Δειλά αλλά σταθερά βήματα προόδου φαίνεται να γίνονται στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Βρυξελλών. Με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, στόχος είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς ως το τέλος Απριλίου, κάτι που επιβεβαίωσε με χθεσινές δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Eurogroup, στο οποίο εναποθέτει τις ελπίδες της η ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία με τους εταίρους, η οποία θα «ξεκλειδώσει» τη ρευστότητα και θα αποτρέψει ένα ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.
Σημειώνεται ότι στην πολύωρη συνεδρίαση οι εκπρόσωποι της Ελλάδος και των κρατών της Ευρωζώνης φέρονται να συμφώνησαν σε μία «φόρμουλα», με βάση την οποία οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα και στα Brussels Group θα γίνονται «ενότητα-ενότητα».
Αυτό θα σημάνει ενδεχομένως και τη δυνατότητα εκταμιεύσεων, όταν θα συμφωνείται μία βάση μεταρρυθμίσεων, π.χ. για τη φορολογία, χωρίς να απαιτείται να έχει υπάρξει παράλληλα συμφωνία και για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, την αγορά κλπ.
Αισιόδοξος για τη συμφωνία με τους εταίρους έως τις 24 Απριλίου εμφανίστηκε με χθεσινές του δηλώσεις στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Απαντώντας στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς, προκειμένου να επιτύχει μία συμφωνία με τους εταίρους της, πληρώνοντας το πολιτικό κόστος, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε θετικά τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς, αλλά όχι να υποχωρήσουμε άτακτα». Μεταξύ άλλων, πάντως, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητά του ότι οι δεσμοί εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη έχουν γίνει ισχυρότεροι πλέον και επεσήμανε ότι η όποια συμφωνία για την Ελλάδα, πρέπει να είναι θετική όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για όλη την Ευρώπη.
Παράλληλα, χαρακτηριστικό της προόδου των διαπραγματεύσεων είναι και η χθεσινή καταβολή της δόσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 459 εκατ. ευρώ.