22 °C Rethymno, GR
28/09/2021

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2021

Δραματικές οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ζωές των παιδιών και των οικογενειών τους

-Το Α’ εξάμηνο του 2021, καταγράφηκε ραγδαία αύξηση στα περιστατικά παιδιών σε κίνδυνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο

Στις έκτακτες, δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας και της καραντίνας, το Α’ εξάμηνο του 2021 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κλήθηκε να διαχειριστεί σε καθημερινή βάση κρίσιμες υποθέσεις παιδιών, μέσα από πληθώρα καταγγελιών-αναφορών σχετικά με:

 • παιδιά – θύματα εξαφάνισης
 • παιδιά με αυτοκτονικό ιδεασμό
 • γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ζωές των παιδιών και των οικογενειών τους.

Ο Οργανισμός, όπως επισημάνθηκε στην συνέντευξη τύπου, κατά το κρίσιμο αυτό εξάμηνο διατήρησε τα ισχυρά του αντανακλαστικά και ανταποκρίθηκε με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας στις αυξημένες κλήσεις στις τρεις (3) Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης που διαχειρίζεται, με διαρκώς αυξανόμενα τα αιτήματα των παιδιών και των οικογενειών τους στην Ελλάδα. Μέσα από νέες δράσεις και πρωτοβουλίες, μέσα από νέες στρατηγικές συνεργασίες και καινοτόμες υπηρεσίες ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε με ταχύτητα και κινητοποιήθηκε άμεσα για κάθε νέο αίτημα. Ωστόσο, οι ανάγκες των παιδιών αυξάνονται με δραματικό ρυθμό, ενώ οι συνθήκες εξακολουθούν να δυσχεραίνουν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία στους βασικούς άξονες της πρόληψης, της παρέμβασης και της θεραπείας, τόνισε ότι όλες οι κλήσεις που απευθύνθηκαν και στις 3 Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης για να ζητήσουν βοήθεια σε θέματα βίας και κακοποίησης, αυξήθηκαν. Αφορούσαν στην πλειοψηφία τους αγόρια, αλλά όταν καλούσαν παιδιά οι κλήσεις πραγματοποιούνταν από κορίτσια. Φαίνεται ότι εξακολουθεί να παραμένει ταμπού η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Αναφορικά με τα στατιστικά στοιχεία του Α’ Εξάμηνο του 2021 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρείχε εξειδικευμένες υπηρεσίες σε:

 • 453 παιδιά στον τομέα της βίας
 • 194 παιδιά και 38 ενήλικες στον τομέα της εξαφάνισης
 • 725 παιδιά στον τομέα της υγείας
 • 506 παιδιά με προβλήματα διαβίωσης.

Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία, το Α’ εξάμηνο του 2021, καταγράφηκε ραγδαία αύξηση στα περιστατικά παιδιών σε κίνδυνο σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2020.

Συγκεκριμένα, στον άξονα της Βίας σημειώθηκε αύξηση:

 • 144% στις παρεμβάσεις πρόληψης με θεματική τη διαχείριση της πανδημίας.
 • 27,78% στις παρεμβάσεις πρόληψης σε γονείς/κηδεμόνες με θεματική τη σεξουαλική κακοποίηση
 • 41,29% στις ανώνυμες και επώνυμες αναφορές στη Γραμμή SOS 1056, για παιδιά σε κίνδυνο. Ωστόσο, τα ποσοστά αναφορών σεξουαλικής κακοποίησης παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά
 • 41,38% στις ανώνυμες και επώνυμες αναφορές στη Γραμμή SOS 1056 για εφήβους
 • 000% στις κλήσεις από γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας
 • 64% στον αριθμό των παιδιών από 0 έως 6 ετών για τα οποία πραγματοποιήθηκε επιτόπια παρέμβαση.
 • 81,69% για παιδιά που έχουν κακοποιηθεί ή κακοποιούνται
 • 248,89% για παιδιών που εξέφρασαν αυτοκτονικό ιδεασμό
 • 25,53% στις επιτόπιες παρεμβάσεις για παιδιά που διέτρεχαν άμεσα κίνδυνο
 • 53,04% σε διαταραχές (αναπτυξιακές, προσωπικότητας, πρόσληψης τροφής κ.λπ.)

Επίσης, στον άξονα των Εξαφανίσεων σημειώθηκε αύξηση:

 • 19,75% στις κλήσεις που διαχειριστήκαμε στη Γραμμή 116000
 • 12,96% στον αριθμό των παιδιών που εξαφανίστηκαν
 • 52,00% στον αριθμό των ενηλίκων που εξαφανίστηκαν

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Το διάστημα αυτό που σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, χρειάστηκε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταπεξέλθουμε με ποιότητα και αποτελεσματικότητα στα διαρκώς αυξανόμενα αιτήματα και στις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους. Χάρη πάντα στη δική σας στήριξη, στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του έμπειρου προσωπικού μας, με σεβασμό και σταθερή συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς καταφέραμε να στηρίξουμε με ποιοτικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες – 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες τον χρόνο – δωρεάν και πανελλαδικά, 23.878 παιδιά και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, στις έκτακτες δυσμενείς συνθήκες κληθήκαμε μέσα από πληθώρα αναφορών και στις 3 Γραμμές Βοήθειας του Οργανισμού, να διαχειριστούμε σε καθημερινή βάση άκρως ανησυχητικά φαινόμενα και υποθέσεις παιδιών όπως, παιδιά που εξαφανίζονται, παιδιά που εκφράζουν την πρόθεση να αυτοκτονήσουν, παιδιά με ενεργή ψυχοπαθολογία, γυναίκες που βιώνουν τη φρίκη της ενδοοικογενειακής βίας», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος ο οποίος συμπλήρωσε:

«Σήμερα είμαστε εδώ όχι μόνο για να παραθέσουμε απλούς αριθμούς, αλλά κυρίως για να φέρουμε στο φως ό,τι κρύβεται πίσω από αυτούς: τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας στις υπηρεσίες που παρέχουμε στα παιδιά, αλλά κυρίως την επιτακτική ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προληφθούν και να εξαλειφθούν αποτελεσματικά τα κρίσιμα αυτά φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας, ακολουθώντας την προτροπή του μικρού μας ιδρυτή, Ανδρέα: «Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε». Θέλουμε να λειτουργούμε έτσι, ώστε να συμπληρώνουμε τους θεσμούς. Βοηθάμε τις υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, προσφέρουμε εκπαίδευση σε συνεργασία με διεθνούς φορείς και αναπληρώνουμε κενά με στόχο πάντα να ενδυναμώσουμε τον ρόλο των αρμόδιων δημόσιων φορέων. Είναι σημαντικό ότι οι Δημοτικές Αστυνομίες εκπαιδεύονται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος στις περιπτώσεις εξαφανίσεων και να ακολουθείται ένα πρωτόκολλο που διασφαλίζει ότι όλα γίνονται με τον ταχύτερο και καλύτερο δυνατό τρόπο για την ανεύρεση παιδιών, νέων και ενηλίκων που εξαφανίζονται. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που την 25η Μαΐου ενώσαμε δυνάμεις με την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις και άλλους φορείς της «πρώτης γραμμής» για να αντιμετωπίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τις περιπτώσεις των εξαφανίσεων παιδιών και ενηλίκων».

Για περισσότερες πληροφορίες

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» Τηλ. 11040 -email: press@hamogelo.gr

Για το Ρέθυμνο: Λεωφόρος Σταμαθιουδάκη 59-Tηλ. 28310 55600

Εθνική Γραμμή SOS για παιδιά: 1056