21 °C Rethymno, GR
14/08/2022

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Το Ρέθυμνο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Ρέθυμνο μαζί με την ομάδα του Φρίξου – Α.ΞΕ.Π.Τ. (Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα) γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, τον Δήμο Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο με θέμα: «Η σεξουαλική υγεία στον ψηφιακό κόσμο».

Ο ψηφιακός κόσμος διεκδικεί και κερδίζει σημαντικό χώρο στην καθημερινότητά μας, με τις ισορροπίες να διαταράσσονται ακόμη περισσότερο στην εποχή της πανδημίας. Οι τεχνολογίες της πληροφορίας κι επικοινωνίας αποτελούν ιδανικό μέσο για την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας και την υπεράσπιση των σεξουαλικών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, η ταχύτατη κυκλοφορία και η εξάπλωση αναξιόπιστων πληροφοριών και μηνυμάτων στον κυβερνοχώρο μπορούν να εκθέσουν σε κινδύνους ανυποψίαστα και μη εκπαιδευμένα άτομα. Από την άλλη, οφείλει να μας προβληματίσει η ευκολία της διασποράς και αναμετάδοσης στον ψηφιακό κόσμο κηρυγμάτων μίσους που πολλές φορές οδηγούν στην έξαρση της βίας κατά των γυναικών ή των μειονοτήτων. Η ανωνυμία του διαδικτύου εύκολα γίνεται όργανο στα χέρια ανθρώπων με ταπεινά και σκοτεινά κίνητρα, όταν δεν υπάρχει ενημέρωση και προστασία των χρηστών, ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις νεανικές και ευάλωτες ομάδες. Ο κυβερνοχώρος δεν αποτελεί μόνο χώρο μετάδοσης της πληροφορίας. Λειτουργεί ταυτόχρονα ως χώρος γνωριμίας, επικοινωνίας και δημιουργίας σχέσεων, χώρος πολύ ελκυστικός, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Είναι σημαντικό, λοιπόν, ως ενήλικες που φροντίζουμε, μεγαλώνουμε και παιδαγωγούμε παιδιά και νέους να ενημερωθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να εκπαιδευτούμε ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να παραμείνουν εξίσου ασφαλή και στον ψηφιακό κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας 2021 αποτελεί ένα κάλεσμα για δράση, ώστε να αυξήσουμε τις ευκαιρίες που ο ψηφιακός κόσμος μας παρέχει, μειώνοντας παράλληλα τους κινδύνους που απειλούν τη σεξουαλική υγεία και τα σεξουαλικά δικαιώματα, με τα ακόλουθα θέματα:

Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2021

  • Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου θα γίνει το «σπίτι του Φρίξου» στο Ρέθυμνο που θα φιλοξενήσει τον ήρωα σκαντζόχοιρο του παγκοσμίως βραβευμένου εκπαιδευτικού εγχειριδίου (WAS2019) για την πρόληψη από την παιδική σεξουαλική κακοποίηση «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις».
  • Καλούνται οι ιδιοκτήτες των Βιβλιοπωλείων να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα αφιερώνοντας το διήμερο (Παρασκευή και Σάββατο) σε βιβλία με περιεχόμενο για τη σεξουαλική υγεία και τη σεξουαλική αγωγή.
  • Στο Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Ρεθύμνης (εξωτερικό χώρο) θα υπάρχει η αφίσα της δράσης της Παγκόσμιας Ημέρας όπου οι περαστικοί θα μπορούν να φωτογραφηθούν για να στείλουν το δικό τους μήνυμα: «Μαθαίνουμε να πλοηγούμαστε και να επικοινωνούμε με ασφάλεια στο διαδίκτυο».

Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου 2021

Θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη διαδικτυακή ενημέρωση από την Α.ΞΕ.Π.Τ με ομιλήτρια τη Μαργαρίτα Γερούκη, ειδική σε θέματα σεξουαλικής υγείας και μέλος της Α.ΞΕ.Π.Τ. με θέμα: «Η Υγεία στον Ψηφιακό κόσμο».

Για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας στο Ρέθυμνο θα απευθυνθούν χαιρετισμοί από τον κ. Γιάννη Α. Κεφαλογιάννη, βουλευτή και π. υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, την κ. Μαίρη Λιονή, αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου και τον κ. Γιώργη Μαρινάκη, δήμαρχο Ρεθύμνης.

Τη μαγνητοσκοπημένη διαδικτυακή δράση ευαισθητοποίησης κι ενημέρωσης μπορείτε να την παρακολουθήσετε από τις 4 Σεπτεμβρίου στη ιστοσελίδα www.axept.gr

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας θα το βρείτε και στις ηλεκτρονικές πινακίδες του Δήμου Ρεθύμνου.

Σωματείο Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα( Α.ΞΕ.Π.Τ)

Η δημιουργική ομάδα του παγκοσμίως βραβευμένου εκπαιδευτικού εγχειριδίου για τη σεξουαλική αγωγή «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις» δημιούργησε το σωματείο Α.ΞΕ.Π.Τ (Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα) Α.ΧΕ.P.Τ (Safe Carefree Children Presently).

Η Α.ΞΕ.Π.Τ είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2019 με σκοπό το σχεδιασμό, την υλοποίηση δράσεων και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού με στόχο την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας και της προστασίας από την παιδική σεξουαλική κακοποίηση.

Υπενθυμίζουμε ότι την ομάδα του «Φρίξου» αποτελούν οι:

Μαργαρίτα Γερούκη, (τηλ. επικ.: 6944130200)

Έλενα Βιταλάκη, (τηλ. επικ.: 6944184984)

Αθηνά Τριαματάκη, (τηλ. επικ.: 6976504654)

Δέσποινα Μαυράκη, (τηλ. επικ.: 6947271423)

«Η εθελοντική μας εργασία ήταν το όχημα που ξεκίνησε το ταξίδι του από το Ρέθυμνο με ένα όραμα: «Ασφαλή και Ξένοιαστα Παιδιά»!

Οφείλουμε ως μέλη της ομάδας του «Φρίξου» και ιδρυτικά μέλη της «Α.ΞΕ.Π.Τ» να σας πούμε ότι είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανες για τη μακροχρόνια συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, τον Δήμο Ρεθύμνου, το Τμήμα Παιδείας, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ν. Ρεθύμνου, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Ν. Ρεθύμνου, τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρεθύμνου, τον Ιατρικό Σύλλογο Ν. Ρεθύμνου και με πολλούς άλλους φορείς.

Ευχόμαστε να αγκαλιάσετε το όραμά μας και να υποστηρίξετε με τον ίδιο ενθουσιασμό το έργο μας σε παιδιά, οικογένειες, εκπαιδευτικούς κι όπου υπάρχει ανάγκη» σημειώνουν τα μέλη της ομάδας.