8 °C Rethymno, GR
17/01/2022

ΝΕΑ ΟΨΗ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΤΕΤΖΑ

Δρομολογείται το έργο εξωραϊσμού της περιοχής της «Χοχλάδας»

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες εξωραϊσμού της περιοχής της Χοχλάδας, κάτω από το Φρούριο της Φορτέτζας. Των εργασιών πρέπει να προηγηθεί ανασκαφή από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ρεθύμνου, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας πόλης, ο οποίος διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το έργο, που παρότι είναι μικρό θα δώσει νέα όψη στην περιοχή, θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η μελέτη, περιλαμβάνει την απομάκρυνση της υπάρχουσας σκάλας, η οποία καταλήγει μέσα στο μνημείο και έχει ήδη στατικά προβλήματα και τη δημιουργία δυο νέων εισόδων πρόσβασης. Η μια είσοδος διαμορφώνεται σε απόσταση 3 μέτρων από την ήδη υπάρχουσα και η δεύτερη στην ολοκλήρωση του πέταλου της Χοχλάδας.

Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία μιας δεύτερης βοηθητικής σκάλας στο βόρειο τμήμα της περιοχής με τη δημιουργία και ντουζ. Παράλληλα δημιουργείται περιμετρικά ένα στηθαίο αντιστήριξης του πρανούς, όπου θα αναπτυχθεί σε δυο βαθμίδες προκειμένου να λειτουργήσει και ως κάθισμα για τους λουόμενους, καθώς επίσης και μια ξύλινη εξέδρα πρόσβασης στη θάλασσα.

Σημειώνεται ότι η μελέτη έχει προϋπολογισμό 70.000 ευρώ. Η περιοχή της «Χοχλάδας» που βρίσκεται κάτω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (Φορτέτζας), όπου, μέχρι και τη δεκαετία του ’60, οι Ρεθεμνιώτες συνήθιζαν να απολαμβάνουν τα καλοκαιρινά θαλάσσια λουτρά τους, αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, γι’ αυτό και δόθηκε βαρύτητα στην αναβάθμισή της με βασικές υποδομές εξυπηρέτησης στους Ρεθεμνιώτες και κυρίως στους κατοίκους της παλιάς πόλης, για τους οποίους αποτελεί την κοντινότερη πρόσβαση στη θάλασσα για να κάνουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια.

Σύμφωνα με τον κ. Κρεβετζάκη τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί από ιδίους πόρους και συμπεριλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. «Τις επόμενες ημέρες μετά από συνεννόηση που είχαμε με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου θα γίνουν κάποιες ανασκαφές που είναι απαραίτητες από πλευράς Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια. Ακολούθως θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναβάθμιση της περιοχής οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί αρχές της τουριστικής περιόδου. Η περιοχή θα εξωραϊστεί και θα μπορούν πλέον με ασφάλεια και σε σύγχρονες υποδομές να απολαμβάνουν το μπάνιο τους ντόπιοι και επισκέπτες» τόνισε χαρακτηριστικά.

 Η τεχνική περιγραφή του έργου

Το προτεινόμενο έργο αφορά σε ήπιες παρεμβάσεις στην περιοχή «Χοχλάδα» της πόλης του Ρεθύμνου.

Με τις παρεμβάσεις αυτές θα αρθεί ο κίνδυνος κατά την πρόσβαση των λουομένων στην ακτή και θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους χρήστες. Επίσης στόχος είναι να μείνει ο χώρος του νεώσοικου καθαρός από κατασκευές και η πλήρης ενσωμάτωση της επέμβασης με την περιοχή μελέτης.

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις αφορούν στα παρακάτω:

1) Καθαίρεση υφιστάμενης κλίμακας, στο νότιο τμήμα περιοχής μελέτης από σκυρόδεμα (με μειωμένη στατική επάρκεια).

2) Δημιουργία νέας κλίμακας στο νότιο τμήμα περιοχής μελέτης (βλ. δυτική όψη). Η νέα λιθόκτιστη κλίμακα θα ενσωματωθεί με τις φυσικές λάξευσής του φυσικού βράχου, ώστε να έχουμε μη ορατά φέροντα στοιχεία. Επίσης, θα γίνει με πέτρινα πατήματα χωνευτά στο φυσικό έδαφος για πλήρη ενσωμάτωση.

3) Κατασκευή πέτρινου τοίχου, ενός επιπέδου, σε επαφή με το φυσικό πρανές κατά μήκος, κάτω από «Πλατεία-Ηλιοβασιλέματα» για συγκράτηση του ασταθούς και χαλαρού εδάφους, με στόχο την ασφάλεια των λουόμενων και τη διευκόλυνσή τους για ολιγόωρη ξεκούραση. O τοίχος θα στηριχθεί σε λίθινο θεμέλιο με συνδετικό υλικό από ισχυρό τσιμεντοκονίαμα των 650 κγρ.

4) Παράλληλα, στη βάση του τοιχίου προτείνεται η δημιουργία λιθόκτιστου αναβαθμού κάθισμα (σημείο ξεκούρασης των λουόμενων) ύψους 0,50cm.

5) Δημιουργία δεύτερης νέας κλίμακας στο βόρειο τμήμα περιοχής μελέτης, με πέτρινα πατήματα, προκειμένου να υπάρξει δεύτερη έξοδος διαφυγής από και προς την ακτή. Παράλληλα η νέα κλίμακα δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης με το νότιο τμήμα μελέτης μέσω ενός διαδρόμου-μονοπάτι το οποίο θα αναδειχθεί. Με αυτό το σημείο τοποθετούμε ένα σημείο πλύσης (ντουζ) για την εξυπηρέτηση των λουόμενων (βλ. κάτοψη περιοχής επέμβασης, όψη νέας πρόσβασης).

6) Τοπική επιδιόρθωση – συμπλήρωση λιθοδομής στήριξης του δρόμου, κάτω από την υφιστάμενη σκάλα, λόγω μεγάλης διάβρωσης κι επικινδυνότητας κατάρρευσης τμήματος της οδού Κεφαλογιάννηδων.

7) Δημιουργία διαδρόμου-μονοπάτι κυκλοφορίας πεζών κατά μήκος της ακτής και στο επίπεδο του +3,65μ έως +2,90μ με πέτρινο δάπεδο από ασβεστόλιθο. Στην άκρη του διαδρόμου θα τοποθετηθεί σημειακός διακριτικός χαμηλός χωνευτός φωτισμός δαπέδου.

8) Κατασκευή ξύλινου πλωτού προβλήτα στο επίπεδο του διαδρόμου κυκλοφορίας (+2,90μ) και μικρής ξύλινης πλωτής εξέδρας στο επίπεδο +2,50μ. Η κατασκευή θα είναι πλωτή και θα εξυπηρετεί τους λουόμενους κατά την θερινή περίοδο. Η ξυλεία που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι σκληρή αφρικάνικη τύπου deck.

9) Τέλος θα τοποθετηθεί πληροφοριακή πινακίδα σε εμφανές σημείο, κατασκευασμένη από υλικό και διάσταση που θα υποδειχθεί από την Εφορία Αρχαιοτήτων, με κείμενο που θα πληροφορεί για την ιστορία της περιοχής.