Διαβάζω στον τοπικό τύπο, ότι συστήνεται ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο με στόχο τη διεκδίκηση της Δημαρχίας της πόλης μας. Το μέτωπο αυτό, θα έχει ως βάση κόμματα και άτομα διαφορετικών πολιτικών τάσεων, με συνδετικό κρίκο την τοποθέτησή τους απέναντι στο μνημόνιο. Διάβασα και στις δηλώσεις του κυρίου Γιώργου Βλαστού, που από ότι φαίνεται προαλείφεται να ηγηθεί του μετώπου αυτού, ότι: «Σε συμφωνία για κοινή κάθοδο στις δημοτικές εκλογές κατέληξαν μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΕΠΑΜ, αλλά και ο κ. Γιώργος Ταταράκης της Πρωτοβουλίας Πολιτών. Ο τόπος χρειάζεται μία ανατρεπτική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα. Η Εναλλακτική Κίνηση έχει θέσει το στόχο της ανατροπής στο Δήμο Ρεθύμνου. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες να γίνει αυτή η ανατροπή, να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις, οι παραγωγικές και δημιουργικές, που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κινήματος ανατροπής στο Δήμο Ρεθύμνου και στην αυτοδιοίκηση, με ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο. Με ένα περιεχόμενο αντιμνημονιακό, αντικαλλικρατικό, μη ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, υπεράσπισης της κοινωνικής πολιτικής και του κοινωνικού κράτους και εμβάθυνσης της δημοκρατίας στο Δήμο Ρεθύμνου. Διαπιστώθηκε ότι η σημερινή δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε στα θέματα που εμείς θέτουμε, δηλαδή δεν έλυσε ούτε διεκδίκησε τη λύση των οξυμένων προβλημάτων του τόπου και διακατέχεται από μία νεοφιλελεύθερη πολιτική».
Δε σας κρύβω ότι, μετά τα ανωτέρω, έψαξα να βρω τα κύρια ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκε ο Δήμος μας μετά το 2007, ώστε να καταλάβω που στήριξε το Μνημόνιο, σε ποια σημεία ασκήθηκε η νεοφιλελεύθερη πολιτική, πόση δημοτική περιουσία ξεπούλησε και ποια κοινωνική πολιτική δεν υπερασπίστηκε. Ομολογώ ότι δεν βρήκα κάτι σχετικό, αντίθετα συνεχώς έπεφτα πάνω σε δράσεις του Δήμου, που είχαν ακριβώς την αντίθετη κατεύθυνση.
Η Δημοτική Αρχή αντιστρατεύτηκε με έργα, όχι με λόγια, την πρόθεση του κεντρικού κράτους να μειώσει το κόστος και το κύρος των Δήμων και να υποβαθμίσει με τον τρόπο αυτό, το παρεχόμενο έργο προς τους δημότες.
Ο Δήμος προασπίζεται τη δημοτική περιουσία και, για πρώτη ίσως φορά, την απογράφει, τη διεκδικεί και τη θωρακίζει, έναντι των πάσης φύσεως καταπατητών και διεκδικητών της.
Ο Δήμος φροντίζει αθόρυβα για τη διατήρηση και επέκταση του πλέγματος των κοινωνικών δομών, από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, μέχρι τη Βοήθεια στο Σπίτι και τη στήριξη του πιο ευάλωτου τμήματος του πληθυσμού μας με συγκεκριμένα προγράμματα. Προγράμματα όπως τα συσσίτια, σε συνεργασία με την Εκκλησία και τον πραγματικά άξιο Ιεράρχη μας, και το γραφείο διαμεσολάβησης, για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Ο Δήμος φροντίζει για την οργάνωση ενός σύγχρονου συστήματος αποκομιδής των απορριμμάτων μας και την επέκταση της βιολόγησης των λυμάτων, όχι μόνο των κατοίκων της πόλης, αλλά και των περισσοτέρων χωριών, σε όλο το εύρος του, ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον και η υγεία τους.
Ο Δήμος φροντίζει για την ανάπτυξη και επέκταση του πλέγματος των σχολείων και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, για πρώτη φορά μετά δεκαετίες απραξίας και κάνει σημαντικό έργο, προς την κατεύθυνση αυτή.
Και τέλος, ο Δήμος φροντίζει για την αναμόρφωση και ανάπλαση της πόλης και των οικισμών, κύρια με πόρους του ΕΣΠΑ και άλλων συναφών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που τόσο πεισματικά αρνούνται ορισμένα κόμματα της Ελληνικής Βουλής. Παρόλο που, μόνο έτσι θα γίνει το Ρέθυμνο μια πόλη που να θέλεις να την κατοικείς και θα προσελκύει πάντα τους επισκέπτες, που τόσο πολύ χρειάζονται, για τη στήριξη της μοναδικής βιομηχανίας που έχει. Της βιομηχανίας του Τουρισμού.
Αυτά μεταξύ άλλων κάνει η παρούσα Δημοτική Αρχή στους τομείς που της έγινε κριτική από τον κ. Βλαστό, χωρίς να έχω πρόθεση, ούτε να θέλω να κάνω απολογισμό του έργου της.
Και δε μπορώ παρά να αναρωτηθώ αν, αυτά είναι που θα προσπαθήσει να αλλάξει το αντιμνημονιακό Μέτωπο που δημιουργείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το δραχμολάγνο ΕΠΑΜ και τους «ψεκασμένους» Ελεύθερους Έλληνες, που βλέπουν παντού παγκόσμιες συνωμοσίες κατά της χώρας μας, λες και η ανθρωπότητα δεν έχει σοβαρότερα ζητήματα να ασχοληθεί. Και ίσως να προσπαθήσει να στρέψει το ενδιαφέρον μας πέρα από τα κυρίαρχα θέματα του Δήμου, στους Νεφελίμ και σε άλλα ανάλογα συνομοσιολογικά ζητήματα «παγκόσμιας διάστασης», που φαίνεται να απασχολούν και την «Πρωτοβουλία Πολιτών», αφού συντάσσεται μαζί τους. Αφήστε που δεν μπορώ να καταλάβω πως «ένα κίνημα ανατροπής στην αυτοδιοίκηση, με αντιμνημονιακό και αντικαλλικρατικό περιεχόμενο», απαρτιζόμενο από αριστεροδεξιές δυνάμεις και ομάδες που επαγγέλλονται σκιαμαχικές πολιτικές και την επιστροφή στη δραχμή, θα κάνει καλύτερη τη ζωή των κατοίκων του Δήμου μας. Αλλά και πως θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και στην παραπέρα ανάπτυξή της.
Ας σοβαρευτούμε λοιπόν. Ο Δήμος είναι το τελευταίο κύτταρο που έμεινε όρθιο, μετά τη λαίλαπα που βρήκε τη χώρα μας τα τελευταία έξι χρόνια. Και το τελευταίο καταφύγιο, όλων μας. Ας τον δούμε έτσι και ας στραφούμε προς όσες υγιείς δυνάμεις πασχίζουν για το καλύτερο και για το συμφέρον όλων των Δημοτών. Για δε τα υπόλοιπα, υπάρχει και η κεντρική πολιτική σκηνή, που μπορεί να αποτελέσει «πεδίο δόξης λαμπρόν», για όσους θέλουν να ασχοληθούν εκεί. Και ας κατανοήσουν όλοι αυτοί, ότι δεν θα έχουν θέση στο δημοτικό σύστημα, όσο προσπαθούν να συμβάλλουν στην κατεδάφιση του τελευταίου οχυρού που απέμεινε, για να στηρίξει τη χειμαζόμενη τοπική κοινωνία.