21 °C Rethymno, GR
20/05/2022

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΑΡΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ AQUA LIFE

Δράσεις και πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος

Πρωτοποριακές δράσεις με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, των επιχειρηματιών αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας περιλαμβάνει η Χάρτα Οικολογικής Συνείδησης που συνυπέγραψαν χθες το πρωί στο δημαρχείο ο δήμαρχος Ρεθύμνου και ο πρόεδρος του Ιδρύματος «AquaHelp» για την προώθηση φιλο-περιβαλλοντικών δράσεων Γιώργος Κορφιάς.

Ο οργανισμός AQUAHELP foundation, είναι ένας οργανισμός οικολογίας, δράσης και εκπαίδευσης και φιλελληνισμού που εδρεύει στις ΗΠΑ και έχει δράση παγκόσμια συνεργάζεται με το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, ενώ σκοπός του Δήμου είναι να ενεργοποιήσει και πάλι τους Δημότες, για να προστατέψει το περιβάλλον.

Βρίσκεται στην Ελλάδα στα πλαίσια του clean it like Greek, ενός προγράμματος οικολογίας και φιλελληνισμού, στο οποίο έχουν επιλεγεί 26 ελληνικοί δήμοι μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ρεθύμνου, ώστε να ξεκινήσουν την δράση που αφορά την παρότρυνση των πολιτών, ώστε να συνειδητοποιήσουν την αξία της οικολογίας και της φροντίδας του πλανήτη. Περάσαμε δύσκολα χρόνια τα προηγούμενα 2 έτη, ειδικά στην Ελλάδα περισσότερα έτη, πρώτα με την οικονομική κρίση, έπειτα με τον κορωνοϊό. Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου ο κ. Κορφιάς, μιλώντας για τις δράσεις που θα υλοποιηθούν τον επόμενο χρόνο είπε:

«Οι δράσεις οι οποίες θα γίνουν θα έχουν αντίκτυπο στην θάλασσα, στο βυθό, σε δάση, σε δασύλλια. Οι δράσεις είναι από ομάδα εθελοντών αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες με την στήριξη των δημοτικών αρχών… Άρα λοιπόν καθορίζουμε και συγκαθορίζουμε μαζί με τους εκάστοτε δήμους δράσεις πρωτοποριακές βασισμένες στην οικολογική αφύπνιση, εκπαιδευτικές με παιδιά, γιατί τα παιδιά είναι ένας σημαντικός στόχος για εμάς, είναι το μέλλον. Εμείς έχουμε ένα πρόσημο όλοι οι ενήλικες λίγο φωτεινό, λίγο σκοτεινό στο κομμάτι της οικολογίας. Είχαμε χρόνια ένα έλλειμμα οικολογικής κουλτούρας στο σύνολό μας, σε όλο τον κόσμο και αυτό βγαίνει επάνω στον πλανήτη, βγαίνει επάνω στην Ελλάδα και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Εμείς λοιπόν τώρα στοχεύουμε και θέλουμε πάρα πολύ τα παιδιά να αποκτήσουν μια άλλη συνείδηση, μια διαφορετική κουλτούρα από εμάς, πιο καλή, και αυτή θα είναι και το μέλλον μας. Έτσι λοιπόν έχουμε δημιουργήσει την «cleaning fun day», η οποία θα υλοποιηθεί σε πολλά σημεία σε όλη την Ελλάδα, ασφαλώς και στους δήμους όπου θα έρθουμε σε συνεργασία όπως τον δήμο Ρεθύμνου, θα κάνουμε καθαρισμούς παραλιών με μεγάλη συμμετοχή εθελοντών και παιδιών, με παιχνίδια, με διασκέδαση, με εξειδικευμένες σακούλες με μηνύματα, με γάντια, στο τέλος με ένα παιχνίδι συμμετοχής που θα βραβεύσουμε τους 3 κορυφαίους καθαριστές της γης με μετάλλια π.χ. θα κάνουμε καθαρισμό και αυτοί που θα έχουν ζυγίσει τα περισσότερα σκουπιδάκια θα πάρουν τα ανάλογα μετάλλια και αναμνηστικά δώρα. Βάζουμε λοιπόν το κομμάτι διασκέδαση και απόλαυση σε πιο βαθύ όπως πολύ σωστά είπε και ο δήμαρχός σας, το βάζουμε στην συνείδηση του κόσμου, το βάζουμε στα παιδιά, στους ενήλικες, στους γονείς γιατί η λέξη απόλαυση στην συνήθεια είναι αυτή που την κάνει να επαναλαμβάνεται, πράγμα που το απολαμβάνουμε το επαναλαμβάνουμε. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να επαναλαμβάνουμε την οικολογία, να μην είναι η εξαίρεση της μιας ημέρας το εξάμηνο, ας αφιερώνουμε ο καθένας 5 λεπτά τις 2 μέρες, 20 λεπτά την εβδομάδα να κάνουμε επαναλαμβανόμενη αυτή την συνήθεια γιατί την απολαμβάνουμε, γιατί νιώθουμε την ευχαρίστηση από μέσα μας να απολαμβάνουμε να φροντίζουμε τον πλανήτη. Αυτό θα είναι και το μέλλον και η μεγάλη επιτυχία όλων και αυτό είναι και το βαθύτερο νόημα της AQUAHELP ».

Όπως πρόσθεσε θα υπάρξει συνεργασία με τα ξενοδοχεία συνδυάζοντας τον τουρισμό με την οικολογία και τη διασκέδαση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κορφιά, τόνισε:

«Θεωρούμε ότι είναι τιμή για έναν δήμο να προβάλλει ότι μπορεί να συμβάλλει στην οικολογική αφύπνιση του κόσμου. Θεωρώ ότι πρόσφατες καταστροφές όχι μόνο στο Ρέθυμνο αλλά και σε όλο τον κόσμο, βλέπουμε ακόμα και σε οργανωμένα κράτη όπως την Γερμανία έχουμε εκατόμβη νεκρών από φαινόμενα που πριν από λίγο ήταν αδιανόητα. Όλα αυτά έχουν να κάνουν προφανώς ότι δεν ασχοληθήκαν με το περιβάλλον όσο έπρεπε, δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμα ότι η οικολογία που κάποτε την θεωρούσαμε μια γραφική διαδικασία είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, ότι η έλλειψη οικολογίας είναι μια πανάκριβη ιστορία που την πληρώνουμε σε φυσικές καταστροφές και κυρίως σε απώλεια ζωών σε πολύ μεγάλο αριθμό και βαθμό, κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει. Εμείς λοιπόν παρότι ζούμε μια πολύ περίεργη περίοδο λόγω της πανδημίας εκτιμούμε ότι όταν θα επιτραπεί από τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα μπορούμε να κάνουμε τις δράσεις που θα απαιτούνται και θα έχουν σχεδιαστεί από το συγκεκριμένο σύστημα και θα δοθεί και μια ευκαιρία στις καταπληκτικές εθελοντικές ομάδες που έχουμε στο Ρέθυμνο και με την ευκαιρία αυτή ευχαριστώ όλους αυτούς τους ανθρώπους που ξοδεύουν τον χρόνο τους για το καλό όλων μας και αυτοί είναι οι εθελοντές μας. Στο Ρέθυμνο έχουμε μια πολύ μεγάλη παράδοση εθελοντισμού και σε συλλογικό αλλά και σε ατομικό επίπεδο, οπότε κ. Κορφιά να ξέρετε ότι όλες σας οι δράσεις εδώ θα αγκαλιαστούν από την τοπική κοινωνία. Οι καλύτεροι πρεσβευτές είναι οι νέοι άνθρωποι, τώρα αναθρέφονται και γαλουχούνται στον σύγχρονο κόσμο και ελπίζω να ενσωματώσουν στην ανατροφή τους και την οικολογική συνείδηση που μέχρι τώρα δεν την είχαμε σε πολύ μεγάλη υπόληψη».

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου παραβρέθηκε και η αρμόδια αντιδήμαρχος τουρισμού, Πέπη Μπιρλιράκη, η οποία αναφέρθηκε στις οικολογικές δράσεις του δήμου και των ξενοδόχων τονίζοντας χαρακτηριστικά: «μέχρι σήμερα το Ρέθυμνο σέβεται τον πράσινο τουρισμό, γιατί τις τελευταίες 10ετίες και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ο πράσινος τουρισμός έχει πλέον καταξιωθεί σαν ένα από τα πολύ μεγάλα θεματικά τμήματα του τουρισμού και πιστεύουμε ότι το μέλλον θα αποδείξει ότι ο επισκέπτης που σέβεται το περιβάλλον επιλέγει και έναν τόπο, έναν προορισμό που σέβεται το περιβάλλον. Γι’ αυτό οι δικοί μας οι ξενοδόχοι και οι άνθρωποι του τουρισμού που είναι αρκετά έμπειροι έχουν αποδείξει και μέσω των γαλάζιων σημαιών που έχουμε 11 μόνο στην περιοχή της πόλης και του βόρειου άξονα και έχουμε επίσης πάνω από 60 πράσινα κλειδιά στα ξενοδοχεία, ένα πράσινο κλειδί σε ξενοδοχείο σημαίνει ότι το ξενοδοχείο μπαίνει στην διαδικασία να προσέχει τα πάντα από τον καθαρισμό μέχρι τον τρόπο που έχει τα απορρίμματα, τα υπόλοιπα τροφίμων, ο τρόπος που φέρονται και στα παιδιά και στους μεγαλύτερους επισκέπτες, εργαζόμενους και τα πάντα γύρω τους και στη περιοχή του. Άρα το Ρέθυμνο είναι ήδη ώριμο σε τέτοιες δράσεις και με ινστιτούτα όπως το AQUAHELP είμαστε πάντα έτοιμοι να συνεργαστούμε, έχουν να μας δώσουν για να πάμε μπροστά, αλλά και εμείς να δώσουμε στην δική τους την αλυσίδα γιατί δεν είναι μόνο αυτοί οι εθελοντές οι ντόπιοι το δίκτυο ΡΕΘελοντώ που έχουμε φτιάξει σαν δήμος και είναι πάντα έτοιμο να βοηθήσει, αλλά είναι και εκατοντάδες νέα παιδιά από όλο τον κόσμο που έρχονται και συνεισφέρουν εθελοντικά σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που λέγεται θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα και την προστασία της, κάτι που οι παραλίες του Ρεθύμνου, οι άνθρωποι του Ρεθύμνου αποδεικνύουν ότι το ζώο αυτό εμπιστεύεται αυτό τον τόπο γιατί το σεβόμαστε. Αυτά τα δείγματα λοιπόν σαν τουρισμός έρχεται να κουμπώσουν με το δίκτυο ΡΕΘελοντώ που έχουμε στο Ρέθυμνο και πιστεύουμε ότι με το μεγάλο δίκτυο του ινστιτούτου που έχει έδρα Αμερική και Ελβετία θα μπορέσουμε να αποδώσουμε ακόμα καλύτερα και να προχωρήσουμε σε κοινές δράσεις που θα έχουν και την προβολή που πρέπει στις δράσεις που ήδη γίνονται στο Ρέθυμνο».