Τις συνέπειες της κρίσης βιώνουν οι Κρητικοί, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Τα χρέη και τα ανεξόφλητα δάνεια «πνίγουν» χιλιάδες άτομα και η λύση της υπαγωγής στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά φαντάζει ως μονόδρομος για μισθωτούς, οικογενειάρχες, ελεύθερους επαγγελματίες, άνεργους και συνταξιούχους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, οι Κρητικοί σπεύδουν μαζικά να εκμεταλλευθούν το νόμο και να απαλλαγούν από μέρος των χρεών τους, καθώς υπολογίζεται ότι 7 στους 10 δανειολήπτες έχουν «κόκκινα» δάνεια, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς έχει σταματήσει να πληρώνει δόσεις στις τράπεζες.
Στους δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, ανήκουν κατά πλειοψηφία οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι έμποροι, οι αγρότες, βιώνοντας ο καθένας από αυτούς μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, που έχει άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους.
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ως αποδέκτης παραπόνων, εξαιτίας της καθημερινής επικοινωνίας με τους πολίτες, όπως επισημαίνει στο περιεχόμενο των στοιχείων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, παρατηρεί αλματώδη αύξηση των δανειοληπτών, που προσφεύγουν στην Ένωση για ένταξη στο Νόμο 3869/2010, σε ποσοστό τριπλάσιο από την περσινή χρονιά.
Η Ένωση ζητάει από την Πολιτεία να βελτιώσει άμεσα τη νομοθεσία για να σταματήσει η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως των στεγαστικών, και επισημαίνει τα εξής: «Η Ένωση, ως κοινωνικός φορέας, παρέχει την συνδρομή της παγκρήτια, σε κάθε δανειολήπτη που θα ζητήσει την συνδρομή της, είτε σε ενημερωτικό πεδίο, σε ψυχολογική στήριξη αλλά και στην ένταξή του στο νόμο, για ρύθμιση του χρέους του, και διάσωση μέσω αίτησης εξαίρεσης από την ρευστοποίηση, της μοναδικής του κατοικίας.
Η αλήθεια είναι ότι, οι περισσότεροι δανειολήπτες μπήκαν στην υπερχρέωση, λόγω του ότι και εκείνοι δεν είχαν την δέουσα πληροφόρηση, η πολιτεία δεν φρόντισε γι’ αυτό, αλλά και οι τράπεζες στο παρελθόν «μοίραζαν» χρήμα χωρίς τη δέουσα εξασφάλιση».