωσε τα βιώματα του σε εθνική συνείδηση και πέρασε στην αιωνιότητα αφού κατάφερε να αφήσει ως οικουμενική  παρακαταθήκη αλήθειες και συναισθήματα σε οποίον άκουσε τις μουσικές του συνθέσεις.

Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και στους οικείους του».

Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης ,στο μήνυμα του αναφερει:

Σήμερα η χώρα μας, αλλά και ολόκληρη η οικουμένη, αποχαιρετά τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη.

Ένα σπουδαίο Έλληνα που πρόβαλε την Ελλάδα με τη μουσική του σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Ένα σταθερό αγωνιστή της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της εθνικής υπερηφάνειας.

Έναν πολιτικό με έντονη διαχρονική συμμετοχή στις κοινωνικές διεργασίες με γνώμονα πάντα την ενότητα και την εθνική συνεννόηση.

Το αξεπέραστο έργο του θα συνεχίσει να συντροφεύει και τις επόμενες γενιές Ελλήνων και θα συνεχίσει να είναι φάρος ελπίδας, αισιοδοξίας και αγώνα.

Η Κρητική Γή είναι έτοιμη να δεχτεί στην αγκαλιά της τον δικό μας Μίκη για το τελευταίο μεγάλο ταξίδι.»

Με αφορμή την είδηση του θανάτου του Μεγάλου Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Άρης Παπαδογιάννης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα αλλά και ο κόσμος όλος σήμερα, θρηνούν την απώλεια του «Οικουμενικού» Μίκη Θεοδωράκη. Μιας εμβληματικής προσωπικότητας, που σημάδεψε όσο λίγοι τον χώρο της μουσικής, του πολιτισμού, της πολιτικής και της Δημοκρατίας.

Το έργο του Μεγάλου μας συντοπίτη, θα παραμείνει «ζωντανό» αποτελώντας παράλληλα και τον καλύτερο δυνατό θεματοφύλακα, για να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη του, στο πέρασμα των αιώνων.

Το πολυδιάστατο αυτό έργο, αποτελεί ήδη και μια σπουδαία παρακαταθήκη, για τις επόμενες γενιές, που οφείλουν να γνωρίζουν ποιος ήταν ο σημαντικότατος αυτός Έλληνας, καλλιτέχνης και άνθρωπος.

Ως διοίκηση του Ο.Α.Κ. Α.Ε. εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, στην οικογένειά και τους οικείους του».

Το Πολυτεχνείο Κρήτης αποχαιρετά μία εμβληματική «παγκόσμια» προσωπικότητα της χώρας μας, έναν λαμπρό Χανιώτη, τον διάσημο μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης είχε την τιμή να απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο, την ανώτατη τιμητική διάκριση του Ιδρύματος, στον Μίκη Θεοδωράκη, ως ένδειξη αναγνώρισης του παγκοσμίου εμβελείας έργου του και της εθνικά ενωτικής στάσης του, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου του Ιδρύματος (425η Συνεδρίαση, 18.05.2016).

Η απονομή του Χρυσού Μεταλλίου στον Μίκη Θεοδωράκη από το Πολυτεχνείο Κρήτης, πραγματοποιήθηκε, από τον τότε Πρύτανη Καθηγητή κ. Βασίλειο Διγαλάκη, σε πανηγυρική τελετή που έλαβε χώρα στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στις 04.06.2016. Στην ίδια εκδήλωση, ο Δήμος Χανίων τίμησε τον μουσικοσυνθέτη με το Χρυσό Κλειδί της Πόλης, παρουσία μελών του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη» και πλήθους κόσμου.

Από εκείνες τις στιγμές, η εικόνα που μένει χαραγμένη στο μυαλό και στην καρδιά μας, είναι η μορφή του δικού μας Μίκη να διευθύνει τη μουσική ομάδα “passe-pARTout”, αλλά και πλήθος κόσμου που «πλημμύρισε» το ΚΑΜ για να τον τιμήσει, τραγουδώντας μαζί του την αλησμόνητη σύνθεσή του για το ποίημα του Σεφέρη «Άρνηση», αποχαιρετώντας τον.

Καλό ταξίδι Μίκη, η μουσική σου και η μορφή σου θα μας συνοδεύουν πάντα!τονίζει σε ανακοίνωση του.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Σε μήνυμα του αναφέρει:

Έφυγε ο Μίκης της Ελλάδας, αλλά και όλου του Κόσμου. Ένας άνθρωπος-σύμβολο, ένας μεγάλος δημιουργός και μεγάλος αγωνιστής που σημάδεψε με το έργο του τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, πρεσβεύοντας πάντοτε τις ιδέες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

Το τεράστιο έργο που αφήνει πίσω του θα παραμείνει ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου και η προσωπικότητά του αιώνια.

Καλό ταξίδι Μίκη”.