8 °C Rethymno, GR
30/03/2023

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΑ ΧΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ

Γύρισε σελίδα η Εκκλησία της Κρήτης: Το πρώτο μήνυμα και στοίχημα του νέου Αρχιεπισκόπου

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Το παρών έδωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως κι άλλοι πολιτικοί, αλλά και πλήθος πιστών και ιεραρχών.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, εφησυχάζοντα πλέον – για λόγους υγείας – ιεράρχη κ. Ειρηναίο, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κρήτης έφτασε κατευθείαν στον Μητροπολιτικό Ναό μέσω της παραλιακής οδού, κι όχι με πομπή από τη Χανιώπορτα. Η απόφαση ελήφθη από τον ίδιο, αναλογιζόμενος τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι δρόμοι πέριξ του ναού είχαν αποκλειστεί από την Αστυνομία, που ούτως ή άλλως είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ο κ. Ευγένιος, με το που έφτασε, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, υπό τη διαρκή ιαχή «άξιος!» που μ’ ένα στόμα – μια φωνή έβγαινε αυθόρμητα από το συγκεντρωμένο πλήθος. Αρκετοί άνθρωποι είχαν δακρύσει από συγκίνηση.  Ένα παιδάκι του πρόσφερε μία ανθοδέσμη. Βρακοφόροι οδηγούσαν τη μίνι πομπή κρατώντας την εικόνα του Αγίου Μηνά, προστάτη του Ηρακλείου. Ο νέος πνευματικός ηγέτης της τοπικής Εκκλησίας φόρεσε τ’ αρχιεπισκοπικά άμφια εκτός ναού – κι όχι εντός όπως είχε προγραμματιστεί. Βάδισε στο κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί, ενώ ο κόσμος τον έραινε με ροδοπέταλα. Οι καμπάνες ηχούσαν ασταμάτητα, χαρμόσυνα!

Υποδοχή με προσφωνήσεις

Το προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κρήτης υποδέχθηκε, στον αύλειο χώρο του ναού, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος και τον προσφώνησε: «Η προσήλωσή σας στις μεγάλες αξίες: της Χριστιανικής Θρησκείας και του Ανθρώπου, από κοινού με την πραότητα, τις συνετές επιλογές σε κάθε ζήτημα, τον ενωτικό σας λόγο, την επίγνωση των απαιτήσεων και των προβλημάτων της εποχής μας, τις θεολογικές σας γνώσεις και την πολύπτυχη εμπειρία σας στα εκκλησιαστικά θέματα, υπήρξαν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την έως σήμερα διαδρομή σας. Τα στοιχεία αυτά προσδιορίζουν εφεξής και την πορεία σας στο υψηλό λειτούργημα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κρήτης.

    Η παρακαταθήκη του εφησυχάζοντος Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, αποτελεί αναμφίβολα ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τη Χριστιανοσύνη, όχι μόνο του τόπου μας.

Με πνεύμα ενότητας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της Ορθοδοξίας, προβάλλοντας το βαθύτερο νόημα του Χριστιανισμού, με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, είναι βέβαιον ότι το έργο σας θα αποτελέσει σταθμό στην πορεία της Εκκλησίας της Κρήτης, δικαιώνοντας την υψηλή διακονία σας.

Εκ μέρους του δήμου Ηρακλείου και όλων των κατοίκων της πόλης μας, σας ευχόμεθα υγεία, φωτεινό και δημιουργικό έργο και πλήρη επίτευξη των στόχων και των προσδοκιών σας, ως Προκαθημένου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Θα μας βρείτε συμπαραστάτες στο έργο σας, για το καλό του τόπου και των πολιτών, που δοκιμάζονται ιδιαίτερα αυτά τα χρόνια, και χρειάζονται τη στήριξη όλων μας για να προχωρήσουν στον δρόμο της προκοπής, της κοινωνικής συνοχής, και της αλληλεγγύης».

Η αντιφώνηση του νέου Αρχιεπισκόπου ήταν ουσιαστικά μία περίληψη του ενθρονιστήριου λόγου του, με αναφορές (και) στην μικρασιάτικη καταγωγή του (εκ πατρός), στο «Μεγάλο Κάστρο της καρδιάς μου» και στους σταθμούς της ζωής του.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό υποδέχθηκε τον κ. Ευγένιο ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος και τον ασπάστηκε.

Ο κ. Αρναουτάκης στην προσφώνησή του προς το νέο Αρχιεπίσκοπο που ακολούθησε εντός του ναού, είπε:

 «Καμαρώνουμε με τους πολίτες και το ποίμνιο της Εκκλησίας της Κρήτης, τη λεβεντιά, την αξιοπρέπεια, την υποδειγματική αφοσίωση, τη συνέπειά Σας στο επίταγμα της Αρχιερωσύνης.

Την εορτάσιμη ετούτη μέρα, μεταφέρετε μαζί σας στο Ηράκλειο, τον πλούτο των αρετών σας, αλλά και τις πολύτιμες ευχές του πληρώματος της Εκκλησίας της Κρήτης για υγεία, μακροημέρευση και αγλαόκαρπη διακονία.

Αλλά και τις ευχές που συνοδεύουν την πάνδημη προσφώνηση «Άξιος!», από το πρώτο άγγελμα της εκλογής σας ως Αρχιεπισκόπου Κρήτης, από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Σεβασμιότατε,

Η δεκαετής συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα, υπήρξε απόλυτα αποδοτική προς όφελος της κοινωνίας του Ρεθύμνου.

Συνεργασία που θα συνεχιστεί με ειλικρίνεια και αυταπάρνηση γιατί γνωρίζω πως θα εργαστείτε άοκνα και στο Ηράκλειο, ως πανάξιος διάδοχος της χορείας Άξιων Αρχιεπισκόπων και Ιεραρχών της Εκκλησίας της Κρήτης που επέλεξαν τον δρόμο της προσφοράς και της θυσίας.

Είμαι βέβαιος, πως θα συνεχίσετε, θα συμπληρώσετε και μεγαλώσετε το έργο που επιτέλεσε ο εφησυχάζων σήμερα, προκάτοχος Σας, γέροντας Ειρηναίος.

Έχετε τον σεβασμό, την αγάπη, την τιμή κλήρου και λαού να σας στηρίζουν στο έργο Σας.

Διαθέτετε πλούσια εκκλησιαστική και θύραθεν παιδεία,

χαρισματική προσωπικότητα και εξαιρετική συγκρότηση,

ευρύτητα οριζόντων, για να διαχειριστείτε τις νέες εποχές των ραγδαίων αλλαγών και ανακατατάξεων,

μεγάλη εκκλησιαστική πείρα για να διοικήσετε,

δοκιμασμένη αντοχή στις δυσχέρειες,

λαμπρή πορεία ενότητας και συναλληλίας στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.

Όλα αυτά, προδιαγράφουν μια νέα πορεία αγόγγυστης και δημιουργικής προσφοράς στον συνάνθρωπο, στην εκκλησία και στην κοινωνία της Κρήτης.

Εύχομαι υγεία και μακροημέρευση.

Άξιος!».

Το νησί «πού δέν γερνᾶ» και «δεν γέρνει»

Ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης στον ενθρονιστήριο λόγο του εξέφρασε τη συγκίνησή του, έκανε μια αναδρομή της πορείας του μέχρι σήμερα, ενώ μίλησε με λόγια αγάπης για τους πιστούς.

Ανάμεσα σε αυτά που υπογράμμισε ο προκαθήμενος της τοπικής Εκκλησίας ήταν η επιθυμία του να πορευτεί στη νέα διακονία με αγάπη, ενότητα και αδελφοσύνη, υπηρετώντας το ποίμνιό του.

«Ελάτε λοιπόν μαζί να διακονήσουμε κατά τη Σεπτή αυτή Πατριαρχική προτροπή καί μέ αὐτήν τήν προοπτική, μέ ζέση πίστεως, με αγάπη Θεού με διάκριση και ταπείνωση, λαμβάνοντας καί δίδοντας μαθήματα πνευματικής ελευθερίας, για να επαληθεύεται αυτό που ο Εθνικός μας ποιητής, Κωστής Παλαμᾶς, έγραψε κάποτε: «Εἶμαι ἀπ᾿ τήν Κρήτη. Ἀπ᾿ τό νησί πού δέν γερνᾶ, δεν γέρνει, καί σκλαβωμένο, ἀσκλάβωτο πάντα ᾿ναι, για νά δίνει μαθήματα λευτεριᾶς» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ευγένιος.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι «η Εκκλησία μας καλείται να εμπνεύσει στους ανθρώπους αυτά που θα τους βγάλουν από τα σημερινά αδιέξοδα. Να τους υπομνήσει πως είναι εικόνες του Θεού, παιδιά του ίδιου Πατέρα και αδελφοί μεταξύ τους, με ένα και μόνο προορισμό και σκοπό, τη σωτηρία. Να τους πει πως δεν υπάρχει αμαρτία που να ξεπερνά το μέγεθος της αγάπης του Θεού, πως στην αγκαλιά όλοι έχουμε θέση. Να τους μάθει πως έσχατο και τραγικό ανθρώπινο λάθος είναι μόνο η αμετανοησία. Πως η μόνη δυστυχία που δεν διορθώνεται είναι να βρεθείς μια μέρα χωρίς να μετανοείς μπροστά στο πρόσωπο που συγχωρεί».

Ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης αναφέρθηκε και στην πανδημία λέγοντας «δυστυχώς κατέδειξε πόσο βαθειά ριζωμένη μέσα στον κοινωνικό χώρο είναι η αλαζονεία και η εσωστρέφεια, η σύγχυση και ο φανατισμός. Το μεγάλο πρόβλημα του ιού ως μη όφειλε, πως υπάρχουν και κυκλοφορούν δυστυχώς πνευματικοί και κοινωνικοί, που απειλούν την υγεία μας, απειλούν αυτήν ακόμη τη χριστιανική μας ιδιότητα, αφού ο χριστιανός είναι αδύνατον να είναι φονταμενταλιστής και φανατικός. Κάποιοι ἀδελφοί μας ἀπό πιστοί γίνονται εύπιστοι, αφήνοντας το Ευαγγέλιο, αναζητούν ψευδοευαγγελιστές. Λησμονούν το θαύμα της Ἐκκλησίας, το Χριστό πού διασχίζει την ιστορία, και ψάχνουν εναγώνια «θαύματα»και «θαυματοποιούς». Και ακόμη κάποιοι ιδιωτικοποιούν την πίστη, κάτι πού καμία σχέση δεν έχει με την αποστολική παράδοση της Εκκλησίας».

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι καμπάνες να ηχούν τόσο χαρμόσυνα για την Κρήτη

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής ενθρόνισης που ήταν σύμφωνη με τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα είναι μία  χαρμόσυνη ημέρα για το νησί μας, καθώς η Μεγαλόνησος υποδέχεται το νέο της ποιμενάρχη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος είμαι σίγουρος ότι θα είναι ένας άξιος συνεχιστής της μακραίωνης, της βαριάς παράδοσης της Εκκλησίας της Κρήτης.

Είμαι σίγουρος ότι θα κομίσει αυτό το πνεύμα ανανέωσης που πάντα χρειάζεται η Εκκλησία, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών που αλλάζουν. Θα κομίσει πνεύμα ενότητας, αλλά και αισιοδοξίας και είμαι σίγουρος ότι θα στρέψει το βλέμμα του σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Προσωπικά του εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη. Η πολιτεία, στα πλαίσια των διακριτών συνταγματικών ρόλων, θα στέκεται πάντα στο πλευρό της Εκκλησίας. Εξάλλου, όπως είπε και ο ίδιος, τον ίδιο λαό υπηρετούμε από διαφορετικές αφετηρίες.

Και εύχομαι πάντα για την Κρήτη μας οι καμπάνες να ηχούν τόσο χαρμόσυνα όσο ήχησαν σήμερα.

Εις έτη πολλά Δέσποτα».

Λίγα λεπτά αργότερα, ο νέος Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τον προκάτοχό του κ. Ειρηναίο, στον χώρο νοσηλείας του στο κτήριο της Αρχιεπισκοπής. Ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε ο κ. Ευγένιος, τον οποίο οι πιστοί είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν και να συγχαρούν το απόγευμα μετά τον εσπερινό στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου και το πρωί της Κυριακής, μετά τη θεία λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησαν ο μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος και ο μέγας πρωτοσύγκελος των Πατριαρχείων Θεόδωρος (που κατάγονται από την Κρήτη), ενώ μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, των Εκκλησιών της Ελλάδας και Κύπρου, από το Όρος Σινά, καθώς επίσης και 25 αρχιερείς, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Από πολιτικά πρόσωπα, παρόντες στην ενθρόνιση του αρχιεπισκόπου Ευγενίου εκτός από τον πρωθυπουργό, ήταν οι υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, βουλευτές της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος – όπως ο Γιάννης Ραγκούσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ , κι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης. Φορείς και αρχές του τόπου παρακολούθησαν επίσης από κοντά την μεγάλη ημέρα της Εκκλησίας της Κρήτης. Ανάμεσα στους ένστολους των σωμάτων ασφαλείας, και ο – κρητικής καταγωγής – αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης.