23 °C Rethymno, GR
23/09/2021

ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Δυσαρέσκεια στους επιχειρηματίες εστίασης του Ρεθύμνου για το διαχωρισμό των καταστημάτων

-Οι αμιγείς χώροι των εμβολιασμένων θα έχουν χωρητικότητα 75 - 80% ενώ οι μεικτοί από 25 - 75%

Νέα δεδομένα για τους πολίτες στους τομείς της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας θέτει σε ισχύ η κυβέρνηση με προνόμια στους εμβολιασμένους, σε μια προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.
Ειδικότερα, μάσκες, πιστοποιητικά εμβολιασμού και συγκεκριμένους κανόνες περιλαμβάνει η «νέα κανονικότητα» στη λειτουργία θεαμάτων, καταστημάτων εστίασης και γηπέδων με βάση το ποιοι έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι.
Στις 15 Ιουλίου ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι καταστημάτων, ενώ τα κλειστά θέατρα και οι κινηματογράφοι την 1η Ιουλίου με διαβαθμισμένη κάλυψη, καθώς θα χωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Στους κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, κινηματογράφους και σε μεγάλα κέντρα διασκέδασης σε εξωτερικούς χώρους, θα υπάρχει διαβάθμιση, δηλαδή θα είναι είτε αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο, είτε μεικτοί χώροι, όπου θα επιτρέπονται και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό rapid test ή μοριακό τεστ.
Εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία αν θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή και ανεμβολίαστους, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.
Για τους αμιγείς χώρους αυξάνεται η πληρότητα και φτάνει στο 85% σε εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα (σε αυτά τα δυο με χρήση μάσκας), ενώ η πληρότητα στους μεικτούς χώρους θα αγγίζει το 50%.
Στο 85% θα είναι η πληρότητα και για τους αμιγείς υπαίθριους χώρους καθημένων ενώ κλιμακωτή θα είναι η ποσόστωση, κάτω του 75%, για τους μεικτούς χώρους.
Για τα κλαμπ και τους υπαίθριους και κλειστούς χώρους διασκέδασης η πληρότητα για τους αμιγείς χώρους θα φτάνει το 60%, ενώ αντίστοιχα στους μεικτούς θα είναι στο 25%.
O έλεγχος στους αμιγείς χώρους θα γίνεται και από κεντρική πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα των πιστοποιητικών, ενώ στους μεικτούς χώρους οι έλεγχοι θα αφορούν και μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων.
Όπως ανακοίνωσε εξάλλου ο υπουργός, «οι κλειστοί χώροι και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης, όπως είναι τα γήπεδα, θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου. Ειδικώς οι κλειστοί κινηματογράφοι και τα κλειστά θέατρα θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου, και από τις 15 Ιουλίου, όταν θα είναι έτοιμη η ψηφιακή εφαρμογή, θα μπορούν να επιλέξουν να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους και να καταστούν αμιγείς χώροι». Το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς θα τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου.
Ωστόσο οι επαγγελματίες εστίασης του Ρεθύμνου δεν βλέπουν με καλό μάτι τις χθεσινές ανακοινώσεις, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο λάθος κατεύθυνσης, καθώς οι επιχειρηματίες θα υποχρεούνται να κάνουν τον αστυνομικό και τον ελεγκτή στους πελάτες τους, είτε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε για το rapid test.

Αναλυτικά,

Έντονη δυσαρέσκεια στους επιχειρηματίες εστίασης του Ρεθύμνου προέκλεξαν οι χθεσινές ανακοινώσεις για τον διαχωρισμό των χώρων διασκέδασης σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους κατά της Covid-19 και σε μεικτούς χώρους.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα εστιατόρια και τα καφέ από τις 15 Ιουλίου, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα αν επιλέγουν να καταταχθούν στην κατηγορία των αμιγών χώρων, με πληρότητα στο εσωτερικό του καταστήματος στο 85% ή των μεικτών χώρων με πληρότητα 50%. Στους μεικτούς χώρους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου Covid-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Οι επιχειρήσεις θα φέρουν, μάλιστα ειδική σήμανση που θα δείχνει σε ποια κατηγορία ανήκουν. Σημειώνεται πως οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Το ζήτημα του ελέγχου των πελατών κατά τη είσοδό τους, ποιος δηλαδή θα τους πραγματοποιεί και πώς θα λειτουργεί το σύστημα που θα εισαχθεί στις επιχειρήσεις είναι κάτι που προβληματίζει σε πρώτη φάση τους επαγγελματίες στο σύνολό τους. Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής, Ανδρέας Κλαψινός, η άποψη των επιχειρηματιών του Ρεθύμνου είναι ότι μέτρο κινείται σε λάθος κατεύθυνση «Δεν μπορούμε εμείς οι επιχειρηματίες να κάνουμε τους χωροφύλακες. Αφενός στους αμιγείς χώρους, θα ελέγχουμε εμείς εάν κάποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος, αφετέρου τους μεικτούς θα κάνουμε την ίδια διαδικασία για να δούμε εάν έχει διενεργηθεί ράπιντ τεστ. Δεν νομίζω ότι κανένας συνάδελφος θα μπει σε αυτή τη διαδικασία και εκτιμώ ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τα υπάρχοντα μέτρα, καθώς κανένας συνάδελφος δεν θέλει να κάνει τον αστυνομικό στον πελάτη του. Είμαστε σε μια περίοδο όπου τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τον κλάδο μας και προσπαθούμε να επιβιώσουμε και να διατηρήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας περιμένοντας τόνωση της κίνησης από τον τουρισμό το προσεχές διάστημα. Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν διευκολύνουν τον επιχειρηματία εστίασης».

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:

Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ)

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς:

  • Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί:

  • Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους – υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.
  • Θέατρα και κινηματογράφοι με υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα)

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς:

  • Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

  • 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς:

  • Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί:

  • Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Γεραπετρίτης: Ο σχεδιασμός δίνει κίνητρα για τον εμβολιασμό

Το κυβερνητικό σχέδιο για μοίρασμα των χώρων ψυχαγωγίας, διασκέδασης κ.ο.κ. σε αμιγείς και σε μεικτούς χώρους, παρουσίασε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στους αμιγείς χώρους θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο, διαθέτοντας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό αντιστοίχως. Στους μεικτούς χώρους θα έχουν πρόσβαση οι παραπάνω αλλά και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί -οι τελευταίοι μόνο μετά από rapid ή μοριακό τεστ. Το μέτρο αφορά είτε κλειστούς χώρους, είτε ανοιχτούς χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, εναπόκειται στους επιχειρηματίες να επιλέξουν όποιο μοντέλο θέλουν, με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις. Είναι επίσης αυτονόητο ότι θα γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών στην πρώτη περίπτωση, των μέτρων (αποστάσεις) στη δεύτερη. Το νέο αυτό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς θα τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου.

Ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι προσωπικά δεδομένα και δικαιώματα πολιτών θα γίνουν απολύτως σεβαστά. Η ανάγκη για χτίσιμο ανοσίας και επανάκτηση των ελευθεριών μας είναι αδήριτη, τόνισε εν κατακλείδι.

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει άλλος τρόπος πλην της πειθούς

«Είναι στο δικό μας χέρι να συμμετάσχουμε σε μια πανεθνική προσπάθεια πειθούς για όσους είναι διστακτικοί να εμβολιαστούν και να φτάσουμε μέσα στο καλοκαίρι στον αριθμό που απαιτείται για να αποφύγουμε νέο κύμα πανδημίας. Άρα αν τα όρια που τίθενται στους χώρους συνάθροισης φαίνονται χαμηλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος πλην της πειθούς». Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στην παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη, κατά τη διάρκεια της οποίας γνωστοποιήθηκε ότι από 15 Ιουλίου, θα χωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς, οι χώροι της εστίασης αλλά και όσοι χώροι φιλοξενούν θεάματα όπως ψυχαγωγία και αθλήματα.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι εναπόκειται στον ίδιο επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και πελάτες μετά από διενέργεια τεστ.