20 °C Rethymno, GR
08/12/2022

Δημιουργία Κέντρου Ημέρας ατόμων με αναπηρία τους Αρμένους Ρεθύμνου.

Με νέα φτερά πετάμε εδώ και καιρό σε ότι αφορά την εξέλιξη του χώρου στους Αρμένους που μας παραχωρήθηκε στο Σύλλογο γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου από το Δήμο Ρεθύμνου και ανήκει στον μακαριστό Εμμανουήλ Χριστουλάκη του Αριστείδου.(φωτό)

Η εξέλιξη του χώρου αυτού και την επικείμενη ένταξή του σε ένα Εθνικό ή Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αποπεράτωσή του εγείρει νέες ελπίδες για το Ρέθυμνο και την ποιοτική διαβίωση των ΑμέΑ. Βρισκόμαστε στο τέλος του σταδίου της μελέτης πλέον και αναμένουμε εξελίξεις. Η δυναμική του χώρου οδεύει στο να μπορέσει να φιλοξενήσει ένα Κέντρο Ημέρας ενηλίκων ατόμων με αναπηρία, με στόχο τις κοινωνικές και προεπαγγελματικές δεξιότητες και προσανατολισμό στη επαγγελματική εκπαίδευση, με πολυδύναμα εργαστήρια εργασιακής ένταξης και δημιουργίας.

Με σεβασμό στη μνήμη του εκλιπόντος ιατρού Μ. Χριστουλάκη σε αυτό το τρίμηνο απουσίας του από τη ζωή, αλλά και με την ελπίδα ότι σύντομα το όνειρό του για το χώρο που δώρισε στους Αρμένους παραθέτουμε ένα μικρό αφιέρωμα μνήμης και αγάπης για την προσφορά του.

Ο γιατρός Εμμανουήλ Χριστουλάκης είναι ένα πρόσωπο αναφοράς για την Ελληνική Κοινωνία του 20ου και 21ου αιώνα. Πρόσφερε τα μέγιστα στην επιστήμη του αλλά και ευεργέτησε τον Πειραιά δημιουργώντας το Πνευματικό Ίδρυμα «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΡ. ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗΣ», με πολύπλευρο έργο του και στην υποστήριξη με υποτροφία άριστων μαθητών, που δώρισε και έστησε το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΜΩΛΟΥ στο σπίτι της μητέρας του καταγόμενης από το νησί, που πρόσφερε ως αθλίατρος, ως κινηματογραφιστής ακόμα με σπάνιο υλικό από το Άγιο Όρος από το 1960, ως λάτρης του πολιτισμού και της Τοπικής Ιστορίας, ως λογοτέχνης, ως πατριώτης, ως ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ.

Πόσο σπάνια πια ακούγεται πλέον αυτή η λέξη! Ναι ο κος Χριστουλάκης υπήρξε ευεργέτης με θέληση και πυγμή για το κοινό όφελος.

Σημαντικό παραμένει και το έργο που πρόσφερε στον τόπο καταγωγής του πατέρα του στους Αρμένους Ρεθύμνου, δηλαδή την προσφορά της περιουσίας του το 1998 στην τότε Κοινότητα Αρμένων με επιθυμία να γίνει ένας χώρος πολύ- ιατρείου με το όνομα Χριστουλάκειο Ίδρυμα όπως το είχε φανταστεί με τις τρέχουσες της εποχής ανάγκες.

Εν έτη 2020 , εν μέσω πανδημίας, ο πολυσυζητημένος χώρος πέρασε παμψηφεί στο Δημ. Συμβούλιο Ρεθύμνου με θετική εισήγηση και πρόταση τόσο του Δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη και του δημοτικού ηγετικού σχήματος, όσο και επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Θοδωρή Νίνου. Όλα αυτά έγιναν και θα πραγματοποιηθούν με την ένωση των δυνάμεων και των συνδημοτών από το Δήμο Ρεθύμνου, από την τοπική κοινωνία, προς ένα σωματείο κοινωνικής πρόνοιας για ένα κοινό σκοπό.

Για μας τα μέλη του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου -τους γονείς ατόμων με αναπηρία – δεν είναι τυχαία η παραπάνω συγκυρία. Για εμάς που είμαστε στο μετερίζι ενός διαρκούς αγώνα επιβίωσης και καλυτέρευσης της ζωής των ατόμων με αναπηρία είναι κόποι ζωής που ανταμείβονται. Η προσφορά ενός χώρου να στεγάσει τις τύχες των παιδιών μας και την ασφαλή τους διαβίωση και απασχόληση στην ενήλικη ζωή, είναι όνειρο και αέναος στόχος.

Σε τούτη την γραπτή αναφορά μνήμης του Μ. Χριστουλάκη να αναφέρουμε τον αγαπητό Δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη που έχει σταθεί πολλαπλά σε όλες μας τις δράσεις και ανάγκες σε όλη του την Δημαρχιακή θητεία, με την παρουσία του , την πυγμή του και το έργο του. Να τονίσουμε επίσης τη συγκινητική προσφορά του χρόνια υποστηρικτή μας , από την ίδρυση του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ Θοδωρή Νίνο που στην παρούσα φάση είναι ο σημαντικός μας αρωγός, μια και με το τεχνικό του γραφείο έχει αναλάβει ΔΩΡΕΑΝ , φέροντας σε πέρας μια μελέτη επίπονη και χρονοβόρα για το έργο μας, και μας καθοδηγεί με τη χαρά και το καθαρό βλέμμα αυτού που προσφέρει.

Είμαστε ευλογημένοι γιατί στα ύστερα του βίου του γνωρίσαμε τον Μανώλη Χριστουλάκη, επικοινωνήσαμε και ανταλλάξαμε όνειρα και ιδέες. Η ευγενική φωνή, επιβλητική με καθαρότατη άρθρωση ηχεί στα αυτιά μας ακόμα: ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΤΟ ΧΩΡΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ. Σας ευχαριστώ που αναλαμβάνετε ως φορέας να φέρετε σε πέρας αυτό το έργο.

Οι υποσχέσεις έγιναν γέφυρα να στεγάσουμε εμείς τους πόθους για τον τόπο του με τη δημιουργία ενός χώρου κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς στο συνάνθρωπο , αλλά και να διατρανώσουμε μέσα από το Κέντρο Ημέρας που θα φτιάξουμε τη φωνή όλων των ατόμων με αναπηρία.

Η συγκυρία ήταν ότι μας ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΌΛΟΙ, ότι μας ΠΗΡΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ, ότι Μας ΟΔΗΓΉΣΑΤΕ στην εκπλήρωση ενός μεγάλου σχεδίου.

Ο μεγάλοι άνδρες κατά τον Όμηρο στην Οδύσσεια φεύγουν από τη ζωή επιτρέποντας να λάμψει η υστεροφημία τους. Ο Εμμανουήλ Χριστουλάκης υπήρξε μεγάλος άνδρας με την ουσιαστική έννοια του όρου. Κοιτούσε μακριά και με όραμα. Σπάνιο το χάρισμα για τις μέρες μας που όλα τριγύρω αλλάζουν καθημερινά.

Στην αναμονή μεγάλων για μας εξελίξεων, αλλά και στην αρχή μιας νέας σχολικής χρονιάς σε δύσκολες συγκυρίες διεθνώς, υπό τη σκιά μιας συνεχιζόμενης κρίσης υγειονομικής αλλά και αξιών η προσφορά μετράει πολλαπλά.

Ευχαριστούμε θερμά τον Μανόλη Σκουλούδη πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Αρμένων για τη βοήθειά του και την συνεργασία του.

Τέλος ευχαριστούμε τον εξαιρετικό φίλο Γιώργο Χριστουλάκη που με την υπομονή του και αγάπη του οργάνωσε την επικοινωνία με τον εκλιπόντα και εμάς, παλεύει συνεχώς να γίνει το όνειρο πραγματικότητα και κρατάει με αγάπη και πάθος τα σκήπτρα του αγώνα για το κοινό καλό και την ευόδωση και αποπεράτωση του έργου αυτού.

Καλό αγώνα σε όλους, πάντα για κοινωφελή και χρήσιμα έργα που αφορούν τον συνάνθρωπο.

Σύλλογος γονέων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου