5 °C Rethymno, GR
07/02/2023

«Διεκδικούμε την εφαρμογή των διεθνών κανόνων για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας»

Κάθε μέρα του χρόνου είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα, σ’ ένα πρόβλημα, για να μας θυμίζει το έλλειμμα μέτρων και δράσεων για την αντιμετώπισή του. Η φετινή μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών αναδεικνύει με τον πιο οδυνηρό τρόπο την κατάσταση που βιώνει το μισό του πληθυσμού οι γυναίκες. Βία πολέμων, εμφύλιων συρράξεων, φτώχεια, προσφυγιά. Ενδοοικογενειακή βία και γυναικοκτονίες.

Η 25η Νοέμβρη αναδεικνύει το σημαντικό αυτό πρόβλημα και στην παγκόσμια διάστασή του. Όπως είναι γνωστό, το σύνολο σχεδόν των γνωστών κοινωνιών, ακόμα και αν δεν ορίζεται ρητά από το Σύνταγμα και τους νόμους τους, είναι πατριαρχικές, με εγγενή χαρακτηριστικά τους την εξουσία και την ανισότητα.

Στο πλαίσιο αυτό η Βία κατά των Γυναικών συντηρείται μέσω της κοινωνικοποίησης των φύλων, της δημιουργίας έμφυλων προκαταλήψεων και της συνεχούς απειλής βίας, παράγοντες οι οποίοι συνολικά θέτουν τις γυναίκες σε κατώτερη θέση και επηρεάζουν τις ενέργειές τους σε όλα τα επίπεδα, ενώ συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελούν ακραία μορφή διάκρισης. Συμπεριλαμβάνει όλες τις πράξεις βίας που συνδέονται με το φύλο και οι οποίες προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν σε γυναίκες και κορίτσια σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική βλάβη ή οδύνη, αλλά και απειλές για τέτοιες πράξεις, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, είτε αυτές οι βίαιες πράξεις ασκούνται στο πλαίσιο της δημόσιας είτε της ιδιωτικής σφαίρας της ζωής. Αποτελεί σύνθετο πρόβλημα, το οποίο έχει τις ρίζες του στην αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων, κοινωνικών, πολιτιστικών, οικονομικών, θρησκευτικών και πολιτικών.

Ακραία μορφή έμφυλης βίας αποτελεί η γυναικοκτονία. Το βασικό κίνητρο μιας γυναικοκτονίας είναι το φύλο του θύματος και η άρνηση συμμόρφωσής του στα πατριαρχικά προτάγματα (συμμόρφωση / υποταγή), άρνηση που επιτάσσει την τιμωρία του με τον πιο ακραίο τρόπο. Με δυο λόγια, η γυναικοκτονία είναι η θανάτωση των γυναικών από άνδρες, αλλά και κάποιες γυναίκες που λειτουργούν προς όφελος της πατριαρχίας.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την δημιουργία επιτροπής για το metoo που μέχρι σήμερα δεν έχει να επιδείξει έργο.

Όπως απέδειξε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου για το οικογενειακό δίκαιο, την αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, την τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για αυστηροποίηση των ποινών μόνο και η άρνηση αποδοχής προτάσεων των γυναικείων οργανώσεων, η άρνηση ένταξης του όρου γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα, συγχρόνως με την άρνηση για συμπερίληψη συγκεκριμένων άρθρων του νόμου 4531/2018 που κυρώνει την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για αλλαγή της πατριαρχικής αντίληψης και εμπέδωσης της ισότητας των φύλων. Αντίθετα η κυβέρνηση είναι ο κύριος φορέας της πατριαρχίας και του τρίπτυχου «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».

Όλα αυτά, όταν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψηφίζεται με μεγάλη πλειοψηφία η εισήγηση της Έλενας Κουντουρά για την ενδοοικογενειακή βία και βαίνει προς έκδοση σχετική οδηγία προς τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας θα βρεθεί απολογούμενη στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα.

Ο αγώνας μας και οι διεκδικήσεις μας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών ξεκινά από το αίτημα εισαγωγής στην εκπαίδευση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και της ισότητας των φύλων.

Απαιτούμε

  • Την ουσιαστική στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για την ουσιαστική βοήθεια στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης.
  • Την ενίσχυση και τον πολλαπλασιασμό των δομών στήριξης κακοποιημένων γυναικών και παιδιών.
  • Την 24ωρη λειτουργία της ιατροδικαστικής υπηρεσίας.
  • Την ουσιαστική λειτουργία της γενικής γραμματείας ισότητας των φύλων και την επαναφορά της στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Εντείνουμε την δράση μας και δυναμώνουμε το γυναικείο κίνημα.

Διεκδικούμε την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και των διεθνών κανόνων και συμβάσεων για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας.

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση των γυναικείων οργανώσεων την 25η Νοέμβρη 2021.

          Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής Ν. Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου