Αυξημένη ήταν η κίνηση στα τραπεζικά υποκαταστήματα του Ρεθύμνου τις δυο τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, λόγω των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις, κλήθηκαν να πληρώσουν φόρους εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας και πολυτελούς διαβίωσης, απλήρωτα «χαράτσια», καθώς και τέλη κυκλοφορίας που δεν καταβλήθηκαν εγκαίρως.
Μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος συναλλαγής των πολιτών με το Δημόσιο, που προβλέπει την κατάργηση των ταμείων των Δ.Ο.Υ. και την πραγματοποίηση των πληρωμών αποκλειστικά σε τράπεζες, ΕΛΤΑ ή μέσω του διαδικτύου, με την έκδοση Ταυτότητας Οφειλής για κάθε πολίτη, οι… ουρές «μετακόμισαν» από την Εφορία στα καταστήματα των τραπεζών, όπου πλέον παρατηρείται συνωστισμός.
«Οι τράπεζες έχουν γίνει στην ουσία το ταμείο του κράτους. Ο όγκος δουλειάς είναι τεράστιος για τους τραπεζικούς υπάλληλους. Οι περισσότερες συναλλαγές πια αφορούν φορολογικές υποχρεώσεις, εξ ου και τα δεκάδες παραστατικά πληρωμής φόρων που εκδίδονται από τα ταμεία», σημείωσε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» διευθυντής καταστήματος του Ρεθύμνου.
Μια μέρα με αυξημένη κίνηση ήταν και η χθεσινή, όπου από νωρίς το πρωί στα περισσότερα τραπεζικά υποκαταστήματα του Ρεθύμνου η κίνηση ήταν αυξημένη, καθώς παρά τις οικονομικές δυσκολίες δεκάδες πολίτες φρόντισαν να τακτοποιήσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους ή μέρος αυτών, αφού το διαθέσιμο εισόδημα δεν είναι αρκετό.
Συνολικά οι φόροι που έπρεπε να πληρωθούν μέχρι χθες ήταν πέντε: φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ΦΑΠ των ετών 2011, 2012 και 2013, φόρος εισοδήματος και το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων. Επίσης, υπολογίζεται ότι έχουν μείνει απλήρωτα τα τέλη κυκλοφορίας για περίπου 95.000 οχήματα.
Η πληρωμή των φόρων γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες με την «Ταυτότητα οφειλής», την οποία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν από τον λογαριασμό τους στο Taxis.
Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους φόρους μέσω πιστωτικής κάρτας ή μπορούν να ζητήσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτή την περίπτωση θα επιβαρυνθούν με ετήσιο επιτόκιο 8,25%. Η αίτηση για την πάγια ρύθμιση γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειαστεί η επίσκεψη του φορολογούμενου στην εφορία.
Πάντως, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διευκρίνισε ότι τα πρόστιμα που θα επιβληθούν από 1η Φεβρουαρίου θα είναι τα «παλιά», άρα και πιο «ήπια». Όπως εξήγησε, ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, οι φόροι αυτοί βεβαιώθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2013, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστούν οι νέες αυστηρές κυρώσεις που αφορούν την επιβολή τόκου 0,7% για κάθε μήνα καθυστέρησης, 10% πρόστιμο για καθυστέρηση δύο μηνών, 20% για καθυστέρηση ενός έτους και 30% για καθυστέρηση τριών ετών.