Επικυρώθηκε κι επισήμως η απόφαση για το «2+1» όσον αφορά τους προβιβασμούς και τους υποβιβασμούς στη Σούπερ και τη Φούτμπολ Λιγκ.
Οι δύο Ενώσεις βρήκαν μια κοινή λύση, η οποία μπορεί να μοιάζει «Σολομώντεια» αλλά γεγονός είναι, ότι αποτελεί ένα συμβιβαστικό μέτρο ούτως ώστε να πάρουν τα πράγματα τη φυσική τους εξέλιξη.
Ο β’ αντιπρόεδρος της ΕΠΟ κ. Βούρβαχης μίλησε για την κωλυσιεργία της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας, ενώ δεσμεύθηκε από ‘δω και στο εξής, τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν. Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση που του έγινε για το ποιός τελικά ευθύνεται για αυτή την καθυστέρηση μιας και φτάσαμε στον μήνα Φεβρουάριο για να βρεθεί λύση, απάντησε:
«Αυτή δεν ήταν άμεση απόφαση της ΕΠΟ. Υπήρξε μια δυσαρμονία στις προκηρύξεις ανάμεσα στις δύο λίγκες. Εμείς σαν αρμόδια αρχή, προσπαθήσαμε να τους φέρουμε σε επαφή για να τα βρουν αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Ως εκ τούτου. πήραμε την απόφαση να μεταφέρουμε την απόφαση στο Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο.
Εκεί υπάρχουν δικαστές, εκπρόσωποι των ομάδων, νομικοί σύμβουλοι, εισηγητές κλπ. Εμείς δεν μπορούσαμε να υποχρεώσουμε τις Λίγκες να λάβουν μία απόφαση που για τους δικούς τους λόγος δεν τους συνέφερε».
– Τί μέτρα θα πάρετε από ‘δω και στο εξής για να μην υπάρξει ξανά αυτή η δυσαρμονία;
«Ήδη έχουμε αποφασίσει για την επόμενη 3ετία, το πως θα είναι τα πρωταθλήματα κι από πόσες ομάδες θα απαρτίζονται. Θα γνωρίζουμε επ’ ακριβώς, πόσες ομάδες πέφτουν και πόσες ανεβαίνουν τις κατηγορίες.
Αναγκαζόμαστε να συρρικνώσουμε τις Λίγκες. Υπάρχει η οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα που γνωρίζουμε όλοι. Δεν υπάρχει άλλη λύση.
Είναι μέσα στον προγραμματισμό μας λοιπόν να έχουμε λιγότερες ομάδες.
Για να σας πω την δική μου γνώμη, δεν ξέρω εάν είναι δυνατόν, να υπάρχουν ακόμη και δυο επαγγελματικές κατηγορίες στη χώρα μας. Έχοντας κάνει ταξίδια στο εξωτερικό, υπάρχουν εθνικά πρωταθλήματα που μπορούν να αντέξουν μόλις μία επαγγελματική κατηγορία»!
– Αυτό όμως θα επιφέρει κλυδωνισμούς σε κάποιους Έλληνες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές όπως καταλαβαίνετε…
«Δείτε πόσα χρήματα παίρνει μια ομάδα ως επιχορήγηση στη Σούπερ Λιγκ και πόσα στην Φούτμπολ Λιγκ. Οι διαφορές είναι χαώδεις και δημιουργούνται αδικίες.
Για τους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές, μπορεί να υπάρξει περιορισμούς. Για τους κοινοτικούς η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν έχει, ούτε μπορεί να θέσει τέτοιο ζήτημα».
– Τότε γιατί λοιπόν δεν μοιράζεται η πίτα των επιχορηγήσεων σε ίσα κομμάτια και στις δύο λίγκες;
«Αυτό το καθορίζουν οι χορηγοί, όχι εμείς ελέω του ενδιαφέροντος και της θεαματικότητας-ακροαματικότητας που έχουν».
– Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο επίπεδο ποδοσφαίρου, δημιουργώντας φερ’ ειπίν δύο Λίγκες (π.χ. Λίγκ 1 και Λίγκα 2);
«Δεν μπορούμε να πιέσουμε τις εταιρίες. Αυτές διαχειρίζονται το δικό τους μπάτζετ»..
– Πως όμως θα σταματήσει αυτή η αλόγιστη χρήση χρημάτων από τα σωματεία; Πως θα υπάρξει ένας υπεύθυνος έλεγχος;
«Αργά ή γρήγορα θα φτιάξουν τα πράγματα. Ήδη η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αλλά και η δική μας Επιτροπή επίλυσης τέτοιων θεμάτων μέσα από την ΕΠΟ, θα είναι σε θέση να συλλέγει τα στοιχεία των ομάδων και να βάζει το κάθε σωματείο στη θέση του».