29 °C Rethymno, GR
15/08/2022

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΜΕΛΕΤΗ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Δρομολογούνται παρεμβάσεις στο γήπεδο της Σοχώρας

Παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα στο γήπεδο της Σοχώρας ετοιμάζει ο Δήμος Ρεθύμνου. Ήδη, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου συντάσσει τη μελέτη που αφορά την αναδιάταξη των εγκαταστάσεων επί του γηπέδου, ζήτημα το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, ουσιαστικά θα επιλύσει τα χρόνια προβλήματα στέγασης των διάφορων αθλητικών σωματείων.

«Ετοιμάζουμε μια παρέμβαση για να ικανοποιήσουμε ένα χρόνιο αίτημα των αθλητικών σωματείων σε σχέση με τα προβλήματα του γηπέδου, των κερκίδων και διάφορα άλλα ζητήματα επί του γηπέδου, τα οποία το επόμενο διάστημα θα τα διαβουλευτούμε με τους εμπλεκόμενους φορείς για να καταλήξουμε στην τελική λύση. Έχουμε μία πρόταση που είναι πολύ πρωτοποριακή, πολύ υπέρ του δημόσιου χώρου και της βιώσιμης κινητικότητας και νομίζω ότι θα χαίρει θερμής ανταπόκρισης από όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο σχεδιασμός μας έχει ως στόχο να δοθούν λύσεις στα προβλήματα του σήμερα, απουσιάζουν οι κερκίδες, προβλέπουμε τη δημιουργία σύγχρονων αποδυτηρίων, σύγχρονου χώρου διοίκησης και παρεμβάσεις με προδιαγραφές που διέπουν τη λειτουργία αγωνιστικών χώρων.

Βρισκόμαστε στην φάση της κοστολόγησης της παρέμβασης και ακολουθούν ανάλογα με το ποσό που θα προκύψει θα δούμε πως θα χρηματοδοτηθεί το έργο. Έχουμε αρκετά κατά σκέψη, κατά νου αλλά πρέπει λίγο να τα οριστικοποιήσουμε.

Είναι βασικότερο αίτημα αναγνωρισμένο από το παρελθόν αλλά είναι και η ανάγκη που μας αναγκάζει να προβούμε σ’ αυτή την κατασκευή» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Μαλάς.

Έως το τέλος του χρόνου η ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης στο δημαρχείο Ρεθύμνου

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του δασαρχείου Ρεθύμνου θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και όχι τον Σεπτέμβριο, όπως ήταν προγραμματισμένο. Αυτό, όπως εξήγησε, κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν εργασίες για την στατική επάρκεια του κτιρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι 670.000€ και χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)», στο πλαίσιο του ΕΠ «Κρήτη 2014 – 2020» (Άξονας Προτεραιότητας 2: «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» – Δράση 4.c.1: Εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια). Παράλληλα με το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης, θα εκτελεστούν εργασίες στατικής ενίσχυσης του κτιρίου, ύψους 295.000€ που θα καλυφθούν από πόρους του Δήμου. Επομένως, η συνολική δαπάνη των εργασιών συντήρησης και του δημαρχιακού κτιρίου υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες που προβλέπονται είναι:

  • Εξωτερική θερμομόνωση σε όλες τις εξωτερικές αδιαφανείς επιφάνειες του κτιρίου.
  • Αντικατάσταση παλαιών ανοιγμάτων με νέα κουφώματα.
  • Κατασκευή οριζόντιων, μόνιμων προβόλων αλουμινίου, πλάτους 1,5m στην εσωτερική τοιχοποιία του κτιρίου.
  • Ειδικά στην ενιαία διαφανή επιφάνεια της αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λόγω του μεγέθους της και του νότιου προσανατολισμού της, συμβάλει δραματικά στην αύξηση των ψυκτικών φορτίων της αίθουσας, οι παρεμβάσεις έχουν λειτουργικό αλλά και αισθητικό προσανατολισμό. Συγκεκριμένα θα γίνει επίστρωση της τζαμαρίας με ανακλαστικές μεμβράνες με ειδικό σχεδιασμό, ώστε τα εμφανή σημεία να αποτελούν εικαστική παρέμβαση και θα τοποθετηθούν τέσσερις εξωτερικές τέντες με αυτόματο ηλεκτροκίνητο μηχανισμό περιτύλιξης, οι οποίες θα απεικονίζουν θέματα εκδηλώσεων του Δήμου Ρεθύμνης και του Νομού μας γενικότερα.
  • Αποξήλωση όλων των συσκευών κλιματισμού από τις όψεις του κτιρίου και αντικατάστασή τους.
  • Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου καυστήρα – λέβητα πετρελαίου με νέο καυστήρα – λέβητα πετρελαίου συμπύκνωσης υψηλής απόδοσης.
  • Αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών με νέα, λαμπτήρων led, χαμηλής κατανάλωσης.
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ονομαστικής ισχύος 25 KW, στο δώμα του κτιρίου.