20 °C Rethymno, GR
24/05/2022

Δράσεις υπέρ της ειρήνης από το δίκτυο εθελοντών του δήμου Ρεθύμνου «Ρεθελοντώ»

Δράσεις για την ειρήνη διοργανώνει το γραφείο Εθελοντισμού του δήμου Ρεθύμνου και το δίκτυο εθελοντών του «Ρεθελοντώ», προκειμένου η τοπική κοινωνία να στείλει το δικό της μήνυμα κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης και συνεργασίας των λαών. Το δίκτυο καλεί όλους τους πολίτες να δηλώσουν ενεργά τη συμμετοχή τους. Τις δράσεις θα πλαισιώνουν οι «Δότες Ζωής», ο ποδηλατικός σύλλογος Ρεθύμνου Atlas cycling, η ομάδα inline skating (Πατινιών) ΟΚΑ Αρκάδι, ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου «Σύνπολις» και άλλες ομάδες και σύλλογοι του Ρεθύμνου.

Οι δράσεις ξεκινούν αύριο Τετάρτη στις 19.00 το απόγευμα σε τρία διαφορετικά σημεία της πόλης: Στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, στο Λύκειο Ελληνίδων και στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, όπου καλούνται οι πολίτες να παρευρεθούν και να ανάψουν συμβολικά ένα κεράκι.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, οι εθελοντές του δικτύου, σε συνεννόηση με τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα υποδεχτούν μαθητές δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στην παραλία, στο ύψος του παλιού Λαβύρινθου, όπου τα παιδιά μέσα από ζωγραφιές θα στείλουν το δικό τους μήνυμα για την ειρήνη.

Την Τρίτη 22 Μαρτίου, οι «Ρεθελοντώ» θα συγκεντρωθούν στη Φορτέτζα, ώστε μέσα από το κάστρο να φωνάξουν το μήνυμα της ειρήνης, θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία από την πλατεία Μικρασιατών στους δρόμους της πόλης, στην συνέχεια εθελοντική αιμοδοσία στο Σπίτι του Πολιτισμού από τις 16.00 έως τις 19.00 και στις 20.00 θα ολοκληρωθεί η δράση στην Πλατεία Μικρασιατών με μουσική εκδήλωση-τραγούδια για την ειρήνη, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής, της Δημοτικής Χορωδίας και του Μουσικού σχολείου.

Το πρόγραμμα δράσεων υπέρ της ειρήνης παρουσιάστηκε χθες από τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη και την αντιδήμαρχο Πέπη Μπιρλιράκη, καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν, έτσι ώστε το μήνυμα να είναι ισχυρό και ηχηρό.

Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Γ. Μαρινάκης: «Τα πρόσφατα δυσάρεστα και θλιβερά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ουκρανία, που πρόκειται φυσικά για εισβολή σε ένα κυρίαρχο κράτος από ξένη δύναμη και η οποία αφήνει πίσω της δυστυχία και καταστροφή, δε μπορεί να αφήσει ασυγκίνητη την κοινωνία μας και σπεύδω να πω ότι εμείς δεν το βλέπουμε από καμία οπτική γωνία γεωπολιτική το όλο θέμα. Το βλέπουμε από ανθρωπιστική πλευρά. Θεωρούμε ότι στον αιώνα μας είναι αδιανόητο να λύνονται οι οποιεσδήποτε διαφορές δια των όπλων και δια της επιβολής του νόμου του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο. Προφανώς η Ουκρανία δεν είναι το μόνο παράδειγμα που έχει συμβεί σε όλον τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή όμως είναι στη γειτονιά μας, όπως και με Συρία, Αφγανιστάν και Γιουγκοσλαβία. Τώρα λοιπόν, το Γραφείο Εθελοντισμού του δήμου, μαζί με τους εθελοντές του Ρεθύμνου και το κίνημά τους, το «Ρεθελοντώ» διοργανώνουν αυτές τις δράσεις για την ειρήνη. Καλώ Ρεθεμνιώτες να συμμετέχουν, να υψώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας υπέρ της ειρήνης, χωρίς να μας χωρίζει οποιαδήποτε πολιτική, ιδεολογική, κοινωνική, κομματική διαφοροποιήσει. Ως άνθρωποι διαμαρτυρόμαστε, ως άνθρωποι διαλαλούμε ότι θέλουμε ειρήνη στον κόσμο και υπάρχουν τρόποι να λύνονται οι διαφορές, χωρίς να σκορπούν δυστυχία».

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος τουρισμού, εθελοντισμού και επιχειρηματικότητας Πέπη Μπιρλιράκη, ανέφερε: «Το αυτοτελές γραφείο εθελοντισμού του δήμου συντονίζει για άλλη μια φορά τις δράσεις του δικτύου του, του Ρεθελοντώ. Αυτή τη φορά κάνουμε έκκληση προς όλους τους ηγέτες του κόσμου, από το Ρέθυμνο ενώνοντας τις φωνές μας και κάνοντας δράσεις, για να δείξουμε την έκκληση των ανθρώπων για ειρήνη. Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία, οι εθελοντές ενώνονται και καλούν όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις δράσεις που θα γίνουν στην πόλη μας».

Η Αγγελική Σερβιλάκη, υπεύθυνη του δικτύου «Ρεθελοντώ» απηύθυνε την δική της πρόσκληση στους πολίτες: «Ως εθελοντές αισθανθήκαμε την ανάγκη να ενωθούμε, να οργανώσουμε αυτές τις δράσεις υπέρ της ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Σας καλούμε να έρθετε μαζί μας για να ακουστεί η φωνή όλων μας».