30 °C Rethymno, GR
21/09/2021

Εκδηλώσεις στον Δήμο Αγ. Βασιλείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του ’21

Το 1821 αποτελεί το σημαντικότερο σταθμό στην σύγχρονη Νεοελληνική ιστορία γιατί βάζει τέλος σε μια μακραίωνη τυραννία και γίνεται η αφετηρία για την Εθνική μας Ανεξαρτησία και την σύσταση του Νεοελληνικού κράτους.

Η Επανάσταση του 21 υπήρξε ο αγώνας του λαού για την απελευθέρωσή του και αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα και ιστορική δικαίωση, αλλά εξακολουθεί να είναι και ένα ζητούμενο και αποστολή ενός λαού που βαδίζει με συνέπεια την ιστορική του πορεία.

Η μεγάλη συμβολή των Κρητικών υπήρξε μεγάλη και πληρώθηκε με βαρύ τίμημα, όπως και ο αγώνας των Αγιοβασιλιωτών με πολλές μάχες, άλλες νικηφόρες και άλλες με βαρύ φόρο αίματος αλλά με το πνεύμα αδούλωτο και την πεποίθηση ότι ο αγώνας τους θα δικαιωθεί.

Ο Επετειακός εορτασμός των 200 χρόνων αποτελεί ευκαιρία για ενίσχυση της Εθνικής μας συνείδησης, μελέτη των ιστορικών γεγονότων εκείνης της περιόδου για να αναδείξουμε όλα αυτά τα στοιχεία που άντεξαν στο χρόνο και μας κράτησαν όρθιους για να αποτελέσουν δίδαγμα για την πορεία μας στο μέλλον.

Ο Δήμος μας με αφορμή την Επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης και τη μεγάλη συμβολή των Αγιοβασιλιωτών, θα πραγματοποιήσει φέτος σημαντικές εκδηλώσεις αλλά και δράσεις που θα αναδείξουν τα ιστορικά γεγονότα του τόπου μας και θα ενισχύσουν στους σύγχρονους καιρούς μας την πλούσια πολιτιστική μας ταυτότητα.

Στο πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνονται και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που καλύπτουν το συνολικό πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου λαμβάνοντας και τηρώντας τα μέτρα που επιβάλουν τα πρωτόκολλα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Δευτέρα 21 Ιουνίου – Κισσός

Μνημόσυνο και εκδήλωση στην Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος με τίτλο: «200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αγίου Πνεύματος Κισσού και το μαρτύριο του Ηγουμένου της Μονής και των Τεσσάρων Πατέρων της».

Τρίτη 29 Ιουνίου – Καλή Συκιά

Μνημόσυνο και Εκδήλωση μνήμης των κατοίκων-ηρώων του οικισμού Άνω Καλής Συκιάς που εξοντώθηκαν από τους Τούρκους και των αγωνιστών του χωριού που συμμετείχαν στην περίοδο της Επανάστασης κατά των Τούρκων.

Ομιλία από την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλική Μπαμιάκη-Κωστάκη.

Σαββάτο 10 Ιουλίου – Αγία Γαλήνη

Συναυλία στο Θέατρο «Δαίδαλος- Ίκαρος» με τον Μάνο Παπαδάκη «Φτου ξελεφτερία για όλους» ώρα 21.00

Διοργάνωση: Τουριστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Δαιδάλου – Ικάρου

Κυριακή 18 Ιουλίου – Σπήλι, αίθουσα Δημαρχείου

Επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Η συμβολή της επαρχίας Αγίου Βασιλείου στον Αγώνα του 1821» (περίοδος 1821-1830) ώρα 10:00 π.μ.

Κυριακή 25 Ιουλίου – Πολεμάρχι Δήμου Πλατανιά Χανίων

Εκδήλωση με τίτλο «Η δράση και η προσφορά του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Πρέβελη και αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης, Μελχισεδέκ Τσουδερού».

Συνδιοργάνωση: Δήμος Πλατανιά- Δήμος Αγίου Βασιλείου.

Τετάρτη 28 Ιουλίου – Καλή Συκιά

Προβολή ντοκιμαντέρ «Ώρα λευτεριάς» της δημοσιογράφου Εύας Λαδιά στην αίθουσα του συλλόγου, ώρα 20:00.

Παρασκευή 30 Ιουλίου – Λαμπηνή* στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας και ώρα 20:00

  • Ομιλία του Εκπαιδευτικού και συγγραφέα Αθανάσιου Απανωμεριτάκη με θέμα «Το Ολοκαύτωμα της Λαμπηνής* 20 Ιανουαρίου 1829».
  • Παρουσίαση ιστορικού ντοκιμαντέρ της Εύας Λαδιά Λαμπηνή*: «Μια ακόμα ατέλειωτη Λειτουργία» της περιόδου της Τουρκοκρατίας.

Τρίτη 3 Αυγούστου – Σπήλι

Παρουσίαση ιστορικού βιβλίου του συγγραφέα Θοδωρή Δευτου με τίτλο «Ο αλεξιπτωτιστής ήταν δικός μας» ώρα 20.30.

Τετάρτη 4 Αυγούστου – Καλή Συκιά

Ομιλία με θέμα «Το Ρέθυμνο στην Επανάσταση του 1821» από τον Διδάκτορα Ιστορίας Γιάννη Γρυντάκη, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου, ώρα 20:00.

Σάββατο 7 Αυγούστου – Σελλιά

Θεατρική παράσταση από το Θέατρο Κρήτης «Δυόμισι φόνοι κι ένα μπουλντόγκ» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μπαλαμουτσου ώρα 20:30 στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας.

Κυριακή 8 Αυγούστου – Κεραμέ

Μνημόσυνο και εκδήλωση για τους αγωνιστές της επανάστασης του 1821.

Παρουσίαση Λιθογραφίας από τον συνταξιούχο φιλόλογο-θεολόγο-συγγραφέα κ. Κωστή Παπαδάκη και ομιλία για τα ιστορικά γεγονότα την περίοδο του 1821.

Κυριακή 8 Αυγούστου – Μέλαμπες

Θεατρική παράσταση από το Θέατρο Κρήτης «Δυόμισι φόνοι κι ένα μπουλντόγκ» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μπαλαμουτσου ώρα 20:30 στον εξωτερικό χώρο του πολιτιστικού συλλόγου.

Δευτέρα 9 Αυγούστου – Σπήλι

Ομιλία Δημάρχου Γιάννη Τατάρακη για τον απολογισμό έργων και δράσεων του Δήμου και παρουσίαση Αγιοβασιλιώτικου παραλιακού δρόμου

Τρίτη 10 Αυγούστου – Ακούμια

Θεατρική παράσταση για παιδιά και εφήβους «Ο Ιππότης με τη Σκουριασμένη πανοπλία», ώρα 20.30 Πλατεία Ακουμίων.

Τετάρτη 11 Αυγούστου – Μέλαμπες

Εκδήλωση για την παρουσίαση άγνωστων μέχρι σήμερα ιστορικών στοιχείων, που αφορούν στην εκστρατεία των Τούρκων του Ηρακλείου κατά των Μελάμπων, τη νύχτα του Μ. Σαββάτου 1822 ώρα 20:30 και τόπος εκδήλωσης: Δυτική αυλή Δημοτικού Σχολείου Μελάμπων

Πέμπτη 12 Αυγούστου – Μέλαμπες

Επίσκεψη στο χώρο όπου θα ανεγερθεί μνημείο, εις ανάμνησιν της Μάχης στο Ροθιανό ή Κακό Ρυάκι και παρουσίαση των πεδίων στα οποία διεξήχθη η Μάχη – Περιγραφή της Μάχης.

Ώρα 20:30 Τόπος: Ανατολική πλευρά του Λόφου του Λαβρασού.

Παρασκευή 13 Αυγούστου – Μιξόρρουμα

Θεατρική παράσταση για παιδιά και εφήβους αλλά και για όλη την οικογένεια «Ο Ιππότης με τη Σκουριασμένη πανοπλία» ώρα 20:30 στον υπαίθριο χώρο του πολιτιστικού συλλόγου.

Κυριακή 15 Αυγούστου – Σακτούρια

Εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή των Σακτουριανών στην Επανάσταση του 1821-1830».

Προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα: Σακτουρια: Ιστορία – Πολιτισμός – Περιβάλλον

Μουσικό παραδοσιακό πρόγραμμα.

Ώρα 21.00 στον Πολιτιστικό σύλλογο

Κυριακή 22 Αυγούστου – Ροδάκινο

Μνημόσυνο και εκδήλωση στην θέση Κουρκουλός με τίτλο «Κουρκουλός: Μια Σπίθα Ελεθευρίας».

Ομιλία για το ιστορικό της Επετείου από τον Ανώτατο Αξιωματικό του Στρατού κύριο Ιωσήφ Κοτσίφη του Μανούσου.

Κυριακή 22 Αυγούστου – Σπήλι

Μουσικοθεατρικό δρώμενο από το Μικρό Θέατρο Ρεθύμνου με ερμηνεύτρια την Στέλλα Σειραγάκη και τίτλο «Ελλάδα τότε και τώρα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο χώρο στάθμευσης δίπλα στο Δημαρχείο Σπηλίου με ώρα έναρξης 21:00.

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου – Σπήλι

Η Εξέλιξη των Ανασκαφών στην Ακρόπολη της Ορνέ με ομιλητές:

  • Αθανασία Καντα -επίτιμη διευθύντρια του Μουσείου Ηρακλείου
  • Αναστασία Τζιγκουνάκη -διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου
  • Μάνος Παπαδάκης -αρχαιολόγος

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου Αγκουσελιανά

Μνημόσυνο και εκδήλωση με ομιλητές:

Γιώργος Πατεράκης εκπαιδευτικός-συγγραφέας με θέμα «Η Επανάσταση στην Κρήτη και η συμμετοχή των Κρυπτοχριστιανών στον αγώνα»

Στέλιος Παπαδάκης ιστορικός- ερευνητής με θέμα «Αγκουσελιανά και Παλαιόλουτρα το 1821»

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου Μονή Πρέβελη

Εκδήλωση με τίτλο «Επαναστατικά γεγονότα του 1821 στο Ρέθυμνο» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και εγκαίνια έκθεσης με κειμήλια σε χώρο της Μονής.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου – Αθήνα

Εκδήλωση Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Πολεμικό Μουσείο για την Ιστορία, το Παρόν και το Μέλλον. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Δήμος θα τιμήσει τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.