33 °C Rethymno, GR
19/08/2022

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΕΛΜΕΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

Δρομολογούνται τα καινοτόμα συστήματα για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών δεδομένων στον Δήμο Ρεθύμνου

Δρομολογούνται από τον δήμο Ρεθύμνου οι απαραίτητες διαδικασίες για το έργο που αφορά στην ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων του Δήμου Ρεθύμνου. Πρόκειται για πρωτοποριακά συστήματα, τα οποία θα αφορούν τόσο την καταγραφή και παρακολούθηση των μετεωρολογικών δεδομένων σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών όσο και την καταγραφή της ηχορρύπανσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου σε συνεργασία με το ελληνικό μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού, που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», 371.382 ευρώ.

Ήδη χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου ενέκρινε ομόφωνα τη λήψη επενδυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το έργο, ενώ η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ετοιμάζει και τις δυο προγραμματικές συμβάσεις που θα γίνουν με τα δυο ερευνητικά ιδρύματα.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας πόλης, Θωμάς Κρεβετζάκης, σε ένα χρόνο θα έχουν ήδη τοποθετηθεί οι μετεωρολογικοί σταθμοί και οι αισθητήρες για την καταγραφή και πρόβλεψη των μετεωρολογικών συνθηκών, ενώ το σύστημα που θα αφορά στην καταγραφή του ήχου θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Τα συστήματα αυτά θα ενισχύσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και το έργο της πολιτικής προστασίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πολιτών, αφού θα επιτρέψει την πρόβλεψη, την πρόληψη και άρα την κατάλληλη προετοιμασία και ετοιμότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη ζωή και καθημερινότητα των πολιτών.

Επιπλέον, θα προσδιορίζονται επακριβώς οι εκπομπές θορύβου, αφού θα διενεργείται αυτοτελής μέτρηση της παραγόμενης ηχορρύπανσης, με αποτέλεσμα να εξατομικεύεται η ευθύνη για τις συνέπειες λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κρεβετζάκης ενημερώνοντας στη χθεσινή συνεδρίαση το σώμα για το έργο ανέφερε:

«Το ένα τμήμα το έργου αφορά στην καταγραφή της ηχορρύπανσης στο ιστορικό κέντρο. Είμαστε πρώτος δήμος σε πανελλαδικό επίπεδο που δρομολογούμε μια τέτοια δράση εν αναμονή μάλιστα και της ευρωπαϊκής οδηγίας, που θα απαιτεί πιστοποιητικό περί μη ηχορρύπανσης. Το άλλο τμήμα του έργου αφορά σε ένα σύστημα το οποίο θα μας ενημερώνει έγκαιρα για τις προοπτικές και τις πιθανότητες και πλημμύρας και πυρκαγιάς. Τα δυο συστήματα μαζί έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια που καταβάλλει ο δήμος στην μεταφορά και τον εκσυγχρονισμό του για ψηφιακή τεχνολογία και στην σταθερή συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΛΜΕΠΑ και στη συλλογική προσπάθεια που γίνεται για να αναδείξουμε ότι ο δήμος μας είναι ένας πράσινος δήμος σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του. Εκτιμώ ότι το κομμάτι του Εθνικού Αστεροσκοπείου που αφορά στην τοποθέτηση των μετεωρολογικών σταθμών και των αισθητήρων, οι οποίοι θα μας υποδεικνύουν καταγράφοντας διάφορες πληροφορίες για την θερμοκρασία, την επικινδυνότητα πυρκαγιάς, την ένταση ανέμων, τους δείκτες της βροχής αλλά και των αισθητήρων που θα μας προειδοποιούν για την πιθανότητα φαινομένων θα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο. Η ψηφιακή καταγραφή της ηχορρύπανσης που θα γίνει από το ΕΛΜΕΠΑ θα χρειαστεί και το 2022».

Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη των καινοτόμων συστημάτων είναι αποτέλεσα μιας συνεργασίας του δήμου Ρεθύμνης με δυο ερευνητικά ιδρύματα, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, που θα παράσχουν την τεχνογνωσία και την επιστημονική τους γνώση για την εγκατάσταση σχετικών συστημάτων, τα οποία θα καταγράφουν από τη μια τα μετεωρολογικά δεδομένα και από την άλλη τα δεδομένα της ηχορρύπανσης με συγκεκριμένα συστήματα, τα οποία πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές της Τεχνολογίας Πληροφορικής, υπηρετούν την ανάγκη διαχείρισης των προβλημάτων και κινδύνων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, με τη χρήση τους επιτυγχάνεται: (α) η συστηματική καταγραφή, συγκέντρωση και αξιοποίηση αξιόπιστων δεδομένων (μετεωρολογικά δεδομένα και δεδομένα σχετικά με την ηχορύπανση) και (β) η μετάδοση της πληροφορίας και η συνεχής ενημέρωση των πολιτών μέσω εφαρμογών.