20 °C Rethymno, GR
08/12/2022

ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΘΕΙ 285.000 ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Αυξημένο το ενδιαφέρον για την «διόρθωση» των τετραγωνικών μέτρων ακινήτων στο Ρέθυμνο

-Ετοιμάζεται νέα ρύθμιση

Περισσότερα από 285.000 τετραγωνικά μέτρα ακινήτων στον δήμο Ρεθύμνου δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πέρυσι στην ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών και έσπευσαν να αποκαλύψουν την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους επωφελούμενοι από το προνόμιο της απαλλαγής από τέλη και προσαυξήσεις πολλών ετών. Υπενθυμίζεται, ότι όσοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών είχαν πλήρη απαλλαγή από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για χρονικές περιόδους, μέχρι και το 2020, ενώ προέβλεπε, επίσης, διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου συνολικά:

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τον δήμο Ρεθύμνου έγιναν 10.920 αιτήσεις.

Από αυτές:

 • 7.436 αφορούσαν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα
 • 3.005 αφορούσαν μη ηλεκτροδοτούμενα
 • 429 αιτήσεις απορρίφτηκαν

Χειρόγραφα έγιναν 1.128 αιτήσεις.

Από αυτές:

 • 678 έχουν ολοκληρωθεί
 • 450 είναι υπό επεξεργασία

Όσον αφορά την πλατφόρμα που υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία, στο σύστημα υπολογισμού των δημοτικών τελών προστέθηκαν:

 • 221.064 τ.μ που αφορούν σε οικίες
 • 64.571 τ.μ. που αφορούν σε επαγγελματική στέγη

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Ρεθύμνου, Στέλιο Σπανουδάκη, εκκρεμεί η εκκαθάριση περίπου εκατό αιτήσεων.

Σε σχετική δήλωσή του ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Ρεθύμνης, Στέλιος Σπανουδάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε:

«Ως Δήμος είμαστε ευχαριστημένοι από την εξέλιξη αυτή, της δήλωσης των αφανών τετραγωνικών, γιατί κάθε μέρα πλέον γίνεται και πιο αναλογική αλλά και πιο δίκαια η επιβάρυνση των συνδημοτών μας για την ανταποδοτική υπηρεσία της καθαριότητας, κάτι για το οποίο «παλεύουμε» ως δημοτικό σύστημα από το 2014 με απτά και θεαματικά αποτελέσματα».

Παρά την μεγάλη ανταπόκριση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σπανουδάκης υπάρχουν ακόμα αρκετές κρυμμένες επιφάνειες στον δήμο Ρεθύμνου. «Σίγουρα υπάρχουν αρκετές επιφάνειες αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων ακόμα στο δήμο μας. Πάντως, εξακολουθούν και έρχονται στην οικονομική υπηρεσία πολίτες για να δηλώσουν τ.μ., οπότε βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον ακόμα. Ο δήμος μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα για αδήλωτα τ.μ. και αυτό γίνεται είτε όταν προσέρχονται ιδιοκτήτες για να ζητήσουν βεβαίωση ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), οπότε και γίνεται διασταύρωση των στοιχείων των τ.μ. με αυτά της ΔΕΗ και του Ε9, είτε όταν σαν δήμος ζητάμε από την εφορία στοιχεία για μεγάλες ιδιοκτησίες και κάνουμε ελέγχους. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι τσουχτερά, καθώς προβλέπουν πληρωμή τελών από το 2009 μέχρι όταν ζητήσουν την βεβαίωση και πρόστιμο επί των τελών την τελευταία 5ετία, το οποίο είναι υψηλό.

Ετοιμάζεται νέα ρύθμιση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το υπουργείο ετοιμάζει νέα ρύθμιση, ώστε να δηλώσουν τις πραγματικές επιφάνειες των ιδιοκτησιών τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με μεγάλα πρόστιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το εν λόγω σχέδιο, το οποίο έβαλε εκ νέου στο τραπέζι το υπουργείο Εσωτερικών, βρίσκεται στα σκαριά μετά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και των φυσικών καταστροφών.

Οι πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών ανοίγει ξανά εντός του φθινοπώρου για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, με τις πληροφορίες να δείχνουν ότι η ρύθμιση θα προβλέπει πέναλτι προσαυξήσεων για όσους έχασαν την προηγούμενη ρύθμιση και κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Μεγάλο μέρος των εμβαδών, ειδικά στην περιφέρεια, παραμένει αδήλωτο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 2.754.563 δηλώσεις για εμβαδά 70 περίπου εκατ. τετραγωνικών μέτρων με τα ετήσια έσοδα 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στις προτάσεις που είναι στο τραπέζι και μετά τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των ιδιοκτητών, με τη νέα ρύθμιση ενδέχεται να επιβάλλονται κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με τον χρόνο αποκάλυψης των αδήλωτων επιφανειών.

Προβλέπεται πλαφόν 50% στα ποσά των προσαυξήσεων και των προστίμων, ώστε όσοι σπεύσουν να δηλώνουν εκπρόθεσμα τις επιφάνειες των ακινήτων τους να μην επιβαρύνονται με τα προβλεπόμενα εξοντωτικά ποσά.

Ήδη, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δήλωσαν το 2020 την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και στους δήμους λαμβάνουν τον λογαριασμό με τα ποσά των δημοτικών τελών και το ΤΑΠ που αντιστοιχούν στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων τους.

Η καθυστέρηση που καταγράφεται στην εκκαθάριση των δηλώσεων ακινήτων έχει ως αποτέλεσμα τους φουσκωμένους λογαριασμούς, καθότι ανεβάζει τις έξτρα χρεώσεις οι οποίες θα έρθουν μαζεμένες για τους ιδιοκτήτες το καλοκαίρι.

Τα ποσά των δημοτικών τελών και του ΤΑΠ που αναλογούν για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων θα υπολογιστούν αναδρομικά από την από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Μέχρι σήμερα, έχουν μαζευτεί αναδρομικά σχεδόν ενάμιση χρόνου, ενώ όσο περνάει ο χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης των δηλώσεων θα αυξάνεται και η συσσωρευμένη υποχρέωση.

Πάντως, οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις επιπλέον χρεώσεις δημοτικών τελών σε 24 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Επομένως με την επαναλειτουργία της πλατφόρμας ανοίγει ξανά ο δρόμος των διορθώσεων στις επιφάνειες των ακινήτων η οποία θα συνοδεύεται με πέναλτι αλλά θα είναι μικρότερο από τα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα στους ιδιοκτήτες τα οποία ανέρχονται σε:

 • 60% επί της οφειλής σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού. Μάλιστα τα πρόστιμα για επαγγελματικά ακίνητα είναι συνήθως πενταπλάσια από τις κατοικίες.
 • 100% για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης.
 • 200% επί της αρχικής οφειλής για την επιβολή ΤΑΠ.

Τι κερδίζουν όσοι τα δηλώσουν έγκαιρα

Με τη νέα ρύθμιση -η οποία θα πατά πάνω στην πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ- θα επιβάλλονται κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με τον χρόνο αποκάλυψης των αδήλωτων επιφανειών και θα επιβληθεί πλαφόν 50% στα ποσά των προσαυξήσεων και των προστίμων ώστε όσοι δηλώνουν εκπρόθεσμα τις επιφάνειες των ακινήτων τους να μην επιβαρύνονται με τα προβλεπόμενα σήμερα εξοντωτικά ποσά.

Η νέα διάταξη που προβλέπει ότι όσοι αποκαλύψουν εκπρόθεσμα την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων στους δήμους θα καλούνται να καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα κατά:

 • 20%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
 • 25%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά το πρώτο εξάμηνο επαναλειτουργίας της πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 12 μηνών από την έναρξη αυτή.
 • 30%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει το επόμενο εξάμηνο μετά τους 12 μήνες επαναλειτουργίας της πλατφόρμας.
 • 35%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μέσα στο επόμενο εξάμηνο και μετά τους 18 μήνες επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
 • 40% στην περίπτωση που η δήλωση υποβληθεί στο εξάμηνο που ακολουθεί, 24 μήνες μετά την επαναλειτουργία της πλατφόρμας.
 • 45% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει ύστερα από 30 μήνες.
 • 50%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο 36 μηνών από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.