28 °C Rethymno, GR
20/09/2021

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ

Διχασμένοι οι επιχειρηματίες εστίασης του Ρεθύμνου για το διαχωρισμό των καταστημάτων τους

-Θα πρέπει να έχουν δηλώσει έως τις 15 Ιουλίου πως θα λειτούργει η επιχείρησή τους

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο της εστίασης αναφορικά με την εφαρμογή των νέων μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση αναφορικά με τον διαχωρισμό των καταστημάτων σε δυο κατηγορίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το επόμενο δεκαήμερο και μέχρι τις 15 Ιουλίου οι επιχειρηματίες καλούνται να έχουν αποφασίσει και να έχουν δηλώσει στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα αν επιθυμούν στο κατάστημά τους να υποδέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα αυξημένη χωρητικότητα σε σχέση με σήμερα ή αν επιθυμούν να υποδέχονται και ανεμβολίαστους με λιγότερη πληρότητα και αφού οι πελάτες έχουν κάνει μοριακό ή τεστ ταχείας ανίχνευσης για τον κορονοϊό. Η πρόταση της κυβέρνησης για διαχωρισμό των μαγαζιών σε αμιγή και μεικτά, έχει προκαλέσει δυσφορία και αντιδράσεις των φορέων του χώρου, που μιλούν για καταστήματα πολλών ταχυτήτων με κίνδυνο αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ δημιουργούνται και ερωτηματικά ως προς τον τρόπο ελέγχου των πελατών.

Οι επαγγελματίες του Ρεθύμνου εμφανίζονται αναποφάσιστοι ως προς την επιλογή τους με κάποιους να είναι βέβαιοι ότι θα επιλέξουν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους ως αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους και κάποιους να εξετάζουν σοβαρά το σενάριο της λειτουργίας του χώρου τους ως μεικτό. Οι περισσότερο πάντως φαίνεται να μην δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο μέτρο, καθώς αφορά τους εσωτερικούς χώρους και θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίσουν ως έχει τη λειτουργία τους, αφού πλέον και για το επόμενο τρίμηνο οι περισσότεροι θαμώνες επιλέγουν για τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία τους τους εξωτερικούς χώρους.

Ο έλεγχος στην είσοδο της επιχείρησης θα γίνεται με μια ψηφιακή εφαρμογή η οποία θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (σε covid-free χώρους) και των τεστ σε μικτούς χώρους (rapid test ή PCR). Θα είναι έτοιμη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ώστε από τις 15 του μηνός που θα ανοίξουν οι κλειστοί χώροι συνάθροισης, να μπορούν να επιλέξουν αν θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους για να καταστούν αμιγείς χώροι. Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν και θα κατεβαίνει από το gov.gr.

Η επιχείρηση που θα επιλέξει να δουλέψει μόνο με εμβολιασμένους θα μπορεί να αξιοποιήσει ποσοστό του χώρου που θα ανέρχεται στο 85%.

«Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα πρέπει κάθε επιχειρηματίας να έχει αποφασίσει πως θα λειτουργεί τον εσωτερικό του χώρο. Η εικόνα στο Ρέθυμνο είναι εικόνα διχασμού, καθώς υπάρχουν συνάδελφοι που θέλουν χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους, προκειμένου να εξασφαλίσουν και πληρότητα 85%, όμως, υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν τους μεικτούς χώρους, γιατί δεν θέλουν να χάσουν πελάτες. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει τελικά, καθένας θα αποφασίσει για τον εαυτό του και το μαγαζί του», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής, Ανδρέας Κλαψινός μιλώντας στα «Ρ.Ν.».

Σύμφωνα με τον κ. Κλαψινο πάντως η αύξηση τω κρουσμάτων στο Νομό Ρέθυμνου το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό, ενώ αυστηρές συστάσεις έγιναν και χθες το πρωί στην διάρκεια τηλεδιάσκεψης υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο υπουργός εμφανίζεται ιδιαιτέρα ανήσυχος για την κατάσταση που επικρατεί στο νομό και όπως είπε υπάρχουν εισηγήσεις για περιορισμό του ωραρίου ή ακόμα και για λουκέτο στα καταστήματα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

«Εμείς σαν σύλλογος κάνουμε συστάσεις διαρκώς στα μέλη μας για την αναγκαιότητα εμβολιασμού του προσωπικού αλλά και για την ανάγκη αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων και την τήρηση των αποστάσεων στα μαγαζιά μας», σημείωσε ο κ. Κλαψινός, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για την εξέλιξη της πανδημίας στον νομό.