17 °C Rethymno, GR
19/10/2021

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Βιοκλιματική ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων συγκροτήματος εργατικών κατοικιών στην περιοχή Σαρακίνας

Με κύριο στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής της Σαρακίνας εκπονήθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου η μελέτη για την βιοκλιματική ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων του συγκροτήματος των εργατικών Κατοικιών, έργο το οποίο σε πολύ σύντομο χρόνο χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο και τον δήμο Ρεθύμνου και μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, αφού χθες υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο τον κ. Δημήτρη Ανυφαντάκη.

Ειδικότερα, το έργο έχει συνολικό Προϋπολογισμό 1,360.000€ και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο με το ποσό των 550.000 €, και ον από πόρους του Δήμου Ρεθύμνης.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω συγκρότημα, οικοδομήθηκε το 1970 βάσει σχεδίων του Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών. Έκτοτε παρότι έχει υποστεί αλλαγές τόσο στα κτίρια που περιλαμβάνει, από τους ίδιους τους κατοίκους, όσο και στην πλατεία καθώς και στο οδικό δίκτυο εντός του τετραγώνου, όλο το συγκρότημα παρουσιάζει σήμερα φθορές και εικόνα εγκατάλειψης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, θα γίνουν αναπλάσεις πεζοδρομίων, επεμβάσεις με στόχο την εξασφάλιση προσβασιμότητας ΑμεΑ στους κοινόχρηστους χώρους, θα μπουν ενεργειακά φωτιστικά σώματα, θα γίνει συνολική ανάπλαση της πλατείας προκειμένου να μεταμορφωθεί σε ελκυστικό χώρο συνάθροισης κατοίκων κι επισκεπτών αλλά και σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων λόγω του αμφιθεάτρου που διαθέτει χωρητικότητας 100 περίπου ατόμων, θα γίνει αποκατάσταση οδοστρωμάτων και της παιδικής χαράς με προδιαγραφές ασφάλειας ευρωπαϊκών κριτηρίων και οδηγιών.

Πρόκειται για μια ολιστική παρέμβαση από πλευράς Δήμου, η οποία συνδυάζεται με την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, που περιλαμβάνει και την πλήρη αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης, τα οποία είναι από αμίαντο.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένδειξη της ολιστικής προσέγγισης που υιοθετεί ο Δήμος Ρεθύμνης σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις που επιχειρεί στο αστικό περιβάλλον, εναρμονίζοντας τον εξωραϊσμό και τη διασφάλιση της λειτουργικότητας των υποδομών με τις σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές περί αστικής διαβίωσης.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε:

«Ερχόμαστε σε μια περιοχή ιδιαίτερα προβληματική, όπως είναι το συγκρότημα των Εργατικών Κατοικιών της Σαρακίνας να το αναβαθμίσουμε. Αυτό το έργο έρχεται και «κουμπώνει» με την συνολική ανάπλαση της περιοχής. Ήδη εκτελείται το έργο της ολοκλήρωσης της οδού Αποστολάκη που είναι ακριβώς ο δρόμος που οδηγεί στις Εργατικές Κατοικίες. Μέχρι πρότινος είχαμε νομικό θέμα, καθώς δεν μπορούσαμε να επέμβουμε σε ιδιοκτησίες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Άλλαξε το νομικό καθεστώς και πλέον μπορούμε να παρέμβουμε. Σε αυτή την περιοχή η παρέμβαση είναι ολιστική. Δεν ασχολούμαστε μόνο με την επιφάνεια, την εικόνα και τον εξωραϊσμό αλλά κάνουμε ολική αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Ακριβώς για να μπορέσουμε να λύσουμε θέματα που είχαν, αφού ακόμα υπήρχαν σημεία άρδευσης που είχαν αμίαντο και επειδή είναι δεδομένο και φυσικό τα ήδη κουρασμένα παλιά έργα υποδομών να βγάζουν προβλήματα και στις αναπλάσεις που γίνονται. Για αυτό είπαμε η παρέμβαση να είναι ολιστική. Για αυτό και ο προϋπολογισμός 1.2 εκ. ευρώ».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Άγγελος Μαλάς σημείωσε πως «είναι ένα έργο ενδεικτικό για το πως επιδιώκουμε να δουλεύουμε και να αναπλάθουμε γειτονιές και συνολικά περιοχές. Προηγήθηκε ένα έργο ανάπλασης της οδού Αποστολάκη, ακολούθησε ένα δεύτερο έργο συνέχεια του πρώτου με την ίδια μορφολογία και αρχιτεκτονική, το οποίο σχεδόν ολοκληρώνεται και έρχεται τρίτο έργο που προεκτείνει την οδό Αποστολάκη και εισέρχεται σε ένα πυκνοκατοικημένο χώρο, τις Εργατικές Κατοικίες της Σαρακίνας. Θεωρούμε ότι η παρέμβασή μας στην περιοχή είναι συνολική και αύξανε την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Οφείλω να ευχαριστήσω την τεχνική υπηρεσία, γιατί ξεκίνησε όλη η ιδέα από αυτήν και έρχεται να ολοκληρωθεί με την επίβλεψη του συγκριμένου έργου και αυτό είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα για μια υποστελεχωμένη υπηρεσία που τρέχει ταυτόχρονα πάρα πολλά πράγματα. Για αυτό ευχαριστώ πάρα πολύ την τεχνική υπηρεσία. Η πρόσκληση από το Πράσινο Ταμείο βγήκε τον Ιούνιο, υποβάλλαμε την πρότασή μας τον Σεπτέμβριο, εντάχθηκε τον Φεβρουάριο, δημοπρατήσαμε και υπογράψαμε Σεπτέμβριο, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο δρομολογήσαμε το έργο».

Η τεχνική περιγραφή του έργου

Το κτίριο στην πλατεία αρχικά σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως κτίριο καταστημάτων, με ανισόπεδη μάλιστα διάταξη, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε και τελικά το κτίριο αναπτύχθηκε στο ίδιο επίπεδο. Σήμερα η βόρεια όψη του κτιρίου είναι σχεδόν ολόκληρη σφραγισμένη και οι χώροι του κτιρίου λειτουργούν ως αποθήκη. Το κτίριο αυτό ανήκει στον Ο.Ε.Κ., ο σχεδιασμός της πλατείας είναι τέτοιος που δεν εμποδίζει τη μελλοντική χρήση του κτιρίου σαν κτίριο με κοινωνική χρήση ή δημιουργία κάποιου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στη βόρεια πλευρά του διαμορφώνεται ξύλινη πέργκολα κατόπιν αιτήματος των κατοίκων για εξασφάλιση σκιάς, ώστε να μπορούν να συναντούνται εκεί κατά τους θερινούς μήνες. Ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι κινητός εξοπλισμός που σήμερα φυλάσσεται εντός του κτιρίου. Να σημειωθεί ότι η πέργκολα θα είναι ελαφριά κατασκευή, ώστε να είναι εύκολη η απομάκρυνσή της σε περίπτωση μελλοντικής αποσφράγισης της βόρειας όψης κι επανάχρησης του κτιρίου.

Το αμφιθέατρο διατάσσεται σε 5 επίπεδα, είναι χωρητικότητας 100 περίπου ατόμων με διπλή πλευρική πρόσβαση με σκάλες. Στο άνω του άκρο διαμορφώνεται πεζούλι για λόγους ασφαλείας ώστε να αποκοπεί η άμεση πτώση με φόρα από το επίπεδο της άνω πλατείας.

Η μελέτη αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της γειτονιάς με την ανάπλαση των περιμετρικών πεζοδρομίων, την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των δρόμων σε χρήστες ΑΜΕΑ, τον φωτισμό των κοινόχρηστων χώρων και τη φύτευση.

Καθώς η θέα από το βόρειο σημείο της επέμβασης είναι ιδιαίτερα προνομιούχα, η νέα πλατεία στο βόρειο τμήμα θα μπορεί όπως αναφέρεται στη μελέτη να αποτελέσει έναν νέο χώρο συνάθροισης, χώρο κοινωνικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για επισκέπτες από την πόλη του Ρεθύμνου.

Όσον αφορά τους δρόμους γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο σχεδιάζονται πεζοδρόμια, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τα οποία είναι προσπελάσιμα μέσω ραμπών και στα οποία υπάρχουν θέσεις στάθμευσης τόσο για αυτοκίνητα όσο για μοτοσικλέτες και καθώς και νησίδες πρασίνου. Όσον αφορά στη βόρεια πλατεία ανασχεδιάζεται με κύριο σκοπό τη δημιουργία μιας νέας σχέσης με την πόλη του Ρεθύμνου. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται η αμφιθεατρική ένωση του επάνω με το κάτω τμήμα της πλατείας. Το ανατολικό τμήμα κατεδαφίζεται και ο νέος τοίχος αντιστήριξης του αμφιθεάτρου χαράσσεται πάνω στη διαγώνια διεύθυνση του άξονα που συνδέει την περιοχή με την πόλη του Ρεθύμνου.