18 °C Rethymno, GR
18/05/2022

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗ Δ. ΜΥΛΩΝΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ Θ. ΚΡΕΒΕΤΖΑΚΗ

Διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την πόλη: Κάτι κινείται

Ούτε «ο Μωάμεθ χρειάστηκε να πάει στο βουνό, ούτε το βουνό στον Μωάμεθ». Ένα τηλεφώνημα της γενικής διευθύντριας Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης και η πρώτη συνάντηση μεταξύ του αντιπρύτανη Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, κ. Δημήτρη Μυλωνάκη με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Κυκλοφοριακών Θεμάτων Ρεθύμνου, κ. Θωμά Κρεβετζάκη, κλείστηκε. Η συνάντηση των δύο υψηλόβαθμων αιρετών στελεχών του Πανεπιστημίου Κρήτης και του δήμου Ρεθύμνης έλαβε χώρα στην Πρυτανεία, χθες Τετάρτη.

Θέμα; Τι άλλο; Η καλύτερη συνεργασία και διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την πόλη και την τοπική κοινωνία και αντίστροφα. Και οι δύο τόνισαν στα Ρεθεμνιώτικα Νέα ότι πρόκειται για μια πρώτη διερευνητική επαφή με στόχο τη δημιουργία μιας ατζέντας δράσεων που θα φέρουν πιο κοντά το εκπαιδευτικό ίδρυμα με την κοινωνία. Μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στην πλήρωση ενός διαχρονικού κενού και χάσματος που το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει στην επικαιρότητα, ως μια πραγματική ανάγκη αλληλοτροφοδότησης και δημιουργίας μιας αμφίδρομης σχέσης. Κάτι που στην εφημερίδα μας έχουμε αναδείξει και αναδεικνύουμε με τις εκδηλώσεις μας και την αρθρογραφία μας.

Ο κ. Μυλωνάκης μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «στο πλαίσιο της εξωστρέφειας το Πανεπιστήμιο Κρήτης λαμβάνει μία σειρά από πρωτοβουλίες για σύσφιξη των σχέσεων με την τοπική κοινωνία. Ένα παράδειγμα είναι τα σεμινάρια που διοργανώνουν από κοινού η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών με το Δήμο Ρεθύμνου. Στο πλαίσιο αυτής της εξωστρέφειας με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου έγινε μια πρώτη συνάντηση για τη σύσφιξη των πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και τον δήμο Ρεθύμνου». Και πρόσθεσε, «σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η αναζήτηση, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση κοινών δράσεων για μια πιο στενή και εμβαθυμένη συνεργασία του δήμου και του Πανεπιστημίου με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας προς όφελος και των δύο». Τέλος, ο κ. Μυλωνάκης υπογράμμισε ότι «ήδη συζητήθηκε ήδη η σύσταση επιτροπής εργασίας, η οποία θα αναλάβει να συγκεκριμενοποιήσει αυτές τις δράσεις που περιλαμβάνουν την εβδομάδα υποδοχής των φοιτητών και τη γνωριμία τους με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης, συνέργειες του δήμου με τις φοιτητικές πολιτιστικές ομάδες, συμμετοχή του πανεπιστημίου στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού κ.λπ.».

Από την πλευρά του ο κ. Κρεβετζάκης επεσήμανε τη σημασία της συνάντησης και μας μίλησε για προτάσεις που ήδη έπεσαν, ακόμη και ως brain storming, στο τραπέζι, παρά τον διερευνητικό χαρακτήρα αυτής της πρώτης επαφής. Ο  αντιδήμαρχος που πήγε προετοιμασμένος με τη δική του θεματική λίστα, αφού και αυτός τόνισε ότι «το προνομιακό πεδίο για τη δημιουργία κοινών δράσεων είναι ο πολιτισμός», μας μίλησε για κάποιες πρωτόλειες σκέψεις που μοιράστηκε με τον αντιπρύτανη, όπως λόγου χάρη «για εβδομάδα υποδοχής των φοιτητών από τον δήμο Ρεθύμνου και γνωριμία τους με την πόλη», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν φοιτητές που τελειώνουν το Πανεπιστήμιο και δεν έχουν επισκεφτεί τη Φορτέτζα». Αναφέρθηκε επίσης στη διερεύνηση για «αντικείμενα μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο που θα αναφέρονται στην πόλη και την τοπική κοινωνία», για δράσεις στο χώρο του Πανεπιστημίου για να το γνωρίσουν οι Ρεθεμνιώτες, όπως λόγου χάρη «ο αγώνας δρόμου ή ποδηλατικά σεμινάρια» και την «αξιοποίηση των καθηγητών του πανεπιστημίου που επέλεξαν να μείνουν στο Ρέθυμνο».

Ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές από τον χαρακτήρα και την έκβαση της πρώτης συνάντησης, ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 16 Φεβρουαρίου.