13 °C Rethymno, GR
18/01/2022

ΜΕ ΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΥΨΟΥΣ 500.000 ΕΥΡΩ

Δέκα σύγχρονες παιδικές χαρές στους οικισμούς του Ρεθύμνου ετοιμάζει ο δήμος

Δέκα σύγχρονες παιδικές χαρές στους οικισμούς του Ρεθύμνου  ετοιμάζει η δημοτική αρχή. Ήδη το σχετικό κονδύλι έχει προληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου και ανέρχεται σε 500.639 ευρώ (χρήματα που προέρχονται από πόρους του δήμου και συγκεκριμένα από τα έσοδα των λατομείων).

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχουν γίνει θα κατασκευαστούν τέσσερις νέες παιδικές χαρές και θα ανακατασκευαστούν – εκσυγχρονιστούν ακόμα έξι υφιστάμενες προκειμένου να καταστούν ασφαλείς και λειτουργικές.

Οι νέες παιδικές χαρές πρόκειται να κατασκευαστούν στις ΤΚ.:

 1. Αρμένων,
 2. Κούμων,
 3. Πρίνου,
 4. Κάστελου

 Οι υφιστάμενες βρίσκονται:

 1. Ατσιπόπουλο
 2. Βαλσαμόνερο
 3. Γωνιά
 4. Καλονύκτη
 5. Μυριοκέφαλα
 6. Κούφης

Κάθε παιδική χαρά αντιμετωπίστηκε με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μεγέθους της, της θέσης της, του προσανατολισμού της και των πληθυσμιακών στοιχείων της περιοχής που κατασκευάζεται.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα ΡΝ, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Άγγελος Μαλάς, ανέφερε πως πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας με τη δημιουργία χώρων που θα μπορούν ελεύθερα και με ασφάλεια να παίζουν τα παιδιά .Ειδικότερα, είπε: «Σε συνέχεια των κατασκευών των προηγούμενων παιδικών χαρών, ο δήμος Ρεθύμνου προχωρά στην κατασκευή δέκα παιδικών χαρών με την επιδίωξη να δημιουργήσει ωφέλιμο δημόσιο χώρο για τα παιδιά. Σε διάφορα σημεία της ενδοχώρας, το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθούν οι απαραίτητες κατασκευές, προκειμένου να αποκτήσουν οι οικισμοί μας σύγχρονες παιδικές χαρές, με πρότυπα παιγνίδια και όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία. Είναι κάτι το οποίο η κοινωνία μας το ζητάει επιτακτικά εδώ και τρία χρόνια και οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας, ότι εκτός από αυτές τις δέκα, θα ακολουθήσει και μια νέα εργολαβία το 2022 που θα συμπεριλαμβάνονται κάποιες μεγαλύτερες παιδικές χαρές και κάποια υπαίθρια πάρκα γυμναστικής»

 Τεχνική περιγραφή του έργου

Σε όλες τις παιδικές χαρές θα γίνουν οι παρακάτω εργασίες και προμήθειες:

 • Γενική εκσκαφή – διαμόρφωση επιφάνειας υποδοχής βότσαλου: Σε κάθε παιδική χαρά θα γίνει μια γενική επιφανειακή εκσκαφή περί τα 10-12 εκ. σε όλη την έκτασή της και θα διαμορφωθεί η επιφάνεια υποδοχής του βότσαλου που θα αποτελέσει το τελικό δάπεδό της. Όπου υπάρχει ήδη βότσαλο και διαμορφωμένη επιφάνεια θα γίνει μόνο συμπλήρωση. Στις θέσεις τοποθέτησης οργάνων που έχουν ύψος πτώσης 1.00m<h< 2.00m το σκάμμα θα έχει βάθος 35-40 εκ., ενώ όταν το ύψος πτώσης είναι μεγαλύτερο των 2.00μ. (αναρρίχηση), το σκάμμα θα έχει βάθος 45-50εκ., σύμφωνα με την απαίτηση των προδιαγραφών, και επιφάνεια όση ορίζεται από αυτές. Πριν την εκσκαφή, στις υφιστάμενες παιδικές χαρές θα γίνει προσεκτική αποξήλωση των παλαιών οργάνων και του ακατάλληλου αστικού εξοπλισμού και απομάκρυνσή τους.
 • Δάπεδο: Σε όλες τις παιδικές χαρές θα τοποθετηθεί δάπεδο ασφαλείας από βότσαλο, πάχους ανάλογο με το μέγιστο ύψος πτώσης από το όργανο .Το δάπεδο αποτελείται από βότσαλο-ψηφίδα 2-8 χιλ. με καμπυλωμένες άκρες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ΕΝ 1176 και με πιστοποίηση από διαπιστευμένο φορέα διαπίστευσης, σε βάθος σκάμματος 10-50 εκ. ή και μεγαλύτερο εφόσον απαιτείται.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση του απαιτούμενου από τις προδιαγραφές οργάνων ύψους πτώσης.

Το υλικό θα συνοδεύεται από όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις και συνοδευτικά στοιχεία (επί ποινή αποκλεισμού).

 • Φωτισμός: Σε όλες τις παιδικές χαρές θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα ανάλογα σε ποσότητα με την έκταση της Π.Χ. και των γύρω φωτιστικών πηγών.
 • Καλαθάκια: Σε όλες τις Π.Χ. προβλέπεται η προμήθεια και τοποθέτηση κάδων (καλαθάκια) απορριμμάτων. Η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος και την μορφή της Π. Χ. ώστε να καλύπτει λειτουργικά τους χρήστες.
 • Καθιστικά : Σε όλες τις Π.Χ θα τοποθετηθούν καθιστικά παγκάκια, η ποσότητα των οποίων εξαρτάται από την έκταση και την μορφή της Π.Χ. Το παγκάκι θα είναι κατασκευασμένο από χυτοσίδηρο, επεξεργασμένο κατόπιν με υλικό για μέγιστη αντοχή στο χρόνο και στα φυσικά φαινόμενα, βαμμένο σε φούρνο με πολυεστερική εποξειδική βαφή πούδρας. Το κάθισμα και η πλάτη αποτελείται από σανίδες ενιαίου τροπικού ξύλου. Οι σανίδες θα στερεώνονται στις βάσεις με ανοξείδωτες βίδες. Όλες οι σανίδες στερεώνονται στη μέση με μια επιπλέον γαλβανισμένη μεταλλική ράβδο. Οι σανίδες έχουν υποστεί επεξεργασία με ειδικά υλικά, για την προστασία από τους μύκητες και τα έντομα, ενώ παρέχεται πλήρης αδιαβροχοποίηση και προστασία από την έκθεση στον ήλιο.
 • Υπαίθρια κρήνη: Τοποθέτηση σε κάθε παιδική χαρά υπαίθρια κρήνης για την εξυπηρέτηση των χρηστών.
 • Περίφραξη: Όπου δεν υπάρχει καθόλου περίφραξη περιμετρικά της παιδικής χαράς, θα κατασκευαστεί σενάζ οπλισμένου σκυροδέματος το οποίο θα φέρει σιδηρό κιγκλίδωμα απλής μορφής από ευθύγραμμες κατακόρυφες ράβδους. Τα κιγκλιδώματα θα χρωματιστούν σε χρώμα επιλογής της υπηρεσίας. Σε όποιες από τις υφιστάμενες παιδικές χαρές υπάρχει κιγκλίδωμα αυτό θα συντηρηθεί, εφόσον κριθεί κατάλληλο και βάσει προδιαγραφών, άλλως θα αντικατασταθεί με νέο.
 • Τοποθέτηση νέων παιχνιδιών – εξοπλισμού: Προμήθεια εξοπλισμού της παιδικής χαράς αφορά στην προμήθεια, μεταφορά, τοποθέτηση και στερέωση στις προβλεπόμενες από την μελέτη θέσεις νέων σύγχρονων παιχνιδιών. Ενδεικτικά τα παιχνίδια που θα τοποθετηθούν είναι τραμπάλες, κούνιες τσουλήθρες, παιχνίδια για ΑΜΕΑ, ελατήρια, παιχνίδια αναρρίχησης.

 Οι παιδικές χαρές

A/A           Κατάσταση                  Τόπος                      Εμβαδόν

1               Νέα                              Αρμένων                   184 τ.μ.

2               Υφιστάμενη                   Ατσιπόπουλο             393 τ.μ.

3               Υφιστάμενη                   Βαρσαμόνερο            103 τ.μ.

4               Υφιστάμενη                   Γωνιά                       336 τ.μ.

5               Υφιστάμενη                   Καλονύκτης               337 τ.μ.

6               Νέα                              Κάστελος                  397 τ.μ.

7               Υφιστάμενη                   Μυριοκέφαλα             110 τ.μ.

8               Υφιστάμενη                   Κούφη                      533 τ.μ.

9               Νέα                              Κούμοι                      294 τ.μ.

10         Νέα       Πρίνος   450 τ.μ.