23 °C Rethymno, GR
12/08/2022

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Βασίλης Ι. Δραμουντάνης «Στον ουρανό τσ’ αγάπης μας»

Ο Βασίλης Ι. Δραμουντάνης γεννήθηκε στην Γερμανία αλλά οι δυνατές ρίζες του τον βαστούν ορθό σαν τον πλάτανο του Περαχωριού στα Ανώγεια. Τον βαστούν ορθό στις πολεμίστρες της σύγχρονης εποχής να «απαντά «με την πέννα του στους όψιμους εχθρούς που με δόλωμα την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα προσπαθούν να γκρεμίσουν το κάστρο της παράδοσης, του λαϊκού μας πολιτισμού και των ανεκτίμητων αξιών που μας άφησαν σαν παρακαταθήκη οι πρόγονοι μας. Η Βοριζανή μητέρα του είναι επίσης εκείνη που του έχει δώσει πολλά χαρίσματα και εφόδια, ώστε σήμερα οικογενειάρχης και πατέρας πλέον να τα μεταλαμπαδεύσει στην κόρη του. Εκτίμησα στην γραφή του το συναίσθημα, την φαντασία την πρωτοτυπία, την χρήση κρητικής διαλέκτου και το ολοκληρωμένο νόημα.

Ο Βασίλης Ι. Δραμουντάνης διαθέτει μια ευγένεια που σε σκλαβώνει, η οποία πηγάζει από τα βάθη της ψυχής του και δεν είναι προσποιητή όπως πολλές φορές συμβαίνει. Όταν μου ζήτησε να επιμεληθώ την έκδοση του πρώτου βιβλίου του, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πατέρα του Γιάννη και τα έσοδα του οποίου θα δοθούν για να βοηθηθούν παιδιά που έχουν ανάγκη της βοήθειας μας δεν μπόρεσα βέβαια να το αρνηθώ χωρίς να θεωρώ τον εαυτό μου δάσκαλο όπως από ευγένεια με αποκαλεί ο ίδιος.

Μέσα από πλήθος μαντινάδων που αφορούν διάφορα θέματα της ζωής διάλεξα τις καλύτερες κατά την ταπεινή μου γνώμη, έκανα κάποιες διορθώσεις όπου χρειαζόταν και του τις έστειλα για τελικό έλεγχο. Αφού έγινε η σχεδίαση και η σελιδοποίηση από την Ελευθερία Μαυρογιάννη και προστέθηκαν οι εκπληκτικές έγχρωμες φωτογραφίες από τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη που τράβηξε ο Μανόλης Σαμόλης του Ιωάννου, δόθηκε προς εκτύπωση και βιβλιοδεσία στην ΤΥΠΟΚΡΕΤΑ Α.Ε και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Ένα βιβλίο με μαντινάδες που βγαίνουν μέσα από την ψυχή του Βασίλη Ι. Δραμουντάνη γραμμένες με καλλιτεχνική σειρά γραμμάτων σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές φωτογραφίες ταξιδεύουν τον αναγνώστη στον μαγικό κόσμο της κρητικής ποίησης και συγκινούν άλλον λιγότερο και άλλον περισσότερο μια και τα θέματα που καταπιάνεται ο συγγραφέας είναι πολλά.

Έχοντας σαν πρότυπο τον πολύ σπουδαίο μαντιναδολόγο και μερακλή, αδερφό του πατέρα του, Μίχαλο Δραμουντάνη, τον πρώτο του ξάδερφο Αχιλλέα Δραμουντάνη που σαν λυράρης, τραγουδιστής και δάσκαλος μουσικής προσφέρει πολλά, καθώς επίσης και άλλους σημαντικούς ανθρώπους του πολιτισμού της Κρήτης, όπως είναι ο Γιώργος Βιτώρος, ο Μιχάλης Καλλέργης, ο Μιχάλης Χαραλαμπάκης και ο Χρήστος Στιβακτάκης που μαζί με τον γράφοντα προλογίζουν το βιβλίο, ο Βασίλης θέλει να αφήσει το αποτύπωμα του πάνω στο υφαντό της λαϊκής μας ποίησης.

Ένα πολύ μικρό δείγμα του περιεχόμενου του βιβλίου αναφέρω παρακάτω:

 

Πάντα σεμνά και ταπεινά κάνω το κάθε ζάλο

ετσά με μάθαν οι παλιοί για κεινο να δε σφάλλω

 

Με τη σιωπή μου σου μιλώ, είναι χρυσός που λένε

και συγκρατώ τα μάτια μου να μην τα δεις να κλαίνε.

 

Ευχαριστώ τη μοναξά, να ’ναι καλά κι ο πόνος

γιατί μου κάνουν συντροφιά τσι νύχτες που ’μαι μόνος.

 

Η ομορφιά δε φαίνεται είναι καλά κρυμμένη

μέσα στα στήθια καθαείς την έχει φυλαμένη.

 

Πόσο ν’ αντέξει η ψυχή και πόσο να πονέσει,

δεξά φωθιά, ζερβά φωθιά κι εγώ κλαδί στη μέση.

 

Βγήκε ‘πο μέσα μια κραυγή και σπάει τη σιωπή μου

εράγισες μου την καρδιά και κλαίει η ψυχή μου.

Έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει και όπως όλοι μας, όμως διδάσκεται αεί διδασκόμενος πράγμα που το αποδέχεται και προσπαθεί να βελτιώνεται. Το σίγουρο είναι ότι έχει τη στόφα ενός καλού λαϊκού στιχουργού και αυτό θα το διαπιστώσετε διαβάζοντας τους στίχους του στις σελίδες του βιβλίου.

Άλλωστε οι συνεργασία του με καταξιωμένους μουσικούς που έχουν μελοποιήσει μαντινάδες του φανερώνει την αποδοχή που έχει στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Η εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου για την παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Δευτέρα στις 9 Αυγούστου στην πύλη Βηθλεέμ στις 19.00 το απόγευμα.

Την παρουσίαση θα κάνει η γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός κ. Αγγέλα Σκουλά, ενώ θα μιλήσουν για το βιβλίο ο κ. Γιώργος Βιτώρος (που στηρίζει την μαντινάδα για πολλές δεκαετίες), η σπουδαία στιχουργός κ. Χαριστή ΚουκουμπεδάκηΦανουράκη και ο Γ. Σηφάκης (Σιμισακογιώρης). Το μουσικό μέρος θα καλύψουν σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως Αχιλεας Δραμουντάνης, Μιχάλης Καλλέργης, Λευτέρης Καλλέργης, Χρήστος Στιβακτάκης, Βασίλης Αντ. Δραμουντάνης, Γιάννης Μακριδάκης, Μενέλαος Νταγιαντάς, Μανώλης Καλυκάκης, Γιώργος Γλυκοκόκαλος, Γιάννης Χαραλαμπάκης, Μανώλης Καπαρουνάκης – Σταυρακάκης, Μιλτιάδης Βαρουχάκης, Γρηγόρης Σαμόλης, Μπάμπης Θεριάκης, Κώστας Βρέτζος και Μιλτιάδης Καλλέργης.

Η βραδιά όπως καταλαβαίνετε θα είναι μια σύναξη πολιτισμού με μαντινάδες και μουσική και μια ευκαιρία να σμίξουν μετά από καιρό φίλοι και λάτρεις της παράδοσης, φυσικά θα λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

Η παρουσία σας θα είναι τιμή για τον συγγραφέα και στήριξη για τα παιδιά που έχουν την ανάγκη μας που μπορείτε να το κάνετε αγοράζοντας το βιβλίο στην τιμή των 10 ευρώ, καθώς τα έξοδα έκδοσης τα έχουν αναλάβει ευγενικοί χορηγοί. Μπορείτε επίσης να το αγοράσετε από το δισκοπωλείο – βιβλιοπωλείο Αεράκη στο κέντρο του Ηρακλείου η να το παραγγείλετε μέσω διαδικτύου και να το παραλάβετε όπου και αν βρίσκεστε.

Κλείνοντας και αφού τον ευχαριστήσω για την εκτίμηση στο πρόσωπο μου και ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο το πρώτο του βιβλίο, με αφορμή τον ιερό σκοπό της έκδοσης θα πω…

«Ο κύρης σου από ψηλά θωρεί κι έχει δακρύσει

γιατί στον κόσμο απόγονο άξιο έχει αφήσει»