21 °C Rethymno, GR
29/05/2022

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ

Δρομολογείται το αποχετευτικό έργο της παραλιακής ζώνης του Αρκαδίου

Στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΡ, που αφορά στη διασύνδεση του δικτύου της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου, με τον βιολογικό καθαρισμό που αποτελεί το τελευταίο τμήμα του έργου, για να διασφαλιστεί η μεταφορά των λυμάτων της ανατολικής ζώνης, στον βιολογικό καθαρισμό του Ρεθύμνου.

Ήδη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο μηχανικός της ΔΕΥΑΡ Δημήτρης Πριναράκης, όλες οι διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν από πλευράς ΔΕΥΑΡ, ολοκληρώθηκαν και πλέον το έργο είναι έτοιμο για να προκηρυχτεί. Η χρηματοδότηση του είναι συνολικού προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ και έχει εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Αντώνης Τρίτσης».

Παράλληλα σε ό,τι αφορά τα τέσσερα αντλιοστάσια που είναι αναγκαία να υλοποιηθούν, προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής, αυτά δρομολογούνται καθώς ήδη έχει οριστεί η τιμή μονάδας για τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων, στις οποίες έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστούν. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια, περίπου 12, εξαιτίας των δικαστικών προστριβών και ενστάσεων που οδήγησαν σε τεράστιες καθυστερήσεις, στην υλοποίηση ενός έργου, που κρίνεται ζωτικής σημασίας για την τουριστική περιοχή, με δεδομένο ότι εκεί δραστηριοποιούνται δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές επιχειρήσεις, των οποίων τα λύματα, μέχρι και σήμερα, καταλήγουν μεν στο βιολογικό όχι όμως με τις σωστές και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Πριναράκη το μεγαλύτερο μέρος της δαιδαλώδους γραφειοκρατικής διαδικασίας έχει πλέον ξεπεραστεί και εκκρεμεί μια άδεια παραχώρησης χρήσης της εγκατάστασης από την κτηματική εταιρία του δημοσίου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες, για τις οποίες υπάρχει εργολαβία και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τα δυο έργα μπορούν να τρέχουν παράλληλα.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Πριναράκης, τόνισε: «Πλέον είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε το έργο της αποχέτευσης, που έχει να κάνει με τη διασύνδεση του αποχετευτικού του Αρκαδίου με τα δίκτυα του Ρεθύμνου, δηλαδή το κομμάτι από το «Ξηροκάμαρο» μέχρι και το «Κουτσολίδι». Η διασύνδεση του δικτύου από την τοποθεσία «Ξηροκάμαρο» μέχρι και το «Κουτσολίδι» είναι μήκους 3,5 χλμ. και περιλαμβάνει και ένα καινούριο αντλιοστάσιο. Έχουμε εγκεκριμένη χρηματοδότηση και έτοιμες μελέτες και το μόνο που απομένει είναι η άδεια παραχώρησης χώρου, που πρέπει να δοθεί από την Κτηματική Εταιρία, για την τοποθεσία που θα εγκατασταθεί το αντλιοστάσιο στο «Ξηροκάμαρο», το οποίο με τη σειρά του θα μεταφέρει με το δίκτυο που θα κατασκευαστεί, τα λύματα στο δίκτυο της του βιολογικού καθαρισμού, προκειμένου να υπάρξει αποχέτευση σε όλη την περιοχή. Το έργο λοιπόν αφορά το τερματικό αντλιοστάσιο και καταθλιπτικά δίκτυα. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα τέσσερα αντλιοστάσια είμαστε στη φάση της επανενεργοποίησης της εργολαβίας. Αυτά τα αντλιοστάσια έχουν αδειοδοτηθεί και έχει προχωρήσει η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και έχουμε και τιμές μονάδας, ώστε να προχωρήσουμε στο κατασκευαστικό κομμάτι του έργου. Μετά από αυτές τις εργασίες ολοκληρώνεται το έργο και θα επιτευχτεί η μεταφορά των λυμάτων στον βιολογικό καθαρισμό. Δεν μπορούμε ωστόσο να μιλήσουμε για ασφαλή χρονοδιαγράμματα. Εκτιμώ ότι το έργο της διασύνδεσης μπορεί να ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο. Αναφορικά με τα αντλιοστάσια δεν μπορώ να προσδιορίσω τον χρόνο, γιατί δεν αφορά τόσο το τεχνικό κομμάτι, όσο τη γραφειοκρατία. Θα πρέπει όμως να είναι σαφές, ότι αν ολοκληρωθεί το έργο της διασύνδεσης, τότε ο Αδελιανός και ο Πηγιανός κάμπος είναι έτοιμοι, καθώς έχουν γίνει τα έργα. Τα υπόλοιπα τέσσερα έχουν να κάνουν με την περιοχή Σφακάκι – Σταυρωμένου».

 

Εγκρίθηκε η επαναδημοπράτηση για το αποχετευτικό του Ατσιποπούλου

Παράλληλα, την ίδια στιγμή μετά το πράσινο φως που δόθηκε από την Διαχειριστική Αρχή, μέσα στον Μάρτιο προχωρά και η επαναδημοπράτηση του αποχετευτικού έργου στο Ατσιπόπουλο. Το έργο θα επαναδημοπρατηθεί με επιπλέον υποδομές, που αφορούν σε νέο δίκτυο ύδρευσης 6 χλμ., καθώς και δίκτυο ομβρίων ενός χλμ., Το έργο αυτό θα συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση των λυμάτων των περιοχών του Ατσιποπούλου – Πανοράματος – Βιολί Χαράκι, τα οποία με την ολοκλήρωση του έργου θα καταλήγουν στον βιολογικό καθαρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο είχε δημοπρατηθεί και είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από τις αρχές του 2020, ωστόσο προέκυψαν σοβαρά προβλήματα, που εμπόδισαν την απρόσκοπτη εξέλιξή του, καθώς ο εργολάβος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα η τύχη του να είναι αβέβαιη και η εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου περιβάλλοντος να βρίσκεται στον «αέρα».

Χάρη στην αποτελεσματική διαχείρισης της ΔΕΥΑΡ και από νομικής πλευράς, αλλά και από πλευράς συνεργασίας με την αρμοδία Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου κατέστη εφικτή τη λύση της επαναδημοπράτησής του και μάλιστα με επιπρόσθετες εργασίες.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που αφορά 6 χλμ. δικτύου λυμάτων και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται  4.650.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.