30 °C Rethymno, GR
21/09/2021

Αυστηρές συστάσεις για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στο Ρέθυμνο

Αυστηρές συστάσεις για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στο Ρέθυμνο απευθύνει το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, ενημερώνει τους πολίτες ότι από τις 21-5-2021 έχει τεθεί σε εφαρμογή η Απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης (ΑΔΑ: 61117ΛΚ-Ο26), βάσει της οποίας σε ημέρες κατά τις οποίες ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με την ημερήσια ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 και 5, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων και παραμονής και διανυκτέρευσης εκδρομέων καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, (από 06.00 της ημέρας για την οποία ισχύει η ανακοίνωση έως τις 06.00 της επόμενης ημέρας) στις παρακάτω ευαίσθητες και δασικές περιοχές:

 

Δήμος Ρεθύμνης: Περιαστικά δάση Ευλιγιά, Προφ. Ηλία και Αγίου Ιωάννη

 

Δήμος Αγίου Βασιλείου: Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ. Ιωάννου, καθώς και στην περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη (εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης

 

Δήμος Μυλοποτάμου: φαράγγι Μαργαριτών

 

Σύμφωνα με την παραπάνω Απόφαση, απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στις παραπάνω περιοχές, εξαιρουμένων του προσωπικού και οχημάτων των φορέων, που ασχολούνται με το έργο της πυρασφάλειας και πυροπροστασίας (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Δήμος, Περιφέρεια Εθελοντικές Οργανώσεις κτλ).

Επίσης η παραπάνω απαγόρευση δύναται να επεκταθεί και σε ημέρες κατά τις οποίες ο δείκτης επικινδυνότητας είναι χαμηλότερος του 4, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες το επιβάλλουν.

Η παραπάνω απαγόρευση ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι έως τις 31 – Οκτωβρίου 2021.

Επίσης δύναται να γίνει κατ’ εξαίρεση ενεργοποίηση της Απόφασης και σε ημέρες κατά τις οποίες ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς είναι χαμηλότερα από 4, ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες επιβάλλουν την συνεχή επαγρύπνηση των υπηρεσιών και φορέων.

Υπενθυμίζεται δε στους κατοίκους και επισκέπτες του νομού Ρεθύμνου ότι κατά την παραπάνω περίοδο (1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου) απαγορεύεται η καθ’ οποιοδήποτε τρόπο χρήση φωτιάς στο ύπαιθρο, καθώς και εργασίες, που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά (μελισσοκομικές εργασίες, τροχός, ηλεκτροκόλληση κτλ).

Η παραπάνω απαγόρευση ισχύει ολοκληρωτικά, και δεν επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια κάθε πολίτη, ανάλογα με το πώς θα κρίνει αυτός τις κλιματολογικές συνθήκες (φυσάει – δε φυσάει, σήμερα έχει συννεφιά κτλ). Υπενθυμίζεται ότι μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές του πρόσφατου παρελθόντος οφείλονταν σε αμέλεια πολιτών εν μέσω ισχυρών ανεμών.

Οι παραβάτες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 19/2020 δύναται να υποστούν υψηλό χρηματικό πρόστιμο.

Επίσης, όποιος βρεθεί ένοχος εμπρησμού από αμέλεια ή πρόθεση, πέραν του ποινικού μέρους της υπόθεσης, παύει να δικαιούται εξισωτική αποζημίωση.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εφόσον κάποιος αντιληφθεί πυρκαγιά πρέπει να καλέσει αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 και δώσει σαφείς πληροφορίες για το σημείο, όπου βλέπει την πυρκαγιά. Μην κλείσετε το τηλέφωνο μέχρις ότου το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής σας ρωτήσει ότι πληροφορία θεωρεί απαραίτητη.

Επίσης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είτε διότι βρίσκεστε σε κίνδυνο, είτε προκειμένου να αναφέρετε ένα έκτακτο γεγονός μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112, με δυνατότητα δορυφορικού εντοπισμού της θέσης του καλούντος, ακόμα και σε περιοχές χωρίς δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τους τρόπους αυτοπροστασίας και δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς άλλα και άλλου έκτακτου γεγονότος μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.