Ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων στην κατοικημένη ζώνη εξ αιτίας της μεγάλης ταχύτητας που θα επιτρέπει στα οχήματα να αναπτύσσουν ο προβλεπόμενος νέος δρόμος, η ρύπανση και η ηχορύπανση που θα προκαλείται από τα μικρά και μεγάλα Ι.Χ., καθώς και η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του παραδοσιακού τους οικισμού, καθώς για τη διάνοιξη απαιτείται η καταστροφή των γραφικών αυλών-κήπων των κατοικιών του χωριού, είναι τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι θιγόμενοι κάτοικοι των Αγκουσελιανών στην προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ειδικότερα, με την προσφυγή τους ζητούν την απένταξη τμήματος της παραπάνω επαρχιακής οδού, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, και απομοίωση του εργολαβικού κόστους, που προβλέπεται να διανοιχτεί και να περάσει μέσα από το χωριό τους. Αντ’ αυτού, για την κατασκευή-βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου, προτείνουν την λύση της παράκαμψης, σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από τον οικισμό τους.
Αν και η απόφαση του ΣτΕ δεν θα εκδοθεί άμεσα, η εκδίκαση αύριο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και η έγκριση χρηματοδότησης έχει γίνει σύμφωνα με την μελέτη που είχε εγκρίνει η τέως Νομαρχία Ρεθύμνου και η οποία προβλέπει τη διάνοιξη του δρόμου μέσα από τον οικισμό, το δε έργο έχει δημοπρατηθεί και βρίσκεται υπό εκτέλεση εδώ και πολλούς μήνες, από τον Μάρτιο του 2012.
Το σοβαρό ζήτημα που εγείρεται τώρα είναι αν θα υπάρξει δικαστική λύση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας, χωρίς να απενταχθεί το σύνολο του έργου από το ΕΣΠΑ.
Ωστόσο, στο ενδεχόμενο της μη διάνοιξης δρόμου μέσα από τα Αγκουσελιανά δεν είναι αρνητική ούτε η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή ούτε η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας. Και οι δυο συμφωνούν με την λύση της παράκαμψης, όμως δεν έχουν το δικαίωμα μονομερώς να ικανοποιήσουν το αίτημα των κατοίκων του οικισμού κι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι θιγόμενοι κατέθεσαν την προσφυγή στο ΣτΕ.
Η αυριανή συζήτηση στο ΣτΕ γίνεται εξ αναβολής της εκδίκασης που επρόκειτο να γίνει στις 16 Ιανουρίου. Την αναβολή της συζήτησης ζήτησε τότε η Περιφέρεια Κρήτης, ως έχουσα έννομο συμφέρον, προκειμένου να μελετήσει το θέμα, να καταθέσει την άποψή της και να τεκμηριώσει την ένσταση των θιγομένων με τεχνική έκθεση την οποία εν τω μεταξύ ανέθεσε σε ειδικό, ο οποίος και την ολοκλήρωσε και θα κατατεθεί αύριο στο ΣτΕ.
Ευχή και ελπίδα των εμπλεκομένων είναι να γίνει δεκτή η προσφυγή χωρίς να υπάρξει επίπτωση στο σύνολο του έργου, που να υπενθυμίσουμε πρόκειται για σημαντικό οδικό αναπτυξιακό έργο της περιοχής του Νότου του Ρεθύμνου και των κατοίκων της περιοχής, προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Το ενδεχόμενο απένταξής του θα σημαίνει και το πάγωμά του για πολλά χρόνια αν αναλογιστεί κανείς ότι το έργο πήρε έγκριση για ένταξη στο ΕΣΠΑ το 2012 ύστερα από δεκαετή τουλάχιστον προσπάθεια.
Βέβαια, εγείρεται ένα μεγάλο ερωτηματικό για τον λόγο που το 2003 επελέγη η λύση της διάνοιξης δρόμου μέσα από τα Αγουσελιανά, παρά το γεγονός ότι ο μελετητής του έργου, όπως είχε υποχρέωση στην μελέτη του περιέλαβε δυο εναλλακτικές λύσεις: α) την διέλευση του δρόμου μέσα από τον οικισμό και β) ως πλέον ενδεδειγμένη λύση, την κατασκευή παράκαμψης. Στην τεχνική του μελέτη μάλιστα, επεσήμαινε τις αρνητικές κοινωνικές συνέπειες που θα έχει η λύση της διάνοιξης και διέλευσης του δρόμου από την κατοικημένη περιοχή των Αγκουσελιανών.