23 °C Rethymno, GR
16/08/2022

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Εκδηλώσεις 78ης Επετείου Ολοκαυτώματος της Βιάννου παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπουλου, τιμάται φέτος η 78η Επέτειος του Ολοκαυτώματος και της Καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας, που διαπράχθηκαν την 14η, 15η και 16η Σεπτεμβρίου 1943 από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης -Π.Ε Ηρακλείου, τον Δήμο Βιάννου, την Ένωση θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου, ξεκίνησαν χθες Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, και ολοκληρώνονται την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στο χώρο του μνημείου του Ολοκαυτώματος, στην περιοχή Σελί Αμιρών του Δήμου Βιάννου, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί από τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου-Πανδημοτικό Ηρώο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

  • Ώρα 19.00 μ.μ.: Εκδήλωση αφιερωμένη στην ηρωίδα γυναίκα της επαρχίας Βιάννου

Ομιλητές:

Άννα Μανουκάκη – Μεταξάκη, φιλόλογος – συγγραφέας

Γιώργος Καλογεράκης, διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Tina Gericke, εκπρόσωπος Ομάδας AK «Distomo» (Αμβούργο)

Παρεμβαίνουν:

Πόπη Λιαδάκη, πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας

Μιλτιάδης Σφουντούρης, δικηγόρος, μέλος Συλλόγου Θυμάτων Σφαγής Διστόμου.

Βασιλική Μπαμιάκη, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας»

Δημήτρης Βλαχοπάνος, πρόεδρος Ομίλου Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο δήμαρχος Διστόμου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Γιάννης Σταθάς.

Την εκδήλωση συντονίζει ο Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

  • Ώρα 21.00 μ.μ.: Συναυλία με τον Μάνο Παπαδάκη και το συγκρότημά του. Συμμετέχει η Νατάσα Παπαδοπούλου – Τζαβέλλα.

Θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση, το τραγούδι του Μάνου Παπαδάκη «Τρεις Σταυροί» που αφιερώνεται στην μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος της επαρχίας Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας και ιδιαίτερα στην οικογένεια Βερβελάκη, η οποία θρηνεί τα τρία μικρά αδέλφια, την Ευαγγελία 8 ετών, τη Μαρία 12 ετών και τον Στέλιο 15 ετών, που βασανίστηκαν μέχρι θανάτου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής αλλά δεν πρόδωσαν πού ήταν κρυμμένος ο πατέρας τους και έγιναν φωτεινά ορόσημα αντίστασης και αυτοθυσίας.

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου- Πανδημοτικό Ηρώο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

  • Ώρα 10:00 μμ: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.
  • Ώρα 10:30 μμ: Τελετή στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών.

– Επιμνημόσυνη δέηση, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα

– Ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα

Προσκλητήριο Νεκρών

– Απόδοση του Ύμνου της Βιάννου από τη Μικτή Χορωδία της Π.Ε. Ηρακλείου, υπό την διεύθυνση της Μαέστρου, Λένας Χατζηγεωργίου.

Βουβός Πεντοζάλης του Πένθους από τη σχολή χορού του Χριστόφορου Μπριντάκη

– Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

– Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών-Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

  • Ώρα 14.30 μμ: Εκδήλωση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου με τη συμμετοχή των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων όλης της Ελλάδας.

Δευτέρα 20.9.2021, Ηράκλειο, Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης

  • Ώρα 21.00 μ.μ.: Συναυλία με τον Μάνο Παπαδάκη και το συγκρότημά του αφιερωμένη στην ηρωίδα γυναίκα της επαρχίας Βιάννου. Συμμετέχει η Νατάσα Παπαδοπούλου – Τζαβέλλα.

Ο τραγουδοποιός Μάνος Παπαδάκης και το εξαμελές μουσικό του σχήμα, αποδίδουν τραγούδια μεγάλων συνθετών που έχουν σημαδέψει τη μουσική μας ιστορία. Η ηρωίδα γυναίκα της μαρτυρικής επαρχίας Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας, που σήκωσε το σταυρό του μαρτυρίου, το σταυρό του πένθους, της ορφάνιας και της φτώχειας, υμνείται μέσα από τραγούδια που μιλούν μέσα στην καρδιά μας.

Παίζουν οι: Γιάννης Κοντάκης ηλεκτρικό μπάσο, Παναγιώτης Μαυράκης ηλεκτρική κιθάρα, Αποστόλης Γιασλακιώτης ηλεκτρική κιθάρα, Πολύδωρος Φραντζεσκάκης τύμπανα, Νίκος Οικονομέας κλαρίνο, Σπύρος Ρουμελιώτης μηχανικός ήχου, Μάνος Παπαδάκης κιθάρα – φωνή.

Τις συναυλίες στη Βιάννο και το Ηράκλειο προλογίζει και συντονίζει το μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού Μανόλης Χατζηνάκης.

Σημ. Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με τα ενδεικνυόμενα μέτρα από την Πολιτεία για την πρόληψη της πανδημίας του covid-19.