16 °C Rethymno, GR
04/12/2022

ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης: «Αγαπούμε, συγχωρούμε, προχωρούμε»

Με μία Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε μέσα σε ατμόσφαιρα ιερής κατάνυξης αλλά και συγκινησιακής φόρτισης, ανήμερα της Εορτής των Τριών Ιεραρχών, Κυριακή 30ή Ιανουαρίου 2022, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης, το ένα κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στους Τρεις Μεγίστους Φωστήρας της Τρισηλίου Θεότητος, όπου και φυλάσσονται αποτμήματα των Ιερών τους λειψάνων, αποχαιρέτισε το αγαπημένο του Ρέθυμνο και τον ευλογημένο λαό που διηκόνησε με αγάπη επί δώδεκα ολόκληρα έτη, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος Β΄.

Στην πάνδημη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Νικηφόρος, οι κληρικοί του Μητροπολιτικού Ναού, Αιδεσ. Πρωτ. Χαράλαμπος Καμηλάκης και Γεώργιος Μεταξαράκης, ο πρώην Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Πολάκης, ο Πρόεδρος του Ιερατικού Συνδέσμου της Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Αιδεσ. Πρωτ. Θεόδωρος Σηφάκης, ο Παν. Αρχιμ. Θεολόγος Παπαλεβυζάκης, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι και άλλοι κληρικοί της Μητροπόλεως.

Παρέστησαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ρεθύμνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Εμμανουήλ Ραπτάκης, επικεφαλής ομάδας Εθελοντών και Σαμαρειτών, η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Ρεθύμνου κ. Φέφη Βαλαρή, πολλοί άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων και πλήθος πιστών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο προσφώνησαν με θερμούς λόγους ευγνωμοσύνης για την δωδεκαετή Ποιμαντορία του στο Ρέθυμνο, ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού, Αιδεσ. Πρωτ. Χαράλαμπος Καμηλάκης, και, εκ μέρους των κληρικών της Μητροπόλεως, ο Πρόεδρος του Ιερατικού Συνδέσμου, Αιδεσ. Πρωτ. Θεόδωρος Σηφάκης, οι οποίοι και του προσέφεραν πολύτιμα αναμνηστικά δώρα.

Αντιφώνησε εμφανώς συγκινημένος ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία από τις πλέον δύσκολες στιγμές της ζωής του, αφού, υπακούοντας στο επίταγμα της Μητρός Εκκλησίας, αφήνει το αγαπημένο του Ρέθυμνο και τους αρχοντικούς ανθρώπους του για να διακονήσει την Εκκλησία, προς δόξαν μόνον Εκείνης και του Θεού, από μια άλλη έπαλξη. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε θερμά τους Άρχοντες, με τους οποίους είχε υποδειγματική και αξιοζήλευτη συνεργασία για το καλό του τόπου, ενώ δέχθηκε και το ευχαριστήριο δώρο της Ενώσεως Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνης.

Ακολούθησε η καθιερωμένη Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων των Τριών Ιεραρχών πέριξ του Μητροπολιτικού Ναού, με τη συμμετοχή της Μπάντας του Δήμου Ρεθύμνης, ενώ μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος χαιρέτισε έναν προς έναν όλους τους παριστάμενους, ευχαριστώντας τους για την αγαπητική σχέση που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια ανάμεσά τους.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο το μεσημέρι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, συνοδεία κι άλλων Ιεραρχών – μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, θα βρεθεί σήμερα ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, για την τελετή διαβεβαίωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συναντηθεί και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

 

                                                  «Αγαπούμε, συγχωρούμε, προχωρούμε. Πάμε μπροστά»

«Δεν είναι εύκολο πράγμα ν’  αφήνεις την οικογένειά σου, τους ανθρώπους με τους οποίους συνδέθηκες με πολλή αγάπη, με συναισθήματα άλλοτε χαράς κι άλλοτε θλίψης, κάθε φορά που έπρεπε να είμαστε μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτά που φέρνει σε όλους μας η ζωή» δήλωσε στα ΜΜΕ μετά το πέρας της προχθεσινής αποχαιρετιστήριας Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό απ’ τα έργα και τις ημέρες του στην πόλη που αγάπησε και αγαπήθηκε: «Δώδεκα χρόνια στο πανέμορφο Ρέθυμνο, σ’ αυτή την ευλογημένη Μητρόπολη που μου χάρισε η Εκκλησία, προσπάθησα να κάνω ο,τι μπορούσα για να αγαπήσω αυτό το λαό και για να τον μάθω με τον δικό μου τρόπο ν’ αγαπά κι εκείνος. Αυτό αισθάνομαι πώς είναι το μήνυμα του Χριστού: να μας μάθει να αγαπάμε κι εκείνους που δεν μας αγαπούν, να συγχωρούμε κι εκείνους που δεν μας συγχωρούν – εκείνους που είμαστε σκληρόκαρδοι χωρίς να γινόμαστε κι εμείς το ίδιο. Να είμαστε μαζί, και στα όμορφα και στα δύσκολα αυτής της ζωής. Προπάντων εκεί στα δύσκολα φανερώνονται οι φίλοι και οι αληθινά αγαπημένοι άνθρωποι και το έχουμε ιδιαίτερα ανάγκη αυτό το μήνυμα, στους καιρούς όπου και οι λέξεις φθείρονται. Και η λέξη «αγάπη» στα χείλη μας, δεν διαβαίνει όπως παλιά διάβαινε, στα χείλη άλλων γενεών. Εμείς μέσα στην Εκκλησία μαθαίνουμε να είμαστε φίλοι, όχι σε μία εικονική πραγματικότητα αλλά κατ’ αλήθειαν. Φίλοι στην καθημερινότητά μας, αγαπημένοι δηλαδή. Κρατάμε ο ένας το χέρι του άλλου και κοιτάμε μπροστά, αφήνοντας πίσω δυσκολίες και δυσχέρειες · μικρότητες και σφάλματα τα οποία ως άνθρωποι όλοι κάνουμε».

Ο επί δώδεκα συναπτά έτη Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου θέλησε να μοιραστεί κι άλλο τα συναισθήματά του: «Καμάρωνα να είμαι Επίσκοπος αυτής της Εκκλησίας, δώδεκα ολόκληρα χρόνια, κρατώντας την παράδοση και τον Πολιτισμό σ’ έναν αριστοκρατικό – με την πιο ωραία σημασία της λέξεως- τόπου, όπως αυτός του Ρεθύμνου. Τον αποχωρίζομαι με δυσκολία. Αλλά η εντολή της Εκκλησίας για μένα είναι διαφορετική. Και η αυτοπροσφορά μου στην Εκκλησία, ήδη από τα μικρά μου χρόνια θα συνεχιστεί με την προσφορά όσων δυνάμεων μού έχουν απομείνει στην ασθενική μου σάρκα, στο Ηράκλειο, ως πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, με τους καλούς ισαδέλφους Μητροπολίτες των εκκλησιαστικών της επαρχιών, με όλους τους καλούς μου συνεργάτες εκεί, για να συνεχίσει να τρέχει το Ευαγγέλιο όπως λέγει ο λόγος της Εκκλησίας, στη ζωή του κόσμου».

Η παρακαταθήκη, που όπως είπε, αφήνει «στο λαό αυτής της ευλογημένης εκκλησιαστικής παροικίας» συνοψίζεται σε δύο λέξεις: «ευχαριστώ» και «συγχώρεση». Όπως εξήγησε, «αυτές τις λέξεις δεν πρέπει μόνο να τις λέμε, αλλά να τις πιστεύουμε βαθιά όταν τις λέμε σε όλη μας της ζωή. Αρκούν για να φανερώνουν όλη μας την χριστιανική μας ιδιότητα. Να λέμε ευχαριστώ σε όλους και σε όλα. Να λέμε συγγνώμη για όλα όσα άθελά μας ή με τη θέλησή μας εκ συναρπαγής κάναμε ενάντια στους αδελφούς μας. Να προσπαθήσουμε να βιώνουμε μέσα μας την ειρήνη του Χριστού για να γίνεται ειρηνική και η σχέση μας: και με τον εαυτό μας και με τους άλλους και με το Θεό, τελικά. Αυτό θα είναι το διαρκές κήρυγμά μου: αγάπη, συγχώρεση και ειρήνη των ψυχικών δυνάμεων. Και το σύνθημα που δώδεκα χρόνια τώρα έλεγα τώρα εδώ στους Ρεθεμνιώτες: αγαπούμε, συγχωρούμε, προχωρούμε. Πάμε μπροστά».

                                  Χαρμολύπη και απέραντη ευγνωμοσύνη

Στην ίδια συναισθηματική …συχνότητα ήταν συντονισμένοι και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, και ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης αλλά και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ρεθύμνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Μανώλης Ραπτάκης, που επίσης μίλησαν στα ΜΜΕ. Είχαν κυριευτεί από χαρμολύπη…

«Μας διακατέχουν ανάμεικτα συναισθήματα: και λύπης διότι μας φεύγει ένας Ιεράρχης πάρα πολύ αγαπητός, σε όλες τις ηλικίες, ο οποίος ήταν δίπλα μας στην καθημερινότητά μας. Και χαράς όμως, διότι όπως αναφώνησε και ο κόσμος μέσα – πάρα πολλές φορές «άξιος» – θα ποιμένει από εδώ και πέρα όλο το ποίμνιο της Κρήτης. Του ευχόμαστε να έχει υγεία, να έχει δύναμη να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Οι προσευχές μας θα τον συνοδεύουν και δεν τον ξεχνάμε ποτέ» επισήμανε η κα Λιονή, προσθέτοντας πως «περιμένουμε τον νέο ποιμενάρχη, αυτόν που θα ψηφίσει η Εκκλησία της Κρήτης, με πολύ μεγάλη χαρά αλλά και αγωνία. Ευχόμαστε κι ελπίζουμε να είναι εξίσου καλός, να ενώνει τον κόσμο. Αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνά ο κόσμος – με υγειονομική κρίση, με οικονομική κρίση, με κλιματική κρίση- θέλουμε ανθρώπους δίπλα μας που θα μας αγαπούν, θα μας εμψυχώνουν και θα τους αισθανόμαστε σε κάθε δυσκολία δίπλα».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης δήλωσε με της σειρά του: «Νιώθουμε ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία μεριά αποχαιρετούμε τον Μητροπολίτη μας, έναν άνθρωπο που με την πορεία του δώδεκα χρόνια στο Ρέθυμνο σφράγισε την εκκλησιαστική μας εξέλιξη, αλλά και όχι μόνο γιατί ήταν ένας πνευματικός ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξης με συμμετοχή και στο κοινωνικό και στο εκκλησιαστικό γίγνεσθαι. Χαιρόμαστε όμως που καταξιώνεται με την ενθρόνισή του. Εκτιμώ ότι κι εκεί θα δείξει το ίδιο πνεύμα αγάπης, ειρήνης και θα βοηθήσει την Εκκλησία της Κρήτης σε δύσκολους καιρούς να ανατάξει το ανάστημά της και να δώσει στην κοινωνία το σωστό και θρησκευτικό και κοινωνικό στίγμα. Να έχει κάθε καλό στη ζωή του: υγεία και σ’ εκείνον και σ’ όλο τον κόσμο. Ευχόμαστε ο διάδοχος να είναι αντάξιός του».

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ρεθύμνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Μανώλης Ραπτάκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τον νέο Αρχιεπίσκοπο, υπογραμμίζοντας: «Είναι μια μέρα αποχαιρετισμού, μια ημέρα δύσκολη για το Ρέθυμνο. Και ακόμα δυσκολότερη για το Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού στο Ρέθυμνο. Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν πάντα στο πλευρό μας. Όταν του χτυπούσαμε την πόρτα, ήταν πάντα ανοιχτή. Κι όταν δεν του χτυπούσαμε εμείς, ήξερε αυτό κι ερχόταν. Χτυπούσε τη δική μας πόρτα για να μας βοηθήσει. Ένα κομμάτι των γραφείων που έχουμε σήμερα, είναι από δική του προσφορά. Πάντοτε θα είμαστε ευγνώμονες και θα φωνάζουμε άξιος».