Διαδήλωση συμβολικού χαρακτήρα πραγματοποίησαν χθες στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου περίπου εκατό παιδάκια από 2 έως 5 ετών μαζί με τους γονείς τους και την κ. Μαρίνα Πεπονάκη, υπεύθυνη νηπιακού κέντρου στο Ηράκλειο.
Τα παιδιά διαμαρτυρήθηκαν για την περιβαλλοντική απειλή από τη δρομολογούμενη επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη κλειστή Μεσόγειο Θάλασσα νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υποδεχόμενος τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους έξω από την Περιφέρεια Κρήτης, αφού τους έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία τους, δήλωσε ότι «Σήμερα τα παιδιά με την ενέργειά τους καταρχήν μας συγκινούν, εκφράζοντας τη δική τους αγωνία, αλλά και τη δική μας. Η προστασία του περιβάλλοντος, είτε πρόκειται για στεριά είτε για θαλάσσιο περιβάλλον, αποτελεί μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση. Συγχαρητήρια στα παιδιά για την πρωτοβουλία τους αυτή και τους λέμε ότι κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την προστασία του περιβάλλοντος». Παράλληλα ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς και στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς για την αποτροπή της επιχείρησης καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου στη Μεσόγειο.
Από την πλευρά της η υπεύθυνη του νηπιακού κέντρου Μαρίνα Πεπονάκη υπογράμμισε ότι «Τα παιδιά με την ενέργειά τους αυτή δείχνουν την ευαισθησία τους αλλά παράλληλα και τον θυμό τους για το οικολογικό έγκλημα με το οποίο απειλείται η Μεσόγειος Θάλασσα από την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας».
Στην γραπτή επιστολή τους που παρέδωσαν στον περιφερειάρχη Κρήτης οι λιλιπούτειοι διαδηλωτές αναφέρουν: «Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη να μεγαλώνουμε σε ένα υγιές περιβάλλον. Ως εκπρόσωπος και «κηδεμόνας» της Περιφέρειας Κρήτης μας, σας παρακαλούμε να διαφυλάξετε αυτό το δικαίωμά μας. Αν δεν σεβόμαστε τη φύση μας, αν καταστρέψουμε την Μεσόγειό μας με τα χημικά, τότε πως θα αναπνέουμε, που θα κολυμπάμε, τι θα τρώμε, πως θα βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, με τι κίνητρα, για να επισκέπτονται και να απολαμβάνουν τα θεία δώρα της δικής μας φύσης, της κρητικής γης. Θέλουμε να μας βοηθήσετε! Εμείς είμαστε πολύ μικροί μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Σήμερα ήρθαμε για να δώσουμε το «παρών», γιατί η δυνατή ψυχή μας πονά, και το μικρό μας μυαλουδάκι αναζητά τη λύση που εσείς θα προσπαθήσετε να μας δώσετε. Ας ενώσουμε τις ικανότητές μας μικροί και μεγάλοι για το μέλλον μας».