33 °C Rethymno, GR
19/08/2022

ΣΤΙΣ 7 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις την Τετάρτη από το σύλλογο δασκάλων -νηπιαγωγών και την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Κινητοποιήσεις με φόντο τα πλημμελή όπως λένε μέτρα προστασίας και ασφάλειας για την σχολική κοινότητα προγραμματίζουν την Τετάρτη το απόγευμα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης και η ΕΛΜΕΡ. Η από κοινού κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί στις 7 το απόγευμα έξω από το δηαμρχείο.

Στην ανακοίνωση του για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ό σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών νομού Ρεθύμνης, αναφέρει:

1ο Θέμα: «Ευχές για νέα σχολική χρονιά»

Aγαπητές Συναδέλφισσες, αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με το ξεκίνημα του Σχολικού Έτους το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης   Ρεθύμνου εύχεται σε  όλες και σε  όλους ολόψυχα,  καλή Σχολική Χρονιά με Υγεία και Δύναμη.

Για μια ακόμη χρονιά,  με «όπλα» μας την επιμονή, την υπομονή και το φιλότιμό μας,  κόντρα στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην Εκπαίδευση,  θα δώσουμε τη «μάχη» για μια καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών μας.

2ο Θέμα: «Καλωσόρισμα στους νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς του νομού μας»

Έπειτα και από την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων στα σχολεία του νομού Ρεθύμνου, ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά τόσο στους νεοδιόριστους όσο και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Για τους νεοδιόριστους συναδέλφους ο διορισμός σε μόνιμη θέση εκπαιδευτικού και δημόσιου λειτουργού δικαιώνει τους κόπους και τις προσωπικές θυσίες πολλών ετών, αλλά και των συλλογικών αγώνων, με σκοπό τη στήριξη του Δημόσιου Σχολείου και τη διαρκή εκπαίδευση των μαθητών σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ο αγώνας συνεχίζεται καθώς το αίτημα των μόνιμων διορισμών παραμένει κυρίαρχο και επίκαιρο, γεγονός που μαρτυρείται από τις τεράστιες εκπαιδευτικές ανάγκες που υπάρχουν και τη φετινή σχολική χρονιά. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ρεθύμνου θα είναι δίπλα σε κάθε συνάδελφο με κεντρικό και σταθερό γνώμονα την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, την προάσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών κεκτημένων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ταυτόχρονα, το Σωματείο χρειάζεται όλους εσάς, ως συλλογική εκπαιδευτική οντότητα, προκειμένου να συνεχίζουμε να διεκδικούμε το Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο των ονείρων μας και τα δίκαια εργασιακά αιτήματά μας. Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο σας καλεί να κάνετε εγγραφή στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ρεθύμνου.

Για τους νεοδιόριστους-μόνιμους η συνδρομή στο σύλλογο γίνεται αυτόματα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους σε δύο δόσεις από τη μισθοδοσία της Διεύθυνσης. Οι αναπληρωτές μπορούν να καταβάλλουν ατομικά τη συνδρομή τους καθ’ όλη την διάρκεια του σχολικού έτους, είτε στα γραφεία του Συλλόγου κάθε Τρίτη και Πέμπτη 18:00 – 20:00, είτε έπειτα από συνεννόηση με κάποιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Για να εκδώσετε κάρτα εκπαιδευτικού (απαιτείται μια φωτογραφία ταυτότητας). Ισχύει για εκπτωτικές προσφορές σε καταστήματα μέσω συνεργασιών του Συλλόγου μας.

3ο Θέμα: «Άνοιγμα σχολείων »

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ξεκινά κι επίσημα η νέα σχολική χρονιά κάτω από δύσκολες υγειονομικά συνθήκες, καθώς το τέταρτο κύμα πανδημίας είναι σε εξέλιξη και «χτυπάει», μάλιστα, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα παιδιά και εφήβους. Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν και να λειτουργήσουν -και όχι να βρεθούν πολύ σύντομα κλειστά- με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αντιμετωπίζει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα του ανοίγματος και της λειτουργίας των σχολικών μονάδων με απόλυτη έλλειψη αισθήματος ευθύνης, ψευδείς διαβεβαιώσεις για λήψη ανύπαρκτων μέτρων και με απειλές εναντίον των εκπαιδευτικών.

Είναι τραγική η επιμονή της Κυβέρνησης της Ν.Δ. και της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ., στην επανάληψη της εφαρμογής της πολιτικής που κράτησε κλειστά τα σχολεία στο μεγαλύτερο μέρος της περσινής χρονιάς. Συγκεκριμένα:

 • Με δημόσιες δηλώσεις δίνει «διαβεβαιώσεις για μέριμνα μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα όπου αυτό είναι δυνατό, ενώ με εντολές προς τη διοικητική ιεραρχία απαιτεί να μη γίνεται δεκτό κανένα σχετικό αίτημα. (Υπενθυμίζουμε αντίθετα πως ήδη έχει αυξήσει τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα από 22 σε 25.)

 • Περιορίζει τον αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών στην παράλληλη στήριξη, και όχι μόνο, και συνεχίζει να εφαρμόζει το απαράδεκτο μέτρο των τρίμηνων συμβάσεων εργασίας επιχειρώντας να καθιερώσει την επισφάλεια και την ελαστικοποιημένη μορφή εργασίας στην εκπαίδευση.
 • Δεν εφαρμόζει κανένα μέτρο για ασφαλείς υγειονομικά μετακινήσεις των μαθητών (Θυμίζουμε ότι πέρυσι ίσχυσε το 100% στην πληρότητα των οχημάτων για τη μεταφορά μαθητών).
 • Δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας τη στιγμή που η καθαριότητα των σχολείων αποτελεί βασικό παράγοντα υγειονομικής πρόληψης και έτσι δεν ικανοποιεί το κομβικής σημασίας αίτημα για καθαρά σχολεία. Αντίθετα προχώρησε σε 3ωρες και 4ωρες συμβάσεις
 • Αρνείται να ικανοποιήσει το, εδώ και μήνες διατυπωμένο, αίτημα των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών για μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, με την ευθύνη του ΕΟΔΥ μέσα στα σχολεία, επενδύοντας στα self-test για τους μαθητές και, με χρέωση των ίδιων, εργαστηριακά τεστ για τους εκπαιδευτικούς.
 • Οδηγεί τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να εισέρχονται στις τάξεις χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας.
 • Στην ανάγκη για πλήρη επιστημονική ενημέρωση της κοινωνίας σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, με ταυτόχρονη ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, και την εμπέδωση αισθήματος εμπιστοσύνης στους πολίτες (σχετική οδηγία του Π.Ο.Υ., 14-6-2021) απαντά με επικίνδυνους εκβιασμούς που οδηγούν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Ο Κλάδος επανειλημμένα έχει ζητήσει την πραγματοποίηση συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. ώστε να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για την εφαρμογή των μέτρων που θα οδηγήσουν σε μια νέα σχολική χρονιά με τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά με ασφάλεια.

Επίσης, με το άνοιγμα των σχολείων του Νομού μας την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου θα είμαστε για ακόμα μια χρονιά, αντιμέτωποι με την υποστελέχωση των σχολικών μας μονάδων, τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από προσωπικό καθαριότητας. Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς τα κενά που θα υπάρξουν με τον αγιασμό ξεπερνούν τα 120 (κυρίως ειδική αγωγή, ΖΕΠ, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων). Από την άλλη, οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με το προσωπικό καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνου είναι τόσο μικρές σε διάρκεια ( 3ωρες κι 4ωρες) που δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για την καθαριότητα και την απολύμανση των σχολικών χώρων.

Διεκδικούμε:

 • Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές. Ουσιαστική μέριμνα για την εύρεση χώρων που θα λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες.

 • Μαζικό και προσβάσιμο για όλους εμβολιασμό, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

 • Διενέργεια επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ σε όλους τους συναδέλφους, ώστε να υπάρχει ουσιαστικός υγειονομικός έλεγχος και παράλληλα υγειονομική επιτήρηση των σχολικών μονάδων.

 • Μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές.
 • Άμεσα αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές. Παράλληλη στήριξη για όλους τους μαθητές που αποδεδειγμένα τη χρειάζονται.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19.
 • Επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με μέτρα μείωσης της πληρότητας των μέσων μεταφοράς, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας, αποφάσισε να πραγματοποιήσει κοινή κινητοποίηση με την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021 κι ώρα 19:00 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου. Θα ακολουθήσει κοινό δελτίο τύπου τις επόμενες μέρες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος,Στέλιος Ορφανουδάκης

Η Γενική Γραμματέας, Γλυκερία Δαγκλή