21 °C Rethymno, GR
28/09/2021

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ

Εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας «Το ελληνικό σχολείο και το 1821»

Εγκαινιάστηκε χθες η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το ελληνικό σχολείο και το 1821», που αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

H έκθεση πραγματοποιείται στο Σπίτι Πολιτισμού και θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου 2021.

Στην έκθεση οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν την ιστορία των σχολικών εορτών και τον επετειακό διάκοσμο των παλαιών σχολείων. Οι μαθητές θα βιώσουν την ατμόσφαιρα των παλιότερων εθνικών εορτών, σε μια εποχή που η εικόνα ήταν περιορισμένη και οι φωτογραφίες των ηρώων του 1821 αποτελούσαν από μόνες τους εθνικά αφηγήματα.

Εκτός από τα εκθέματα θα λειτουργήσει αίθουσα προβολών όπου θα προβάλλεται υλικό – δημιουργίες μαθητών και εκπαιδευτικών με θέμα την Επανάσταση του 21. Τέλoς θα αναδειχτούν οι μέθοδοι και τα μέσα που επιλέχτηκαν από τα σημερινά σχολεία για τον εορτασμό της επετείου της 200ετηρίδας, εν μέσω καραντίνας και πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβούλιου του Σχολικού Μουσείου του δήμου Ρεθύμνης Στέλιος Σπανουδάκης στον χαιρετισμό του στη διάρκεια των εγκαινίων ανέφερε: «Η έκθεση «Το Ελληνικό Σχολείο και το 1821» που διοργανώνει το σχολικό μουσείο του δήμου Ρεθύμνης αποτίει φόρο τιμής σε αυτούς τους αγωνιστές. Θυμίζει στους μεγαλύτερους και μαθαίνει στους νεώτερους τα πρόσωπα αυτών των ηρώων που μας συντρόφευαν από τους τοίχους των σχολικών μας τάξεων τις περασμένες δεκαετίες, παράλληλα αφιερώνει ένα μέρος της στους ξεχασμένους Κρητικούς ήρωες του 1821 αν και μακριά από το επίκεντρο της επανάστασης έγραψαν και αυτοί με το αίμα τους χρυσές σελίδες στη μακραίωνη ιστορία μας. Η συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης αποτελεί για όλους μας μια μεγάλη ευκαιρία για αναστοχασμό. Για να μάθουμε, να θυμηθούμε και να επαναξιολογήσουμε το παρελθόν αλλά και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας πατώντας πάνω σε ότι αυθεντικότερα έφερε η ορμή της επανάστασης».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Νομίζω ότι όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι νιώθουμε μια μεγάλη νοσταλγία από εκείνα τα χρόνια που αυτοί οι ήρωες δεν τους θυμούμασταν κάθε φορά που είχαμε επέτειο αλλά κοσμούσαν τις σχολικές μας αίθουσες και γνωρίζαμε ποιοι ήταν οι ήρωες του 1821. Μέσα από αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία του σχολικού μουσείου της Αμνάτου θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές. Κάνουμε μια επιστροφή στη μνήμη και αναβιώνουμε την ιστορία μας. Θυμόμαστε τους ήρωες που δεν ήταν απλοί άνθρωποι. Ήταν άνθρωποι που έκαναν την υπέρβαση, θυσίασαν τη ζωή τους, θυσίασαν τις περιουσίες τους για τη δικιά μας ελευθερία. Νομίζω ότι αυτές οι εκδηλώσεις τονώνουν το γνήσιο πατριωτικό αίσθημα και απευθύνονται στα παιδιά μας κυρίως που πρέπει να μάθουν την ιστορία του τόπου μας και σε ποιους χρωστάμε την ελευθερία».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, η οποία σε δηλώσεις της ανέφερε: «Πραγματικά θέλω να μεταφέρω τα συγχαρητήρια μου στον σύλλογο της Αμνάτου και στο Σχολικό Μουσείο γι’ αυτή την πάρα πολύ ωραία έκθεση διότι μας συγκίνησε πάρα πολύ.

Είδαμε μια σχολική αίθουσα από τις δικές μας ηλικίες και πραγματικά είναι πολύ συγκινητικό και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Προσπαθούμε και το ενισχύουμε το σχολικό μουσείο Αμνάτου με όλες μας τις δυνάμεις και οικονομικά και ηθικά. Το μήνυμα μέσα και από αυτή την έκθεση είναι ότι όποιος ξέρει την ιστορία του ξέρει και το μέλλον του. Δεν επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος και γενιές και λαοί που δεν γνωρίζουν την ιστορία τους είναι λαοί χαμένοι. Η ιστορία μας διδάσκει το μέλλον».

Στα εγκαίνια της εκθέσεις παραβρέθηκε επίσης αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Παράλληλα, στον χώρο της έκθεσης, το Σχολικό Μουσείο του δήμου Ρεθύμνης θα υλοποιήσει ωριαία εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (εντός σχολικού ωραρίου και κατόπιν ραντεβού) για την περίοδο από 17 έως 25 Ιουνίου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο θα απευθύνεται σε μικρές ομάδες μαθητών λόγω των υγειονομικών μέτρων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ και του ΕΟΔΥ, έχει σχεδιάσει ο επιμελητής του σχολικού μουσείου δρ. Χάρης Στρατιδάκης και εμψυχώνει ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γιώργος Κανακάκης. Περιλαμβάνει διδασκαλία ποιήματος για την επανάσταση, με βάση κείμενο αναγνωστικού βιβλίου, διδασκαλία σχετικού ιστορικού συμβάντος, με βάση βιβλίο ιστορίας και τη γραφή φρονηματιστικού συνθήματος στον μαυροπίνακα με κιμωλία, σε πλάκες με κοντύλια και σε χαρτί με καλαμάρι.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κύριο Γιώργο Κανακάκη, υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σχολικού Μουσείου δήμου Ρεθύμνης στο τηλέφωνο 6947808851 μια πληροφορίες ή για ραντεβού.