27 °C Rethymno, GR
18/09/2021

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Δρομολογείται το έργο ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου

Το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών υπό τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη και με την παρουσία του γενικού διευθυντή Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Αντωνίου Κοτσώνη. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η αυτοψία στους χώρους του Μεγάρου και η αναλυτική καταγραφή των απαιτούμενων εργασιών εκσυγχρονισμού και λειτουργικής του αναβάθμισης στο πλαίσιο του έργου ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου. Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, στην οποία το είχε εισηγηθεί η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών κατόπιν πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο υφυπουργός κ. Κεφαλογιάννης και τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου είχαν συνάντηση και εκτενή συζήτηση για το έργο με την πρόεδρο Πρωτοδικών Ρεθύμνου κ. Μαρία Τσιάλτα, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Βαγγέλη Μουνδριανάκη και μέλη του Δ.Σ., ενώ παρών ήταν και ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης.

Όπως τόνισαν τόσο η πρόεδρος Πρωτοδικών όσο και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, το έργο ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου είναι υψίστης σημασίας για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του, καθώς το υφιστάμενο κτίριο έχει ανάγκη μιας πλήρους και ριζικής αναβάθμισης προκειμένου Δικαστικοί Λειτουργοί, Δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι και συναλλασσόμενο κοινό να έχουν στη διάθεσή τους μια σύγχρονη, αξιόπιστη και λειτουργική υποδομή.

Από την πλευρά του, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι οι παρεμβάσεις δεν θα αφορούν μόνο την παρούσα ανάπτυξη και χρήση του κτιρίου αλλά και τη χρήση του σε βάθος 30 ετών γι’ αυτό κι έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση για τη συντήρηση του για 30ετή περίοδο.

Ο υφυπουργός Υποδομών, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του διότι, όπως είπε, με την υλοποίηση του έργου το Ρέθυμνο θα αποκτήσει ένα σύγχρονο δικαστικό Μέγαρο σε ένα εμβληματικό σημείο της πόλεως, προσθέτοντας πως σε συνδυασμό με την μεταστέγαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης αλλά και την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, θ’ αλλάξει ριζικά και θ’ αναβαθμιστεί η εικόνα της ευρύτερης περιοχής.

Τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών έκαναν ενημέρωση σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα βήματα ωρίμανσης του έργου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην έγκαιρη και ολοκληρωμένη καταγραφή των υπό ανάπτυξη παρεμβάσεων από μεριάς υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου το έργο να αποκτήσει προοπτική άμεσης υλοποίησης. Επιπρόσθετα έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ουσιαστικής βελτίωσης της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στο Δικαστικό Μέγαρο με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Ένα ακόμα θέμα που εξετάστηκε είναι αυτό της κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ κάτω από τον χώρο του Δικαστικού Μεγάρου αλλά στην γειτνιάζουσα έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου, μέχρι την ήδη χωροθετημένη έκταση για την ανέγερση του νέου μουσείου.

Πρόταση, την οποία αποδέχθηκε ο δήμαρχος κ. Μαρινάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε να συμβάλει σε όλα τα επίπεδα για την υλοποίηση του συνολικού έργου, τονίζοντας τη σημασία του για την πόλη μας.

Όπως επισημάνθηκε απ’ όλους, αν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, τόσο το σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο όσο και το αυριανό νέο Μουσείο θα αποκτήσουν πλήρη και εύκολη προσβασιμότητα λόγω της εγγύτητάς τους με τον αστικό ιστό όσο και λόγω της ευκολίας στάθμευσης που δημιουργηθεί.

Να σημειωθεί ότι στην Κρήτη προβλέπεται επίσης η κατασκευή με ΣΔΙΤ δύο Δικαστικών Μεγάρων, σε Ηράκλειο και Χανιά, που μαζί με το έργο ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 121 εκατομμύρια ευρώ.

Η σύμβαση σύμπραξης καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων τα 3 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 27 έτη την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.

Αναθέτουσα αρχή για τα έργα των Δικαστικών Μεγάρων θα είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών.

 

Τι προβλέπει το έργο ανακατασκευής

Το έργο ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, προβλέπει:

  • Παρεμβάσεις στην οικοδομική διάρθρωση για την αποκατάσταση προβλημάτων που σχετίζονται με την παλαιότητα και την πολύχρονη έλλειψη συντήρησης (υγρασίες, σπασμένα ή φθαρμένα οικοδομικά υλικά κ.ά.).
  • Αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας μέσω της αλλαγής κουφωμάτων, της διευθέτησης των υδρορροών και της βελτίωσης της μόνωσης από τις περιβαλλοντολογικές επιρροές.
  • Ολική ανακατασκευή των υδραυλικών και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου, με στόχο τον εκσυγχρονισμό τους, την ικανοποίηση των απαιτήσεων της νέας διάταξης των εσωτερικών χώρων αλλά και τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους κατά τη χρήση.
  • Εργασίες για την ολιστική ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.
  • Αγορά και εγκατάσταση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, ο οποίος περιλαμβάνει την εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης για τις ανάγκες κάθε θέσης εργασίας, εγκατάσταση κεντρικού τοπικού εξυπηρετητή (server) με όλο τον απαραίτητο συμπληρωματικό εξοπλισμό (router, rack, σύστημα ψύξης, κλπ.), συστήματα γρήγορης σύνδεσης στο διαδίκτυο, καθώς και τηλεφωνικό κέντρο (VoIP) που περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες ψηφιακές λειτουργίες (συνδιασκέψεις πολλαπλών γραμμών, προσωπικοί τηλεφωνητές, προωθήσεις κλήσεων κ.ά.).