31 °C Rethymno, GR
18/08/2022

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Εκλογή Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Για πρώτη φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αποφάσισε για τη θέση Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, και επέλεξε ύστερα από μυστική ψηφοφορία με μεγάλη πλειοψηφία για τη παραπάνω θέση τον Γιώργο Μηλιαρά, τ. Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 77 ν. 3852/2010 ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, δέχεται έγγραφες καταγγελίες άμεσα θιγομένων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του Δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός 30 ημερών στους ενδιαφερόμενους.

 

Ψήφισμα για την διάσωση του ιστορικού Φρουρίου Ιτζεδίν

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για τη διάσωση του ιστορικού Φρουρίου Ιτζεδίν. Η Περιφέρεια Κρήτης έμπρακτα και με συνέπεια την τελευταία δεκαετία υποστηρίζει όλες τις δράσεις προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού θεωρώντας το έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κρήτης.

Σε αυτό το πλαίσιο και ειδικά σε ό,τι αφορά στα Χανιά, μεγάλα έργα πολιτισμού έχουν ήδη ολοκληρωθεί και συνεχώς πλαισιώνονται τόσο από νέες δράσεις σημαντικής εμβέλειας, όσο και από ένα συνολικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την επόμενη δεκαετία, σε συνεργασία με τους Δήμους της Π.Ε. Χανίων και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στον πολιτιστικό χάρτη που διαμορφώνεται σημαντικό ρόλο πρέπει να έχει το Φρούριο Ιτζεδίν.

Το Φρούριο Ιτζεδίν είναι σήμερα φανερά εγκαταλελειμμένο και καταρρέει κυριολεκτικά. Η μεγάλη ιστορική σημασία του σήμερα, μετά την εθνική συμφιλίωση, και η γεωγραφική θέση και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του, αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για τη διάσωση, αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίησή του.

Η Περιφέρεια Κρήτης καλεί την Ελληνική Πολιτεία, το υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Χανίων και όλους τους συναρμόδιους φορείς και κινήσεις πολιτών να διαμορφώσουμε από κοινού ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να οδηγήσει στην διάσωση και αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου της νεότερης ιστορίας μας και στην επανασύνδεση του με τη σημερινή ζώσα πραγματικότητα.

Το παρόν αποτελεί ομόφωνο αίτημα -ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης προς το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό, να αποκατασταθεί άμεσα με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν, ώστε να αναδειχθεί ως ιστορικό μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από τους πολίτες, για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου.

Σύμφωνα με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αποφασίσθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο:

Η Αποτίμηση σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας σε Δικαιούχους της Π.Ε. Ηρακλείου και της έδρας της Περιφέρειας Κρήτης για το έτος 2020.

Η Έγκριση πρακτικού για καταστροφή και ανακύκλωση παλαιού υλικού της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

Η Έγκριση προσωρινής κυκλοφοριακής Ρυθμίσεως Επαρχιακής Οδού 24 στην περιοχή του οικισμού «Γκαγκάλες» για την εκτέλεση του έργου: «Ανάπλαση κεντρικού δρόμου οικισμού Γκαγκαλών Δ. Γόρτυνας» του Δήμου Γόρτυνας».

Η Λήψη προσωρινών μέτρων (κλείσιμο οδού) και εκτροπή της κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό 23 της Π.Ε Ρεθύμνου, ανατολικά της Μονής και της Λιμνοδεξαμενής Αρκαδίου, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών στα πλαίσια του έργου: «Αποκατάσταση ζημιών Επαρχιακής Οδού 23 έμπροσθεν της Ιεράς Μονής Αρκαδίου».

Η «Αποδοχή όρων για τη λήψη επενδυτικού τοκοχρεολυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για την υλοποίηση του έργου Αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Ταυρωνίτη του Δήμου Πλατανιά Π.Ε. Χανίων, ενταγμένου στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Εγκρίθηκε η παράταση για την υλοποίηση του έργου «MISTRAL» Μεσογειακή Στρατηγική Καινοτομίας για τη διακρατική δραστηριότητα clusters και δικτύων στο πλαίσιο της Γαλάζιας Ανάπτυξης – Mediterranean Innovation Strategy for transnational activity for clusters and networks of the Blue Growth – Μεσογειακή Στρατηγική Καινοτομίας για τη διακρατική δραστηριότητα clusters και δικτύων στο πλαίσιο της Γαλάζιας Ανάπτυξης του Χρηματοδοτικού Πλαισίου Interreg MED».

Η 2η τροποποίηση του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης έτους 2021 της Περιφέρεια Κρήτης με προσθήκη νέων έργων προϋπολογισμού 2.000.000,00 ευρώ.

Η Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την εκτέλεση εργασιών στον επαρχιακό δρόμο Ταυρωνίτης -Παλαιόχωρα στο πλαίσιο του έργου: «επείγουσες εργασίες αποκατάστασης ζημιών και αντιμετώπιση καθιζήσεων και κατολισθήσεων στην Επαρχιακή Οδό 14».

Γραφείο τύπου περιφέρειας Κρήτης