8 °C Rethymno, GR
17/01/2022

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Δρομολογείται η χρηματοδότηση του έργου της θωράκισης του λιμανιού του Ρεθύμνου

-Το έργο θα περιλαμβάνει δυο ακόμα υποέργα που αφορούν την αντικατάσταση του συνόλου των πλωτών προβλητών του λιμανιού, καθώς και την απομάκρυνση της άμμου

Θετικές είναι οι εξελίξεις για το έργο ζωτικής σημασίας για την πόλη του Ρεθύμνου, που αφορά στην θωράκιση του λιμανιού. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 17,5 εκ. ευρώ έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και είναι υπερώριμο για να χρηματοδοτηθεί. Μάλιστα όπως ανέφερε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Ρένα Κουτσαλεδάκη, το έργο αυτό, το οποίο περιλαμβάνει δυο ακόμα υποέργα -την αντικατάσταση των πλωτών προβλητών συνολικού προϋπολογισμού 580.000 ευρώ και την αποάμμωση συνολικού προϋπολογισμού 1.7 εκ. ευρώ εντάσσονται στο κονδύλι του 1 δισ. ευρώ που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Ναυτιλίας για την βελτίωση των λιμενικών υποδομών της χώρας.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής σε συνάντηση που είχε η πρόεδρος του Λ.Τ. στο υπουργείο Ναυτιλίας με τον κ. Κυριαζόπουλο γενικό γραμματέα, τον γεν. γραμματέα Αιγαίου κ. Κουτουλάκη, τον Γιώργο Αλεξανδράκη, επιθεωρητή Λιμενικού Σώματος, καθώς και με την κα Φωκά από την επιτελική δομή ΕΣΠΑ.

«Το σημαντικό θέμα είναι ότι έχει δρομολογηθεί ένα εμπροσθοβαρές έργο που δεν είναι άλλο από το έργο της θωράκισης του λιμανιού του Ρεθύμνου. Ένα έργο που είναι υπερώριμο, με όλες τις εγκρίσεις και το οποίο δρομολογείται για χρηματοδότηση. Η δέσμευση που έχουμε είναι ότι τον Ιανουάριο του 2022 θα μπορέσει να εγγραφεί στον προϋπολογισμό για να «τρέξει» σαν έργο. Τον Οκτώβριο θα έρθει ο υπουργός εδώ για να ανακοινώσει το έργο το οποίο έχει δρομολογηθεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΣΑ. Παράλληλα σαν υποέργο θα περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση όλων των προβλητών του λιμανιού με προϋπολογισμό 580.000 ευρώ, καθώς επίσης και η αποάμμωση του λιμένα με προϋπολογισμό 1,7 εκ. ευρώ που θα αφορά την απομάκρυνση όλης της άμμου από λιμάνι μέχρι μαρίνα. Όλο το έργο θεωρείται πολύ σημαντικό και περιλαμβάνεται στο πακέτο έργων που έχει εξαγγείλει ο υπουργός για βελτίωση λιμενικών υποδομών συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα ζήτησαν και έχουν ήδη προσκομίσει στοιχεία για την επισκεψιμότητα του λιμανιού από πλοία τόσο εμπορικής χρήσης που είναι τουλάχιστον 2-3 καθημερινά, από κρουαζιερόπλοια, σκάφη αναψυχής, ημερόπλοια και τα πλοία της sea jet. Πίσω από την όλη ιστορία είναι η θωράκιση της πόλης γιατί από 2015 μέχρι σήμερα η πόλη πλημμυρίζει και παραλύει όλο το παραλιακό κομμάτι. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να θωρακίσουμε το λιμάνι έτσι όπως πρέπει. Ευχαριστούμε τον υπουργό και όλα τα στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας για την στήριξή τους» ανέφερε σε δήλωσή της η κα Κουτσαλεδάκη.

Παράλληλα, στη διάρκεια της συζήτησης στο υπουργείο τονίστηκε ότι από τον επόμενο χρόνο η πύλη εισόδου του λιμανιού θα πρέπει να διαθέτει σύστημα ασφάλειας και ελέγχου στο πλαίσιο των κανόνων Σένγκεν. Με βάση τα όσα ορίζονται θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα κτίριο με συγκεκριμένες προδιαγραφές όπως αυτές ορίζονται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: «Σε αυτό το κτίριο η μελέτη έχει ολοκληρωθεί από εμάς, έχει σταλεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο υπουργείο Ναυτιλίας και από την συνάντηση μας ανέφεραν ότι με το ποσό των 60 εκ. ευρώ θα διαθέτει για τις εγκαταστάσεις αυτές στα λιμάνια της χώρας. Στο Ρέθυμνο αντιστοιχεί 1 εκ. ευρώ για το κτίριο με προδιαγραφές Σένγκεν. Έχει ήδη ψηφιστεί η γρήγορη διαδικασία, απαιτείται έκδοση άδειας, υπάρχει όμως απαλλαγή από περιβαλλοντικούς όρους και δεσμεύσεις έτσι ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα».

Παράλληλα όπως είπε ανοίγει το πρόγραμμα «Νέαρχος» που αφορά στα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων. Το νέο πρόγραμμα όπως είπε έχει μεγαλύτερη ευελιξία και περιλαμβάνει μελέτες που στη συνέχεια θα χρηματοδοτεί και την κατασκευή των μελετών αυτών.

Δεσμεύσεις για χρηματοδότηση των υποδομών για το υδατοδρόμιο

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι διεργασίες μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου για το έργο κατασκευής και λειτουργίας του υδατοδρομίου του Ρεθύμνου. Αν και τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού είναι έτοιμα, ωστόσο αυτός δεν έχει ακόμα βγει στον αέρα, καθώς υπάρχει μια εκκρεμότητα που αφορά σε υπουργική διαβεβαίωση για χρηματοδότηση του φορέα του Λ.Τ. με το ποσό των 260.000 ευρώ προκειμένου να κατασκευάσει τις υποδομές (εξέδρα και κιόσκι). Νέα συνάντηση για την οριστικοποίηση του θέματος θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.