23 °C Rethymno, GR
24/05/2022

ΜΕ ΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δρομολογείται η κατασκευή νέων παιδικών χαρών σε οικισμούς

Σειρά παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής του σχεδιάζει ο Δήμος Ρεθύμνου.

Ήδη έχει δρομολογηθεί η κατασκευή δέκα σύγχρονων παιδικών χαρών σε οικισμούς του Ρεθύμνου με πόρους του δήμου, ύψους 500.639 ευρώ (χρήματα που προέρχονται από πόρους του δήμου και συγκεκριμένα από τα έσοδα των λατομείων).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουν γίνει θα κατασκευαστούν τέσσερις νέες παιδικές χαρές και θα ανακατασκευαστούν – εκσυγχρονιστούν ακόμα έξι υφιστάμενες προκειμένου να καταστούν ασφαλείς και λειτουργικές.

 

Οι νέες παιδικές χαρές πρόκειται να κατασκευαστούν στις Τ.Κ.:

  1. Αρμένων
  2. Κούμων
  3. Πρίνου
  4. Κάστελου

 Οι υφιστάμενες βρίσκονται:

  1. Ατσιπόπουλο
  2. Βαλσαμόνερο
  3. Γωνιά
  4. Καλονύκτη
  5. Μυριοκέφαλα
  6. Κούφη

Κάθε παιδική χαρά αντιμετωπίστηκε με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μεγέθους της, της θέσης της, του προσανατολισμού της και των πληθυσμιακών στοιχείων της περιοχής που κατασκευάζεται.

Παράλληλα μετά και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού ετοιμάζονται ακόμα τέσσερις μεγάλες παιδικές χαρές στο Γεράνι, στα Περιβόλια (8ο δημοτικό σχολείο), στον Πλατανιά (10ο δημοτικό σχολείο) και στο Μαλάκι. Παράλληλα η τεχνική υπηρεσία εξετάζει τους διαθέσιμους πόρους για να σχεδιάσει την κατασκευή παιδικών χαρών και σε άλλους οικισμούς. Επίσης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων εξετάζονται οι προοπτικές για τη δημιουργία τριών νέων αθλητικών πάρκων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, ανέφερε πως πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας με τη δημιουργία χώρων που θα μπορούν ελεύθερα και με ασφάλεια να παίζουν τα παιδιά. Ειδικότερα, είπε: «Σε συνέχεια των κατασκευών των προηγούμενων παιδικών χαρών, ο δήμος Ρεθύμνου προχωρά στην κατασκευή δέκα παιδικών χαρών με την επιδίωξη να δημιουργήσει ωφέλιμο δημόσιο χώρο για τα παιδιά. Σε διάφορα σημεία της ενδοχώρας, το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθούν οι απαραίτητες κατασκευές, προκειμένου να αποκτήσουν οι οικισμοί μας σύγχρονες παιδικές χαρές, με πρότυπα παιγνίδια και όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία. Είναι κάτι το οποίο η κοινωνία μας το ζητάει επιτακτικά εδώ και τρία χρόνια και οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας, ότι εκτός από αυτές τις δέκα, θα ακολουθήσει και μια νέα εργολαβία το 2022 που θα συμπεριλαμβάνονται κάποιες μεγαλύτερες παιδικές χαρές και κάποια υπαίθρια πάρκα γυμναστικής».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μαλάς, από τον κωδικό που προέκυψε μετά την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ρεθύμνης, θα δρομολογηθούν σειρά παρεμβάσεων τόσο στην πόλη όσο και στους οικισμούς του δήμου. «Μετά την αναμόρφωση του προϋπολογισμού θα εντάξουμε νέα έργα που περιλαμβάνουν παιδικές χαρές, εργολαβίες για την βελτίωση της καθημερινότητας, δημιουργία ελεύθερων χώρων στα χωριά, νέες ασφαλτοστρώσεις που αφορούν στους οικισμούς. Είναι πολλά τα έργα και σημαντικά για τους πολίτες, ωστόσο η διαδικασία είναι αρκετά σύνθεση για την δρομολόγησή τους. Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι δέκα παιδικές χαρές και προγραμματίζουμε ακόμα τέσσερις μεγάλες σε Γεράνι, Πλατανιά, Περιβόλια και μια ακόμα στο Μαλάκι. Παράλληλα, έχουμε μια υπόσχεση για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης μέσω της οποίας μπορούμε να προγραμματίσουμε την κατασκευή επιπλέον παιδικών χαρών, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκουμε και την εκπόνηση μελετών για πάρκα άθλησης σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, επειδή η προηγούμενη εμπειρία που είχαμε από αυτά είναι ότι ο κόσμος το αποδέχεται. Το σημαντικό σ’ αυτό τον τρόπο άσκησης είναι ότι τα υπαίθρια γυμναστήρια παραμένουν ανοιχτά όλες τις ώρες της ημέρας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, συνδυάζουν ψυχαγωγία και δωρεάν άθληση, ενώ χρησιμοποιούνται από πολλές ηλικιακές ομάδες δημοτών που θέλουν να αθληθούν» είπε.