27 °C Rethymno, GR
21/09/2021

ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 1.100 ΕΩΣ ΚΑΙ 2.200 Τ.Μ. ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αυξημένες κατά 20% οι αντικειμενικές αξίες στον νομό Ρεθύμνου

Αυξημένες εμφανίζονται οι αντικειμενικές αξίες στον νομό Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον χάρτη που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι η άνοδος των αξιών φτάνει το 20%, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στην πόλη του Ρεθύμνου από το ύψος του Κουμπέ μέχρι και την Καλλιθέα και τις παρυφές της περιοχής του Μασταμπά. Μεγάλη αύξηση σε ποσοστό 40% καταγράφεται σε συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο της περιοχής της Καλλιθέας, όπου από 800 ευρώ το τ.μ. που ήταν, σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες του 2018, πλέον ανέρχονται σε 1200 ευρώ το τ.μ.
Στην πόλη του Ρεθύμνου η τιμή ζώνης ξεκινά από 1.100 ευρώ το τ.μ. (από 850 που ήταν) και φτάνει μέχρι και τα 2.220 (από 1.800 που ήταν), ενώ για τα χωριά η τιμή ξεκινά από τα 600 ευρώ.
Παράλληλα, αυξήσεις καταγράφονται στις αντικειμενικές αξίες ακίνητων στα χωριά, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι πλέον εντάσσονται στο σύστημα των αντικειμενικών και χωριά, τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαν αντικειμενικές αξίες, οι τιμές των οποίων προσδιορίζονταν με βάση γειτονικές περιοχές. Τα χωριά που εντάχτηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα είναι ο Αβδελάς, του Αγίου Μάμα, Κάλλεργο, Σκορδίλο, της Αλφάς, Κυνηγιανά και Λαγκά του δήμου Μυλοποτάμου, το Σελλί, τα Καπεδιανά, το Βελονάδο και Άγιος Γεώργιος (Αρμένων) του δήμου Ρεθύμνου
Σε επίπεδο χώρας η μέση αύξηση στις 13.808 ζώνες, όπου εφαρμόζεται πλέον το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, ανέρχεται στο 8%.
Όπως διευκρίνισε ο ΥΠΟΙΚ, το γεγονός ότι καταγράφεται αύξηση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε αλλαγές των συντελεστών. «Σε συνάρτηση με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και τα δεδομένα της οικονομίας την επόμενη περίοδο, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, σε συνέχεια της μεσο-σταθμικής μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, η οποία τέθηκε σε ισχύ από το 2019, υλοποιώντας τις κυβερνητικές δεσμεύσεις» επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ. Σημειώνεται ότι το ποσοστό της μείωσης που απομένει είναι μια περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα εφαρμοστούν στις αρχές του 2022. Ανακοινώθηκε μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι στη διάθεση των φορολογουμένων πλατφόρμα μέσω της οποίες οι πολίτες θα μπορούν να δουν ακριβώς την τιμή για την περιοχή που τους ενδιαφέρει.
Το γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους αγοραστές αλλά και πωλητές να μελετήσουν τις αξίες και να πράξουν ανάλογα. Δηλαδή είτε να προβούν άμεσα σε αγοραπωλησία είτε να περιμένουν εφόσον μειώνεται η τιμή το νέο έτος.

Aναλυτικά,

Μικρή αύξηση καταγράφουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων του νομού Ρεθύμνου σε ποσοστό 20% με την τιμή ζώνης στην πόλη να ξεκινά από 1.100 ευρώ το τ.μ. (από 850 που ήταν) και να φτάνει μέχρι και τα 2.220 (από 1.800 που ήταν), ενώ για τα χωριά η τιμή ξεκινά από τα 600 ευρώ.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα φέρνουν ανατροπές στον χάρτη των ακινήτων, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2022. Οι νέες τιμές θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους και όλων των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα. Για να εξουδετερωθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που προκαλεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές του φόρου, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι «Οι όποιες μεταβολές και αύξηση στις αντικειμενικές αξίες δεν μεταφράζονται αυτομάτως σε αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ, αφού οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου θα προσαρμοστούν στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών».

Έτσι, όπως είπε κατά την παρουσίαση των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Χρήστο Τριαντόπουλο, «δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη, δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία ιδιοκτητών ακινήτων».

Οι νέες παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ θα νομοθετηθούν τον Νοέμβριο, ενώ εάν προκύψει δημοσιονομικός χώρος θα εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ, σε συνέχεια της μείωσης κατά 22% που σημειώθηκε το 2019, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.», πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης από τον πίνακα των αντικειμενικών αξιών καταγράφεται αύξηση που κυμαίνεται από 7% και φτάνει ακόμα και το 40% σε ορισμένες πολύ μικρές, ωστόσο, περιοχές της πόλης του Ρεθύμνου. Παρατήρησε επίσης ότι η ζώνη Ζ που αφορά στα οικοδομικά τετράγωνα από το ύψος της οδού Μικρασιατών στο Μασταμπά μέχρι και την οδό Λητούς στη Καλλιθέα, σε μια μεγάλη ζώνη καταγράφεται μια μικρή μείωση από 1.150 ευρώ το τ.μ. σε 1100 ευρώ το τ.μ. Οι υπόλοιπες περιοχές καταγράφουν αύξηση της τάξεως του 20%. Παράλληλα, αυξήσεις καταγράφονται στις αντικειμενικές αξίες ακίνητων στα χωριά, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι πλέον εντάσσονται στο σύστημα των αντικειμενικών και χωριά τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαν αντικειμενικές αξίες, οι τιμές των οποίων προσδιορίζονταν με βάση γειτονικές περιοχές. Τα χωριά που εντάχτηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα είναι ο Αβδελάς, του Αγίου Μάμα, Κάλλεργο, Σκορδίλο, της Αλφάς, Κυνηγιανά και Λαγκά του Δήμου Μυοποτάμου, το Σελλί, τα Καπεδιανά, το Βελονάδο και Άγιος Γεώργιος (Άρμενων) του Δήμου Ρεθύμνου «Είχαμε ελάχιστες περιοχές του Ρέθυμνο όπου δεν ήταν ενταγμένες στο αντικειμενικό σύστημα και τώρα εντάχθηκαν γιατί η στόχευση του υπουργείου είναι να γενικευτεί το αντικειμενικό σύστημα, γιατί όπου δεν υπήρχαν συνήθως έβαζαν από τη Δ.Ο.Υ. τιμές με βάση την κοντινότερη περιοχή» ανέφερε η κα Δρανδάκη.

Σε σχέση με το πώς διαμορφώνεται το τοπίο με τις νέες αντικειμενικές αξίες στο Ρέθυμνο, η κα Αναστασία Δρανδάκη, ανέφερε: «Προφανώς όπου υπάρχει μια κινητικότητα επενδυτική ή ενδιαφέρον μεταβιβάσεων έχουμε μια σχετική αύξηση. Προφανώς υπάρχουν και χωριά που η αντικειμενική τους αξία είναι μεγαλύτερη από την πραγματική αξία. Γενικά οι αυξήσεις δεν είναι συνταρακτικές για να είναι τεράστιες οι αλλαγές στην όποια πράξη μεταβιβαστική. Από κει και πέρα τώρα εξαρτάται από το τι θέλει να κάνει ο καθένας για την όποια αύξηση αντικειμενικής επηρεάζει τις πράξεις μεταβίβασης ειδικά τις γονικές παροχές γιατί συνήθως εκεί βάζουμε την αντικειμενική αξία» και πρόσθεσε ότι το επιπλέον πρόβλημα που θα προκύψει το προσεχές διάστημα είναι το ζήτημα με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, διευκρινίζοντας: «Όποιοι έχουν ταυτοποιήσει τα κτίρια μετά τις 30 Ιουνίου και εάν δεν δοθεί παράταση, αλλάζει ο τρόπος και θα πρέπει να υποβάλλεται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Είναι μια διαδικασία καινούρια με την οποία δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί ούτε οι μηχανικοί, η οποία απαιτεί περισσότερα δικαιολογητικά από ότι τώρα, περισσότερο χρόνο και φυσικά μεγαλύτερη δαπάνη».

Πώς θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ η αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Σχετικά με το πώς θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «Οι αντικειμενικές αξίες έπρεπε να αναπροσαρμοστούν για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπάρχουν πολλές περιοχές σε ζώνες που υποφορολογούνταν. Δεύτερον, για τη διαμόρφωση αδιάβλητης τεχνοκρατικής διαδικασίας στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών.

Τώρα χρησιμοποιήσαμε μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών για να υπάρχει διαυγής προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Τρίτον, πολλές φορές γίνονται συναλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και όχι στις εμπορικές τιμές».

«Το αποτέλεσμα της άσκησης είναι μία μέση αύξηση συνολικά σε παλιές και νέες ζώνες κατά 8%, όπου περίπου υπάρχει αύξηση στο 55% των παλαιών και νέων ζωνών, μείωση σε ένα ποσοστό 21% και αμετάβλητο έμεινε το 24%», εξήγησε.

«Η άσκηση συνολικά θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Άρα θα τροποποιήσουμε τους συντελεστές μέσω των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, με βάση το τι θα προκύψει από τον Νοέμβριο. Αν υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, θα την απομειώσουμε ώστε να είναι μηδενικό το τελικό αποτέλεσμα. Θα αναπροσαρμόσουμε τους συντελεστές. Δεν θέλουμε να βγάλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω συνολικό ΕΝΦΙΑ από την άσκηση αυτή. Αλλά είναι προφανές ότι κάποιοι συμπατριώτες μας θα πληρώσουν περισσότερο σε περιοχές που ανέβηκε η αντικειμενική αξία. Μόνο αυτή την περιουσία θα φορολογήσουμε περισσότερο. Θα προκύψουν και μειώσεις φόρων από χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Στόχος μας είναι μέσω αυτής της άσκησης ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει το 2022 να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Θα επιδιώξουμε συμπληρωματικά προς την άσκηση που συζητήσαμε, να προσθέσουμε αυτή τη νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «Το σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ θα το δούμε την κατάλληλη στιγμή, αλλά δίνεται η δυνατότητα για πολύ περισσότερες από τις 6 δόσεις που τώρα υπάρχουν. Θα μπορούσαν να γίνουν και δέκα οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. Θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 12».

Πώς θα επηρεάσουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τους υπόλοιπους φόρους για τα ακίνητα

Αναφερόμενος στο πώς θα επηρεάσουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τους υπόλοιπους φόρους για τα ακίνητα, όπως τον φόρο κληρονομιάς, μεταβίβασης, κλπ, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «Οι φόροι αυτοί σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες, αλλά επειδή η άσκηση θα εφαρμοστεί από το 2022, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του. Πολλοί συμπατριώτες μας που θέλουν να δρομολογήσουν τέτοιες συναλλαγές, θα τις έχουν προχωρήσει ήδη. Μεταγενέστερα δε θα έχουμε ουσιώδεις μεταβολές».

«Η άσκηση που κάνουμε προσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες σε αυτό που η ίδια αγορά έκανε την τελευταία τριετία. Συνολικά δε θα υπάρχει επιβάρυνση με τον ΕΝΦΙΑ, θα επιδιώξουμε να τον μειώσουμε συνολικά, και να αναδιαμορφώσουμε τους συντελεστές. Παραπάνω θα πληρώσουν μόνοι κάποιοι που υποφορολογούνταν», πρόσθεσε.