10 °C Rethymno, GR
19/01/2022

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ EUROPE DIERECT ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Διάλογος με τους πολίτες για το «Σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη – Προκλήσεις και Προοπτικές για την Κρήτη»

• Μαργαρίτης Σχοινάς: «H Κρήτη είναι ένας εθνικός πρωταθλητής εξωστρέφειας και ευρωπαϊκού προσανατολισμού σε όλα τα επίπεδα»

«H Κρήτη είναι ένας εθνικός πρωταθλητής εξωστρέφειας και ευρωπαϊκού προσανατολισμού σε όλα τα επίπεδα, στον πρωτογενή τομέα, στην έρευνα και την τεχνολογία, στον τουρισμό, στις υπηρεσίες και στον αγροδιατροφικό τομέα» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την εισαγωγική ομιλία του στα διαδικτυακά εγκαίνια του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης σήμερα, Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021.

Απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε με θερμά λόγια, λέγοντας ότι «η Κρήτη είναι ιμάντας εξωστρέφειας στην Ευρώπη» και ανανέωσε την υπόσχεση επίσκεψης στο νησί μας.

Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, ο οποίος συνεχάρη την Περιφέρεια Κρήτης για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και τόνισε ότι «η Κρήτη αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα τόσο για τη γεωγραφική της θέση όσο και τις δυνατότητες της – είναι μια από τις Περιφέρειες που καλούνται να πρωτοπορήσουν στην ανάκαμψη και τον μετασχηματισμό της οικονομίας».

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης χαιρέτησε την εκδήλωση και έδωσε συγχαρητήρια για τη λειτουργία του Europe Direct της Περιφέρεια Κρήτης και τις προσπάθειες που έχει καταβάλει για την ενημέρωση των πολιτών για τις πολιτικές της ΕΕ. Επεσήμανε την επιτυχημένη σύνδεση της εκδήλωσης των εγκαινίων με το θέμα του Διάλογου με πολίτες στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης που δεν ήταν άλλο από το Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ευρώπη – Προκλήσεις και Προοπτικές για την Κρήτη.

Στην εισαγωγική ομιλία του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υπογράμμισε ότι τα εγκαίνια αποκτούν το κύρος που αρμόζει σε μια Ευρώπη που ετοιμάζεται να χαράξει την πορεία της για τα επόμενα 20-30 χρόνια, μέσα από μια περίοδο διαλόγου και διαβούλευσης στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Μια διαδικασία που κατέστησε τους πολίτες της ευρωπαϊκής επικράτειας σε αυτουργούς των αποφάσεων. Που μετέφερε τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς θεσμούς στην κοινωνία που ενσωματώνει διαφορετικά συμφέροντα και επιδιώξεις, από τα οποία παράγεται μια συλλογική βούληση αρκετά νομιμοποιημένη στο πλαίσιο του θεσμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Νίκος Μαντζούφας, διοικητής στο Ταμείο Ανάκαμψης, οποίος αφού συνεχάρη το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης για την διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλυσε τόσο τις βασικές συνιστώσες του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αυτό εμπεριέχει για τη Περιφέρεια Κρήτης.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν εκατοντάδες συμμετέχοντες και έκαναν παρεμβάσεις με μικρές ομιλίες, η Μαρία Κασσωτάκη, προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, ο Αλέκος Στεφανάκης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, ο Γιώργος Ταβερναράκης, πρόεδρος ΤΕΕ ΤΑΚ, ο Μανώλης Κοκοσάλης, δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων, ο Λευτέρης Κοπάσης, πρόεδρος ΟΑΚ και ο Νίκος Ζωγραφάκης, διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης.

Ο συντονισμός της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον Γιώργο Αλεξάκη, περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης, εντεταλμένο για τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Θέματα, ο οποίος στο τέλος εξήγαγε τα ακόλουθα συμπεράσματα: Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια αναπτυξιακή ευκαιρία για την Κρήτη, θα δράσει συμπληρωματικά με το ΕΣΠΑ και χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία και πολυεπίπεδη ωρίμανση των έργων που θα καλύψουν τις ανάγκες του νησιού μας.

Το EUROPE DIRECT της Περιφέρειας Κρήτης είναι μέλος του Δικτύου Europe Direct στην Ελλάδα, το οποίο με τη σειρά του ανήκει σε μια πανευρωπαϊκή οικογένεια κέντρων.