Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, ο Δήμος Ρεθύμνου, η Περιφέρεια Κρήτης, το 10ο και το 15ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου και το Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Η πολιτιστική και υγιεινή αξία του Κρητικού ελαιολάδου», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στο Ρέθυμνο, ώρα 9:00 π.μ. στο «Σπίτι του Πολιτισμού».
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής και υγιεινής άξιας του Κρητικού ελαιολάδου στους μονίμους κατοίκους και ιδιαίτερα την νεολαία του νησιού αλλά και στους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται κατά εκατομμύρια κάθε χρόνο το νησί.
Η επίτευξη του στόχου αυτού αναμένεται ότι βάσιμα θα συμβάλλει στην καθιέρωση της χρήσης και κατανάλωσής του από τις επιχειρήσεις εστίασης του νησιού, οι οποίες τελευταία υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό υποδεέστερα από υγιεινής και γευστικής πλευράς σπορέλαια και από την άλλη θα συντελέσει στην προώθηση της ανάπτυξης του τουρισμού στην ενδοχώρα του νησιού.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες και σχετικά θεατρικά δρώμενα που θα παρουσιαστούν από τρία Σχολεία του Ρεθύμνου.
Παράλληλα, θα βραβευτούν για την προώθηση του ελαιοτουρισμού και της διάθεσης ελαιολάδου, οι εξής επιχειρήσεις: Ξενοδοχείο Creta Pallas του ομίλου Grecotel, Επιχείρηση Greekliquidgold- Lisa Radinovsky, Επιχείρηση Cretanthos, Ξενοδοχείο Aquila Rythimna Beach, Α.Σ. Κριτσάς, Ξενοδοχείο Αnemos, Επιχείρηση Vassilakis Estate, Επιχείρηση Prinari’s Mill.
Σε ενημερωτικό σημείωμά τους οι διοργανωτές, σχετικά με την αξία του ελαιολάδου στην Κρήτη, σε πολλά επίπεδα, αναφέρουν:
Περιβάλλον: Οι ελαιώνες της Κρήτης καλύπτουν το ¼ της επιφάνειας του νησιού και αποτελούν το φυσικό δάσος της. Οι επιδράσεις τους στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον αλλά και ο ρόλος τους στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής είναι αποφασιστικός.
Επομένως είναι απαραίτητη η προστασία και διατήρηση τους ιδίως στις δύσβατες και επικλινείς περιοχές όπου λόγω υψηλότερου κόστους καλλιέργειας αρχίζουν να εγκαταλείπονται.
Πολιτισμός: Τα άφθονα ελαιοκομικά αρχαιολογικά Μνημεία και εικαστικά δημιουργήματα της Μινωικής περιόδου, τα Μνημειακά Ελαιόδεντρα αλλά και η πλούσια ελαιοκομική κληρονομιά της Κρήτης αποτελούν μοναδικό στον κόσμο πολιτιστικό θησαυρό, ο όποιος αξίζει να καταγραφεί, αναπλαστεί, αναδειχθεί και αξιοποιηθεί.
Υγεία: Η τεκμηριωμένη υγιεινή άξια του ελαιολάδου και της Κρητικής διατροφής με έγκυρες διεθνείς μελέτες αποτελούν σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την διαφοροποίηση και προβολή του Κρητικού ελαιολάδου και την ανάπτυξη ελαιοτουρισμού.
Απαιτείται προσπάθεια για την αποτροπή της γενικευμένης χρήσης σπορελαίων στην μαζική εστίαση.
Ποιότητα: Το ποιοτικό επίπεδο του Κρητικού ελαιολάδου επί χρόνια ήταν αρκετά υψηλό και είχε αποκτήσει διεθνή αναγνώριση.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των αδυναμιών να εφαρμοστεί έγκαιρα και σωστά η από ετών δοκιμασμένη μέθοδος της ομαδικής δολωματικής δακοκτονίας.
Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με ριζική αναδιοργάνωση και Περιφερειοποίηση της εφαρμογής της μεθόδου.
Οικονομία: Η ελαιοκομία της Κρήτης, παρά τις επιπτώσεις των εκτεταμένων ζημιών από καύσωνες, ανομβρία και δάκο αλλά και τα προβλήματα στην διάθεση του προϊόντος, εξακολουθεί να αποτελεί το δεύτερο μετά τον Τουρισμό οικονομικό πυλώνα του νησιού.
Απαιτούνται όμως ριζικές αλλαγές για αύξηση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας των τιμών στην διάθεση του χύμα αλλά και πολιτική για δημιουργία μεγάλων μονάδων τυποποίησης για να αυξηθούν οι εξαγωγές τυποποιημένου.
Πρόγραμμα εκδήλωσης
09.00: Προσέλευση – Εγγραφές.
Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ: «Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη».
10.00: Παρουσίαση προγράμματος
Νικολ. Γκολφινοπούλου, διευθύντρια Καθαριότητας και Πρασίνου Δ. Ρεθύμνου.
10.05: Στόχοι και πρόγραμμα εκδήλωσης
Δρ. Νικ. Μιχελάκης -Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
10.10: Χαιρετισμοί: (Εκπρόσωποι Οργανωτών)
10.30: Θεατρικό: «Χρυσάφι μου, Λαδάκι μου»
Παρουσίαση: Μαθητές 6ης τάξης Δημ. Σχολειού Ρουσσοσπιτιού
Συντονισμός: Άννα Σπυριδάκη – Δασκάλα
10.45: Τι έτρωγαν και πως μαγείρευαν οι Μινωίτες
Ανάγια Σαρπάκη. Δρ. Αρχαιολόγος-Αρχαιοβοτανολόγος
11.00: Θεατρικό: «Το λιομάζωμα επί σκηνής»
Παρουσίαση: Μαθητές Ε1 τάξης 10ου Δημ. Σχολείου Ρεθύμνου
Συντονισμός: Νικ. Μπαλασίδης Καθηγ. Φ.Α. , Πετράκη Κων. Δασκάλα
11.15: Ο ρόλος του ελαιολάδου στην υγεία παιδιών και ενηλίκων
Χάρης Χαρωνίτης- Διατροφολόγος
11.30: Θεατρικό: «Η Ελιά του μύθου, της ποίησης και του τραγουδιού»
Παρουσίαση: Μαθητές Γ’ Τάξης 15ου Δημ. Σχολείου Ρεθύμνου
Συντονισμός: Φωτεινή Δουβλέκα – Δασκάλα
11.50: Ο πολιτισμός της ελιάς στην προώθηση του ελαιοτουρισμού.
Νικ. Μιχελάκης. Δρ. Γεωπόνος Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
12.00: Συζήτηση-Συμπεράσματα-Προτάσεις
12.20: Βραβεύσεις Μαθητών και Εκπαιδευτικών
12.40: Βραβεύσεις Επιχειρήσεων για την προώθηση του ελαιοτουρισμού και της διάθεσης ελαιολάδου
Απονομή βραβείων και παρουσιάσεις από βραβευθέντες
13.00: Γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων (Μαθητές και Συμμετέχοντες)
14.00: Λήξη εκδήλωσης.