26 °C Rethymno, GR
19/08/2022

Δράσεις της ΧΕΝ Ρεθύμνης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η ΧΕΝ Ελλάδος, με χορηγό την EUROPA Profil , επιμελήθηκε έντυπο φυλλάδιο καθώς και έκδοση αρχείου pdf προκειμένου να διατεθεί  σε όλη την Ελλάδα ενημερωτικό υλικό για την έμφυλη βία και συγκεκριμένα κατά των γυναικών.Τίτλος του «Μήπως… ήρθε η ώρα;». Ο φόβος για τη ζωή των θυμάτων, ο φόβος του στιγματισμού, η οικονομική εξάρτηση, η ντροπή αλλά και η άγνοια αποτρέπουν πολλές γυναίκες από το να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή και να ξεφύγουν από μια κακοποιητική και επικίνδυνη καθημερινότητα για τις ίδιες και τα παιδιά .
Η ΧΕΝ Ρεθύμνης λαμβάνοντας το παραπάνω υλικό στα πλαίσια δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, οργάνωσε μια σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μας, πολύπλευρα μα και εποικοδομητικά. Στόχος τους ήταν να ενημερωθούν όλο και περισσότερες γυναίκες για τα πρώτα βήματα που μπορούν να κάνουν, ώστε να σχεδιάσουν μια ασφαλή διαδρομή διαφυγής  από κάθε μορφής κακοποιητική σχέση μέσω του εντύπου.Όλες οι  δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας του ΟΗΕ «16 Days of Activism – Orangethe World», στην οποία η ΧΕΝ  συμμετέχει κάθε χρόνο. Η καμπάνια ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών) και ολοκληρώνεται 10 Δεκεμβρίου (Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), συμβολικές ημερομηνίες που δηλώνουν ότι η βία κατά των γυναικών είναι η μεγαλύτερη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.
Μέλη της ΧΕΝ Ρεθύμνης στις 24/11/2021 επισκέφτηκαν καταστήματα της παραλιακής λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου. Τα ενημερωτικά φυλλάδια δόθηκαν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προκειμένου όλοι μας και περισσότερο οι νέοι μας να λάβουν τις πληροφορίες που χρειάζονται μέσα από αυτό.Το πνεύμα συνεργασίας και υποστήριξης της προσπάθειας ήταν αξιοσημείωτο. Η διάχυση της πληροφορίας και η διάθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και αποτροπής του απεχθούς φαινομένου βιαιότητας ήταν πρωτοφανής με την προσπάθεια της ΧΕΝ να στέφεται με επιτυχία .


Παράλληλα η ηλεκτρονική μορφή του φυλλαδίου έφτασε και στην Πανεπιστημιακή μας Κοινότητα ,με τον Αντιπρύτανη κ Κ.Σπανουδάκη να συμφωνεί στην άμεση διάθεση του τόσο για ευαισθητοποίηση του φοιτητικού κόσμου, όσο και των καθηγητών και των εργαζόμενων στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου. Η προσπάθεια έγινε γνωστή και στα μέσα ενημέρωσης και διαδικτύου.
Το ίδιο βράδυ, προβολή  βίντεο-σποτ με θέμα την εμφάνιση του φαινομένου της βίας γυναικών αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , πραγματοποιήθηκε στο νότιο τμήμα του κτιρίου Δελφίνι επί της Σοφ. Βενιζέλου. Η επιμέλεια του βίντεο ήταν της συμπολίτισσας σκηνοθέτιδας κ Σακαδάκη- Σακαράκη Μαρίας, που πάντα είναι ιδιαίτερα δοτική σε κοινωνικά θέματα που αφορούν τη γυναίκα.
Στις 25/11/2021 τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρόβαλλαν βίντεο βασισμένο στο απεχθές αυτό φαινόμενο και την αντιμετώπιση του. Πρωταγωνιστές Κοινωνικοί Φορείς με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΧΕΝ Ρεθύμνης συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του.Η ΧΕΝ Ρεθύμνης ,η γυναικεία ομάδα Πόλο του ΝΟΡ,η Αστυνομική Υπηρεσία Ρεθύμνης  με το αρμόδιο γραφείο αντιμετώπισης της βίας, η Λιμενική Αρχή, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρεθύμνης ,η Δημοτική Κοινότητα Ρεθύμνης, το Σώμα Σαμαρειτών Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Όλοι πρόθυμοι συνέβαλαν φωνάζοντας συνθήματα που αποτρέπουν το φαινόμενο.
Ακούστηκαν τόποι μα και τρόποι δολοφονίας γυναικών των σύγχρονων καιρών μας. Η ελπίδα για καταστολή του φαινομένου έγινε τρόπος μοιράσματος με πάσες αθλήματος πόλο. Δυνατές φωνές επεσήμαναν την ανάγκη της κοινωνίας αν κάτι υποπέσει στην αντίληψη της να μη σιωπά,να αφουγκράζεται και να αντιδρά συνεχώς…
Το απόγευμα της ίδιας μέρας,η ΧΕΝ Ρεθύμνης συμμετείχε σε κοινή δράση με τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο «Ερωφίλη» στη φωταγώγηση του κτιρίου της Αντιπεριφέρειας. Χρωμάτισε τον κόσμο Πορτοκαλί, το χρώμα που επιλέχθηκε παγκόσμια τα τελευταία χρόνια για να συμβολίσει τις ακτιβιστικές δράσεις.  Αναπαραστάθηκε με αυτό τον τρόπο η ελπίδα για τη δημιουργία ενός φωτεινότερου μέλλοντος. Ένα μέλλον απαλλαγμένο από την οποιαδήποτε μορφή βίας.


Στην κοινή προσπάθεια όλων για τις παραπάνω δράσεις,η ΧΕΝ Ρεθύμνης ευχαριστεί όλους τους κοινωνικούς φορείς που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στις δράσεις της.Ευχαριστεί την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κ Μ.Λιονή, τον Αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο κ Κ.Σπανουδάκη, το Λιμενικό Ταμείο ΡεθύμνηΣ, τους φύλακες καθώς τη Λιμενική Αρχή για την παραχώρηση του χώρου ,το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ρεθύμνης,την Δημοτική Κοινότητα Ρεθύμνης,την Αστυνομική Υπηρεσία Ρεθύμνης, το Σώμα Σαμαρειτών, τη γυναίκεια ομάδα Πόλο του ΝΟΡ και τον Πρόεδρο κ Τζαγκαράκη Ανδρέα .Επίσης την κ Σακαράκη Σακαδάκη Μαρία ,τον Ηλιάκη Αλέξανδρο και τον Καπετανάκη Σταύρο για το βίντεο, το μοντάζ αλλά και την επιμέλεια αυτού, όλα αφιλοκερδώς,συμβολή στην κοινή προσπάθεια ευαισθητοποίησης. Ευχαριστεί τα μέλη της που συμμετείχαν στις δράσεις αλλά και τα καταντήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην παραλιακή ζώνης της πόλης που συνέβαλαν στο να επιτευχτεί ο στόχος της ενημέρωσης και της διάχυσης της πληροφορίας.
Πάσες θύμησης,αποτροπής της βίας μα και σεβασμού πραγματοποιήθηκαν στη μαρίνα Ρεθύμνης με τις φωνές όλων να ενώνονται απέναντι σε κάθετι απαξιωτικό, νοσηρό και κακότροπο. Κόκκινη κάρτα στη βία, πάσα στον ανθρώπινο σεβασμό και την αξιοπρέπεια.

Από τη ΧΕΝ Ρεθύμνης