13 °C Rethymno, GR
18/01/2022

ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΟΙ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ - ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Γιορτινό τραπέζι εν μέσω ακρίβειας: Περιορισμένο και με γλυκόπικρη γεύση

Με φειδώ πραγματοποιούν τα ψώνια της τελευταίας στιγμής οι Ρεθεμνιώτες, που πάντως σπεύδουν μαζικά στην αγορά. Το μποτιλιάρισμα στους δρόμους και η έντονη κίνηση δεν μεταφράζονται σε ανάλογα πολυαναμενόμενα έσοδα για επιχειρήσεις. Όσα ταμεία γεμίζουν, αυτομάτως αδειάζουν για την πληρωμή υποχρεώσεων. Το ίδιο ισχύει και για τα πορτοφόλια των καταναλωτών.

Ο χρόνος τρέχει να μας εγκαταλείψει, όπως και οι… λογαριασμοί στους οποίους κάπως πρέπει να ανταποκριθούμε. Η μαύρη … τρύπα (νέων δυνητικών) χρεών απειλεί να «ρουφήξει» νοικοκυριά και μαγαζιά. Το 2021 θα φύγει, τα έξοδα θα μείνουν και θα μας κρατήσουν πίσω αν δεν τα καλύψουμε. Το νέο κύμα ακρίβειας τείνει να γίνει τσουνάμι, κατασπαράσσοντας την κοινωνικοοικονομική αλυσίδα, την οποία βλέπει (με απεριόριστη αδηφαγία!) αμιγώς ως… τροφική! Η υγειονομική κρίση μεταλλάχθηκε αστραπιαία σε ενεργειακή και μόλις ξεμείναμε από… καύσιμα, ήρθε η γνωστή κι αναμενόμενη παραλλαγή: της οικονομικής δυσπραγίας.

Το γιορτινό τραπέζι, παρά ταύτα, θα στρωθεί. Είναι το πιο αξιόπιστο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας. Κόψε από εδώ, κόψε από εκεί κάτι γίνεται. Το καλάθι, τώρα στην εκπνοή, θα γεμίσει (;) για το κυρίως… πιάτο, με κρεατικά: χοιρινό γάλακτος, κοτόπουλο, μοσχαράκι, πιο σπάνια και με γαλοπούλες.

Για το έθιμο και την παράδοση, αμέσως μετά θα περάσουμε και στις πιο γλυκές γεύσεις: μελομακάρονα, κουραμπιέδες, χριστόψωμα και δίπλες.

Απολαμβάνουμε με μέτρο τα πιάτα και τις επαφές μας, υπό τον φόβο του Covid και της ζυγαριάς! Για να μην ξεχνιόμαστε…

 

Ο κόκορας… έφαγε την γαλοπούλα!

«Εφέτος είναι δύσκολα τα πράγματα. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, υπάρχει ακρίβεια σε όλα τα προϊόντα. Αυτή είναι η γενική εικόνα της αγοράς» παρατηρεί ο κ. Μιχάλης Κυριακόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ρεθύμνου. Θα επιβεβαιώσει βεβαίως το αυτονόητο: «Το γιορτινό τραπέζι θα το στρώσουν οι άνθρωποι, θα περάσουν αυτές τις μέρες οικογενειακά. Αυτό έχει μείνει άλλωστε».

Το κρέας έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες. «Ο κόσμος ψωνίζει περισσότερο χοιρινό, κοτόπουλο και μοσχαράκι, το φτηνό κρέας» αναφέρει ο κ. Κυριακόπουλος.

Τα κρεοπωλεία του Ρεθύμνου, όπως θα πει, έβαλαν… πλάτη για να βοηθήσουν και να κρατήσουν την πελατεία τους: «Ως Σύλλογος πήραμε την απόφαση να απορροφήσουμε ό,τι μπορούμε από τις αυξήσεις που υπάρχουν γενικά στην αγορά, ώστε να μπορέσουν οι καταναλωτές, οι καθημερινοί μας πελάτες, να στρώσουν γιορτινό τραπέζι. Οπότε, είμαστε στα 30 λεπτά πάνω στο αρνί, ενώ τα χοιρίδια είναι στην ίδια τιμή με πέρυσι. Η μόνη δηλαδή διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι τα 30 λεπτά πάνω στα αμνοερίφια».

Ο κ. Κυριακόπουλος είναι ικανοποιημένος απ’ την στήριξη που παρέχει η τοπική κοινωνία στα παραδοσιακά κρεοπωλεία, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ποιότητα. Θα δοξάσει τον Θεό, δίχως να παραβλέψει ότι «τα πράγματα είναι πιο μαζεμένα» εφέτος, ελλείψει χρημάτων. Άλλωστε, ενέργεια και αναλώσιμα έχουν πάρει την ανιούσα, επηρεάζοντας το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

«Περάσαμε δύο χρόνια με covid, ο κόσμος είναι πιο ζορισμένος» μας υπενθυμίζει ο κ. πρόεδρος των κρεοπωλών. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε σε ένα επίπεδο την τιμολογιακή μας κατάσταση ως Σύλλογος» θα συμπληρώσει.

Ο κόσμος τιμάει και συντηρεί την τοπική (χριστουγεννιάτικη) παράδοση με χοιρινό γάλακτος, «κατηγορία 13-14 κιλά», το οποίο κοστίζει 8,80 ευρώ το κιλό.

Ψηλά στις προτιμήσεις είναι και το κοτόπουλο. Φθηνότερη μεν, αξιόπιστη δε επιλογή. Η τιμή του ξεκινά απ’ τα 2,70 ευρώ και φθάνει στα 3,50 ευρώ το κιλό.

Στις πιο ακριβές επιλογές είναι το αρνί, με 9,30 – 9,40 ευρώ το κιλό.

Οι γαλοπούλες, πάλι, φαίνεται πώς χάνουν… έδαφος: Με τα χρόνια λιγοστεύουν στα ψυγεία και τις βιτρίνες των κρεοπωλείων. Οι προσφερόμενες, χωριάτικες κι ελευθέρας βοσκής, είναι και πιο… αλμυρές: 7,80 έως 8,80 ευρώ το κιλό.

Κεφάλι στην… κούρσα παίρνουν οι κόκορες αλλά και τα ρολά, αφού τα έτοιμα παρασκευάσματα κερδίζουν όλο και περισσότερους κρεατοφάγους.

Γλυκές γιορτές με πικρή επίγευση

Οι φετινές γιορτές, ελέω της αδυσώπητης οικονομικής συγκυρίας, σερβίρουν φαρμάκι (σ)τα νοικοκυριά. Οι ανατιμήσεις φρενάρουν, αλλά δεν κόβουν την όρεξή μας.

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες δεν νοούνται, εξάλλου!

«Η δουλειά έκανε μία μικρή κοιλιά, γενικότερα, τις προηγούμενες μέρες, όπως συνηθίζεται πριν μπούμε στην εβδομάδα των Χριστουγέννων» λέει στα «Ρ.Ν.» ο κ. Δημήτρης Σκαρτσιλάκης, ζαχαροπλάστης στο επάγγελμα. Η κίνηση τον ικανοποιεί, η ακατάπαυστη ακρίβεια που έχει περικυκλώσει τις ζωές όλων, τον προβληματίζει.

Τα παραδοσιακά προϊόντα … φεύγουν, όπως είναι και το αναμενόμενο. Και το πανετόνε ωστόσο δεν πάει πίσω, που τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στην ελληνική αγορά.

Στο αιώνιο… δίλημμα, τα κλασικά μελομακάρονα κερδίζουν στα σημεία τους κουραμπιέδες. «Έχουν πιο πολύ πέραση» διαπιστώνει ο κ. Σκαρτσιλάκης.

Στο δια ταύτα, το κιλό κυμαίνεται από 10-13 ευρώ, αναλόγως βεβαίως και τα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα κυκλοφορούν και με σοκολατένια επικάλυψη, για τους πιο εκσυγχρονισμένους… μερακλήδες. Στις διαθέσιμες επιλογές είναι και τα χριστόψωμα! Όσο χειμωνιάζει, και οι τούρτες θα συνοδεύουν (ως επιδόρπια) τα γεύματα.

Οι ζαχαροπλάστες βρίσκονται ολημερίς κι ολονυχτίς μέσα στα γλυκά. Η επίγευση, όμως, όταν κάνουν ταμείο είναι πέρα για πέρα πικρή – η απόλυτη ειρωνεία της τύχης! Εκεί που μέχρι πέρσι πλήρωναν, λόγου χάρη, 2-2.500 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα, εφέτος δίνουν τα διπλάσια!

«Σαφώς υπάρχουν ανατιμήσεις γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ενέργεια, αυτό το έχουμε δει όλοι. Ειδικά τα αρτοποιεία και οι φούρνοι, το βιώνουμε πάρα πολύ: Δουλεύουμε με φούρνους, ψυγεία και καταψύκτες. Η κατανάλωση είναι πολύ μεγάλη, οι λογαριασμοί πάρα πολύ φουσκωμένοι έως και 120%. Πρέπει να γίνουν κάποιες μικρές ανατιμήσεις για να καλυφθεί ένα μέρος από αυτό το κενό. Αν μια επιχείρηση δεν εισπράττει αυτά που πρέπει, κινδυνεύει με κλείσιμο» εξηγεί ο κ. Σκαρτσιλάκης.

Πού να έρθει και το καλοκαίρι, που θα δουλεύουν πιο πολύ τα κλιματιστικά και τα ψυγεία. Σκέτη παγωνιά με 30 βαθμούς θερμοκρασία. Κι άλλη ειρωνεία της τύχης, κανείς μας δεν αντέχει. Άστοχο κι αδόκιμο, χρονιάρες μέρες, να κάνουμε τέτοιες σκέψεις. Αλλά με τα τωρινά δεδομένα, το κοκτέιλ των απανωτών αυξήσεων υπόσχεται βαρυχειμωνιά… διαρκείας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Όλοι ευχόμαστε να είναι απλά μία κακή παρένθεση: η παγκόσμια οικονομία να ξυπνήσει όσο πιο σύντομα γίνεται απ’ τη χειμερία νάρκη κι όχι να συνεχίσουμε να βαδίζουμε σ’ ένα ναρκοθετημένο δημοσιονομικό περιβάλλον…