Στα περυσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές του αρνιού και του κατσικιού στην αγορά του Ρεθύμνου. Η κίνηση στα κρεοπωλεία «ζεσταίνεται» σταδιακά, αφού δεκάδες καταναλωτές καθημερινά τα επισκέπτονται για να διερευνήσουν και να συγκρίνουν τις τιμές και να καταλήξουν στην επιλογή τους για το πασχαλινό τραπέζι.
Ειδικότερα, στα 7,90 ευρώ κυμαίνεται η τιμή για το κατσίκι και στα 7,50 η τιμή για το αρνί. Η αγορά του Ρεθύμνου χαρακτηρίζεται από επάρκεια, αφού υπολογίζεται ότι συνολικά στα τρία σφαγεία (Ρεθύμνου, Φρατί και Μυλοποτάμου) θα σφαγούν περί τα 55.000 αμνοερίφια, κάποια εκ των οποίων θα σταλούν και στην Αθήνα. Ωστόσο, χαμηλότερες είναι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, όπου ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η τιμή του αρνιού κυμαίνεται στα 6,30 ευρώ.
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τους κουτσουρεμένους μισθούς, αλλά και τις μειωμένες συντάξεις, οι έμποροι εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ως προς την αύξηση της κατανάλωσης, γνωρίζοντας καλά αφενός πως ο Έλληνας παρά τα όποια προβλήματα οικονομικής φύσεως θα αφιερώσει μέρος του εισοδήματός του για το πασχαλινό τραπέζι και αφετέρου διότι όπως λένε σε σχέση με πέρυσι ήδη μέχρι στιγμής η Μεγάλη Εβδομάδα στην αγορά κρέατος κινείται σε πολύ καλύτερα επίπεδα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Γιάννης Κυριακόπουλος ανέφερε: «Πάνω από 30.000 αρνιά έχουμε υπολογίσει για τα δυο σφαγεία του Ρεθύμνου και μαζί με τα σφαγεία Μυλοποτάμου θα σφαγούν 55.000. Υπάρχει επάρκεια προϊόντων στην αγορά, ο κόσμος σιγά σιγά έχει ξεκινήσει τα ψώνια του και ελπίζουμε μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, οπότε και αναμένεται να κορυφωθεί η κίνηση να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή κατανάλωση».
Ο κ. Μιχάλης, κρεοπώλης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» υποστήριξε: «Οι τιμές για το αρνί κυμαίνονται στα 8,60 ευρώ (ολόκληρο 7,50 ευρώ) και το κατσίκι 8,90 ευρώ (ολόκληρο 7,90 ευρώ). Οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι και λίγο πιο χαμηλές, γιατί προσπαθούμε και εμείς οι κρεοπώλες να είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ. Η κίνηση έχει ξεκινήσει, υπάρχει ενδιαφέρον και είμαστε ευχαριστημένοι. Ικανοποιημένοι όμως θα είμαστε αν το Σάββατο είναι άδεια τα ψυγεία μας».
Από την πλευρά του ο κ. Στέλιος Αντωνάκης, τόνισε: «Οι τιμές στο κρέας είναι οι ίδιες οι περυσινές, υπάρχει επάρκεια προϊόντων. Η κίνηση πάει αρκετά καλά, δεν έχουμε παράπονα και πιστεύουμε ότι μέχρι το Μεγάλο Σαββάτο θα πάει ακόμα καλυτέρα. Ο κόσμος ψωνίζει εκτός από αρνί και κατσίκι και χοιρινά και κοτόπουλο ως συμπλήρωμα».
Οι καταναλωτές από την πλευρά τους μπορεί να εμφανίζονται κάπως προβληματισμένοι ως προς τις ποσότητες που θα επιλέξουν να αγοράσουν, ωστόσο τις περισσότερες φορές προμηθεύονται λίγο αρνί και λίγο κατσίκι. «Πάσχα είναι, θα ψωνίσουμε λίγο κρέας» μας είπε η κυρία Μαρία, προσθέτοντας «Έχουμε περιορίσει ήδη αρκετά τα έξοδα, όμως είναι γιορτές και η παράδοση για τους Έλληνες «επιτάσσει» το φαγοπότι.
«Ψωνίζω λίγο από όλα και κοιτάω πάντα τις τιμές» μας ανέφερε η κα Ελένη.
«Οι τιμές είναι καλές, όμως δεν έχουμε αρκετά χρήματα. Όσα έχουμε όμως τα διαθέτουμε για λίγο κρέας» είπε από την πλευρά του ο κ. Νίκος.
Συμβουλές από το υπουργείο Περιβάλλοντος
Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
Α. Σήμανση αμνοεριφίων
Αμνοερίφια ελληνικών ή κοινοτικών εκτροφών που εσφάγησαν στην Ελλάδα
Τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν:
– σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και
– σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, ιδίου χρωματισμού, στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της χώρας προέλευσης (π. χ. «ΕΛΛΑΣ», «ΟΥΓΓΑΡΙΑ» κλπ.).
Αμνοερίφια που εσφάγησαν σε άλλη κοινοτική χώρα (εντός Ε.Ε.)
Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά:
– όλες τις σφραγίδες σε χρώμα επιλογής της κάθε κοινοτικής χώρας, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της κοινοτικής χώρας.
Αμνοερίφια που εσφάγησαν σε τρίτη χώρα (εκτός Ε.Ε.)
Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά:
– όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
– Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
– Οι σημάνσεις καταλληλότητας και προέλευσης πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να μην έχουν την όψη χρωματισμένου «λεκέ» στην επιφάνεια των σφάγιων.
Β. Σήμανση αυγών
Αναφορικά με τη σήμανση των αυγών, αυτά πρέπει να φέρουν:
Σφραγίδα με κωδικό, ο οποίος αποτελείται από τα εξής τμήματα:
α) μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής:
– 0 «Βιολογική παραγωγή».
– 1 «Ελευθέρας βοσκής».
– 2 «Δάπεδο με στρωμνή».
– 3 «Εμπλουτισμένοι κλωβοί».
β) τον κωδικό της χώρας παραγωγής (π. χ. EL= Ελλάδα).
γ) τον κωδικό αριθμό εκτροφής.