23 °C Rethymno, GR
23/09/2021

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «Μ Η Λ Ω»

Εικαστική αναπαράσταση «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Πλησιάζοντας στην ολοκλήρωση της Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης «Μ Η Λ Ω», στην ART Gallery Mορφές, έφτασε η εβδομάδα των Live Performances, ελληνιστί, των ζωντανών ερμηνειών, των ζωντανών καταθέσεων ψυχής.

Χθες το βράδυ, ο Μάριος Μόρας (aka F:ousies) μετέφερε το μουσικό του δωμάτιο στον πεζόδρομο της οδού Γοβατζιδάκη 18 και λόγω των τελευταίων απαγορεύσεων και της ατομικής ευθύνης δήλωσε ρητά ότι «Δεν θα παίξει μουσική». Άλλωστε δεν γνωρίζει να παίζει μουσική… Προβληματίζεται πάνω στον όρο «μουσική» και τη διάσταση που έχει πάρει η απαγόρευσή της. Προσπαθεί να καταλάβει τι είναι η μουσική για τους κυβερνώντες και ποιά είναι στην πραγματικότητα η φύση της «Μουσική».

Ο ίδιος εστιάζει περισσότερο πάνω στον ήχο, στις πηγές αναπαραγωγής του και στην επιτόπια σύνθεση. Προσπαθεί να δημιουργήσει δομή και πλοκή, δημιουργώντας ένα ηχητικό τοπίο δομημένο με θόρυβος, ηχογραφήσεις τοπίων και samples. Χρησιμοποιεί κασετόφωνα, looper, παιδικά όργανα και μικρόφωνα επαφής. Από το 2007 τρέχει το πειραματικό μουσικό label More Mars, επιζητώντας την επικοινωνία με ανθρώπους και μουσικούς με τους ίδιους προβληματισμούς.

Την Πέμπτη 20 και την Τρίτη 25 Μάη και ώρα 19:30 στον χώρο της γκαλερί παρουσιάζεται η στατική performance – Σου Μ Η Λ (Α) Ω, μ’ ακούς;

Για το εικαστικό αυτό δρώμενο, η Γκαλερί Μορφές εξηγεί: «Εμπνευσμένη από τον πίνακα «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», του Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά και αποσπάσματα από κείμενα ελλήνων συγγραφέων, η στατική performance – Σου Μ Η Λ (Α) Ω, μ’ ακούς; είναι μια καταπιεσμένη κραυγή γύρω από την ελληνική πραγματικότητα μιας χώρας θύμα και θύτη.

Παρουσιάζεται ως έκθεμα σε βιτρίνα για περαστικούς με κωδικό μετακίνησης 6 και εντάσσεται στα πλαίσια της ομαδικής έκθεσης Μ Η Λ Ω, που στόχο έχει να εκφέρει σύγχρονο πολιτικό λόγο μέσω της εικαστικής αναπαράστασης.

Μια χώρα μπαταρισμένη από τα ανελέητα χτυπήματα των εξουσιαστών της, μια χώρα ξεπουλημένη στο βωμό του κέρδους, μια χώρα που νοσεί χωρίς αντίδοτο, μια χώρα κακοποιημένη, μια χώρα σε απόγνωση.

Μια χώρα που πατάει επί πτωμάτων λόγω κακής διαχείρισης μιας πανδημίας, ενός μεταναστευτικού, υποθέσεων παιδεραστίας, σεξουαλικών κακοποιήσεων… Μια χώρα που καταστέλλει την όποια αντίδραση, μια χώρα που απροκάλυπτα χρηματοδοτεί οτιδήποτε δυσανάλογο με την ευημερία των πολιτών της, μια χώρα ρουσφετιού και ατέρμονης συγκάλυψης σκανδαλοθηρικών εγκλημάτων, μια χώρα βουτηγμένη στο αίμα.

Μια χώρα βεβηλωμένη, αποπλανημένη, λεηλατημένη, διεφθαρμένη και ταυτόχρονα οργισμένη.

Ως πολίτες αυτής της χώρας δεν μένει παρά να ουρλιάξουμε για το δίκαιο, για τα πιστεύω μας, για την ατιμωρησία των υπευθύνων και για την αποχαύνωση των πολιτών. Με μοναδικό μας όπλο την τέχνη μας. Γιατί η τέχνη δεν φιμώνεται. Και γιατί δεν είναι νούμερα στις οθόνες σας οι άνθρωποι!

Μας τα πήρε όλα αυτή…

τι θα μείνει όμως απ’ αυτήν χωρίς εμάς; (Δ. Δημητριάδης)

Σύλληψη-Ερμηνεία-Σκηνοθεσία: Ελεάννα Αποστολάκη

Εικαστική Επιμέλεια: Στέλλα Δρυγιαννάκη

Ηχητικό Περιβάλλον: Κωνσταντίνος Γεωργιάδης (HipCut)

Διάρκεια: 15 λεπτά (σε επαναλήψεις)

ΛRT Gallery Μορφές: Γοβατζιδάκη 18, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου

Η έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Μ Η Λ Ω», θα διαρκέσει έως τις 28 του Μάη (Επιμέλεια Στέλλα Δρυγιαννάκη)

Ώρες επίσκεψης:

Δευτέρα έως Σάββατο: 10:00 – 13:00

Και τα απογεύματα Τρίτης, Πέμπτης,Παρασκευής,Σαββάτου:18:00 – 21:00.