32 °C Rethymno, GR
18/08/2022

Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί Ρεθύμνου:Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πιο απαραίτητος από ποτέ

Διανύοντας το φετινό φθινόπωρο συνειδητοποιούμε ότι διαφέρει από εκείνο του 2020 και των άλλων ετών. Την περίοδο 2020-21 η δραστηριότητα της γρίπης ήταν χαμηλή (σύμφωνα με τις εκθέσεις του ECDC και του ΕΟΔΥ). Αυτό πιθανά διότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε ο ιός Sars-CoV-2 και επιπλέον πέρσι όλος ο πλανήτης βρισκόταν σε καραντίνα και οι μετακινήσεις ήταν περιορισμένες. Την περίοδο αυτή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, όσον αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, πιθανώς εξαιτίας των μέτρων δημόσιας υγείας (όπως χρήση μάσκας κ.α.) που εφαρμόστηκαν. Φέτος, στην φαρέτρα μας για την πρόληψη και την αντιμετώπισης σοβαρών περιστατικών νόσησης, εκτός του εμβολιασμού για τον ιό Sars-CoV-2 ο οποίος είναι ύψιστης βαρύτητας και σημαντικό να πραγματοποιηθεί από όλους, δεν πρέπει να λησμονήσουμε αυτόν της ΓΡΙΠΗΣ.
Πολλοί θέτουν το ερώτημα: …εμβολιάστηκα για τον κορωνοϊό, δεν είναι αρκετό;
Δεν είναι ολοκληρωμένος ο εμβολιασμός που πρέπει να γίνει. Είναι απαραίτητος και ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Κι αυτό διότι η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Ο ιός αυτός μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπό-ορότυπους με διαφορετικά στελέχη. Η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου διαφέρει κάθε χρόνο και περιέχει στελέχη του ιού που εκτιμούν οι επιστημονικές μελέτες ότι θα κυκλοφορήσουν φέτος, τα οποία ενεργοποιούν στο σώμα μας τα αντισώματα έναντι σε αυτά τα στελέχη, με στόχο την ανοσία-προστασία μας.
Η γρίπη είναι μια δυνητικά σοβαρή ασθένεια, που μπορεί να προκαλέσει ήπια έως και σοβαρή νόσο και ενίοτε να οδηγήσει και στο θάνατο.
 Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η εν δυνάμει νοσηρότητα;
– Εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο
– Εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. πλύσιμο χεριών)
– Αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και απομόνωση των πασχόντων

 Ποιος είναι ο στόχος του εμβολιασμού;

Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που θα επιβαρύνει την κατάσταση του ασθενή. Συνάμα δίνεται η δυνατότητα στις μονάδες υγείας και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ να ανταποκριθούν σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.
Ο σωστός και έγκαιρος εμβολιασμός συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για τη επίτευξη της

ανοσολογικής απάντησης. Οι επιπλοκές της νόσησης μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή μας ζωή τόσο στην εργασία μας, στο σχολείο, στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις, να οδηγήσουν στην αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και δυστυχώς σε αύξηση της θνησιμότητας.
 Γίνεται συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού;

Ναι. Μπορεί να συγχορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, αλλά και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν ή μετά το εμβόλιο για τον κορωνοϊού.
 Ποιος πρέπει να εμβολιαστεί για την γρίπη;

Συστηματικά και κατά προτεραιότητα τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, δηλαδή:
– Άτομα άνω των 60 ετών
– Παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες με χρόνια νοσήματα :
⦁ ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Άσθμα)
⦁ Καρδιακή νόσος
⦁ Ανοσοκαταστολή
⦁ Μεταμοσχευμένοι
⦁ Σακχαρώδη διαβήτη
⦁ Χρόνια νεφροπάθεια
⦁ Χρόνιες παθήσεις ήπατος
⦁ Νευρολογικά νοσήματα
– Έγκυες γυναίκες, λεχωίδες και θηλάζουσες
– Άτομα με παχυσαρκία
– Άτομα που διαβιούν με άλλα που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή φροντίζουν παιδιά μικρότερα των 6 μηνών
– Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
– Κλειστοί πληθυσμοί (σπουδαστές, φοιτητές κ.α.)
– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
– Άστεγοι
– Κτηνίατροι, κτηνοτρόφοι και άτομα που έρχονται σε επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Οι κλινικές δοκιμές καταδεικνύουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα εμφανίζουν πιο ήπιες μορφές της νόσου και ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μικρότερος. Οι πιθανές παρενέργειες από το εμβόλιο είναι χαμηλής έντασης και μικρής διάρκειας, όπως π.χ. ήπια ερυθρότητα και πόνο στο σημείο χορήγησης, χαμηλό πυρετό, ήπιο πονοκέφαλο, μυϊκό άλγος ή κόπωση, τα οποία διαρκούν λίγες ώρες.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αναμένεται, κατά την περίοδο γρίπης 2021-2022, ο ιός της γρίπης να κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό Sars-Cov-2. Αυτό συνιστά πιο επιτακτική την ανάγκη του έγκαιρου αντιγριπικού εμβολιασμού. Έχοντας τη γνώση για αυτή την «ατυχή» συγκυρία φροντίζουμε έγκαιρα για την πλήρη εφαρμογή του ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΥ εμβολιασμού, έναντι του ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΥ αλλά και έναντι του ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ κατά την προσεχή περίοδο.Πόσο μάλλον τώρα που η επιστήμη εφοδιάζει τη φαρέτρα μας έναντι αυτών των ιών με εμβόλια, εμβόλια που παρέχονται δωρεάν, εύκολο να πραγματοποιηθούν και άμεσα προσβάσιμα, για τη διαφύλαξη της υγείας όλων.
Φροντίζω εγκαίρως για την υγεία μου!
Είναι η περίοδος που ολοκληρώνω τους εμβολιασμούς μου!
Συμπεριφέρομαι ώριμα για εμένα τον ίδιο και για τους συνανθρώπους μου!

Σύλλογος Γενικών-Οικογενειακών Ιατρών ΕΣΥ ΠΦΥ Ν.Ρεθύμνης