28 °C Rethymno, GR
22/09/2021

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΜΕ ΛΙΓΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Προσδοκίες για ενίσχυση του τουρισμού στο Ρέθυμνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου

- Προϋπόθεση η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας του τόπου για την ανάκαμψη των κρατήσεων

Την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αναμένουν πράκτορες και ξενοδόχοι του Ρεθύμνου. Προς το παρόν ελάχιστα είναι τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει στον νομό, καθώς δεν υπάρχουν επισκέπτες, παρά μόνο ελάχιστοι που έχουν διαμοιραστεί σε δέκα ξενοδοχεία, διαμερίσματα και βίλες πέριξ του νομού. Επαγγελματίες ξενοδόχοι που είχαν προγραμματίσει το άνοιγμα των μονάδων τους για το τέλος του μήνα το μετέφεραν για το επόμενο αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον.
Καταλυτικός παράγοντας, όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, στην απουσία κρατήσεων για αυτή την περίοδο είναι κακή επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης που παραμένει κόκκινη χωρίς να παρουσιάζει υποχώρηση των ημερήσιων νέων κρουσμάτων. Το πράσινο χρώμα στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη είναι μονόδρομος για να ανοίξει ουσιαστικά ο τουρισμός στην Κρήτη, δηλώνουν με ιδιαίτερη έμφαση οι επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα της επιτάχυνσης των εμβολιασμών.
Την ίδια στιγμή απαγορεύσεις και ταξιδιωτικοί περιορισμοί εξακολουθούν να είναι σε ισχύ και να επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την τουριστική ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι βασικές τροφοδότριες τουριστικά χώρες για το Ρέθυμνο, όπως η Αγγλία, η Ρωσία και οι σκανδιναβικές χώρες, έχουν σαφείς οδηγίες για αποφυγή ταξιδιών.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιχειρηματίες όχι μόνο του τουριστικού κλάδου, αλλά και του εμπορικού κόσμου και των επαγγελματιών εστίαση που ποντάρουν στον τουρισμό.
Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι υπό την προϋπόθεση της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνα του τόπου και του εμβολιασμού του πληθυσμού το σημερινό αρνητικό κλίμα θα αναστραφεί και η σεζόν θα κυλήσει πολύ καλύτερα από πέρυσι.
Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων του νομού Στράτο Μπερέτη ήδη τον μήνα Μάιο έγιναν πολλές κρατήσεις που αφορούν τους μήνες αιχμής αλλά και το δίμηνο Σεπτεμβρίου -Οκτωβρίου. Οι κρατήσεις αυτές, όπως πρόσθεσε, είναι υπό αίρεση με την έννοια ότι υπάρχουν ευέλικτες πολικές ακυρώσεων και είναι πολύ πιθανό οι πελάτες να μην φτάσουν ποτέ στο ξενοδοχείο, δείχνουν όμως σύμφωνα με τον ίδιο την τάση και το ενδιαφέρον που υπάρχει.
Ο κ. Μπερέτης εκτίμησε ότι είναι πιθανό και εφικτό η σεζόν φέτος στην Κρήτη και το Ρέθυμνο να επεκταθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και να επιτευχθεί το 50% των τουριστικών αφίξεων του 2019.
Το μόνο σίγουρο και κοινώς αποδεκτό είναι ότι η πορεία του τουρισμού είναι άμεσα εξαρτώμενη από την πορεία της πανδημίας γι’ αυτό και απαιτείται αυξημένη προσοχή και επαγρύπνηση από όλους σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων καθώς αυτό αποτελεί βασικό κριτήριο πλέον για την επιλογή ενός τόπου ως προορισμό διακοπών.

Ελάχιστα τα ανοιχτά ξενοδοχεία στο Ρέθυμνο με λιγοστούς επισκέπτες

Ελάχιστα ξενοδοχεία, που δεν ξεπερνούν τα δέκα σε αριθμό, έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής στο Ρέθυμνο, αλλά και στην ενδοχώρα για να φιλοξενήσουν ελάχιστους και μεμονωμένους επισκέπτες κατά κύριο λόγο από την Γερμανία και κάποιους από την Γαλλία, που επέλεξαν τις μονάδες του Ρεθύμνου για τις καλοκαιρινές τους διακοπές τον Μάιο. Λίγοι ακόμα έχουν επιλέξει τη διαμονή τους σε βίλες και διαμερίσματα του νομού, χωρίς όμως και σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός τους να είναι αξιοσημείωτος.

Η τουριστική κίνηση είναι ελάχιστη και οι επισκέπτες είναι τόσο λίγοι, όπου δεν έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα εμπορικά, που αγωνιούν και αυτοί από τη δική τους πλευρά τους.

Μια εβδομάδα μετά το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού η εικόνα δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο με τους επιχειρηματίες του κλάδου να εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής για ενίσχυση των κρατήσεων.

Η εικόνα στα λιγοστά ξενοδοχεία που έχουν επαναλειτουργήσει από τις πρώτες ήμερες είναι απογοητευτική, αφού οι πελάτες είναι ελάχιστοι και διασκορπισμένοι σε δέκα περίπου ξενοδοχεία και σε αντίστοιχο αριθμό διαμερισμάτων ή βιλών. Επιχειρηματίες που είχαν προγραμματίσει να ανοίξουν εντός Μαΐου τελικά αναβάλλουν την επαναλειτουργία των μονάδων τους, καθώς οι όποιες κρατήσεις είχαν ακυρώθηκαν.

Η κακή επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης και η μη υποχώρηση των νέων κρουσμάτων σε συνδυασμό με τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς χωρών τροφοδοτριών τουριστών για την χωρά μας έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη στασιμότητα στις κρατήσεις.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου και γενικός γραμματέας της ΠΟΞ, Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «τα ξενοδοχεία, οπού έχουν ανοίξει, είναι πολύ λίγα. Από τα 200 περίπου ξενοδοχεία μέλη του συλλόγου μας έχουν ανοίξει περίπου δέκα, όμως και συνάδελφοι που είχαν προγραμματίσει να ανοίξουν αυτές τις μέρες οδηγούνται σε νέα αναβολή, αφού δεν έχουν πελάτες. Δυστυχώς ενώ περιμέναμε να έχουμε νέες κρατήσεις αυτό δεν γίνεται. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει πολύ ψηλός. Εκτιμώ ότι στο τέλος Ιουνίου θα έχουμε κάποια ξεκάθαρη εικόνα. Μέχρι στιγμής η εικόνα είναι ζοφερή. Είναι πολύ χειρότερη από πέρυσι, όμως μπορεί σε δυο εβδομάδες το σκηνικό να αλλάξει. Πέρυσι μπορεί τέτοια περίοδο να μην είχαν ανοίξει τα ξενοδοχεία, είχαμε όμως κρατήσεις. Αυτό είναι μια σημαντική διαφορά. Και δεν είχαμε μόνο κρατήσεις, αλλά είχαμε πληρωθεί και τα περισσότερα χρήματα, συμβόλαια γκαραντί κτλ. Ενώ φέτος δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο».

Ευχή και ελπίδα όλων είναι σύντομα και μέσα σε ένα μήνα το αρνητικό κλίμα να αναστραφεί. Η εξέλιξη των εμβολιασμών σε τοπικό επίπεδο θα διαδραματίσει καταλυτικό ρολό στον τομέα της υγειονομικής ασφάλειας σε συνδυασμό με την πιστή εφαρμογή των μέτρων και των πρωτοκόλλων, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων του νομού, Στρατός Μπερέτης, τόνισε: «Δειλά δειλά έχουμε ξεκινήσει. Έχουν έρθει μεμονωμένοι τουρίστες που διαμένουν σε διαμερίσματα, βίλες και σε μερικά λίγα ξενοδοχεία. Μόλις το 15% των ξενοδοχείων της Κρήτης έχει ήδη ανοίξει προς το παρόν. Ευελπιστούμε να βελτιωθεί η τουριστική κίνηση μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Οι επισκέπτες μας προέρχονται κυρίως από την Γερμανία. Έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις για μετά τον Ιούλιο, δηλαδή ο μήνας Μάιος ήταν μια περίοδος που καταγράφηκε ζήτηση στις κρατήσεις. Βέβαια όλες αυτές οι κρατήσεις είναι υπό αίρεση, καθώς υπάρχουν ευέλικτες και ελαστικές πολιτικές ακυρώσεων. Εκτιμώ ότι θα ενισχυθεί η κίνηση υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί η επιδημιολογική μας εικόνα. Όσο πιο γρήγορα γίνει πράσινος προορισμός η Κρήτη τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξει ουσιαστικά η σεζόν. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι αν επιδημιολογικά πάμε καλά σαν χώρα τότε θα μπορέσουμε να πετύχουμε το 50% της τουριστικής κίνησης του 2019 σε ό,τι αφορά τις αφίξεις. Όχι σε πληρότητες στα ξενοδοχεία αλλά σε αφίξεις. Ο Σεπτέμβριος φαίνεται πολύ καλός, όπως και ο Οκτώβριος και οι κρατήσεις που υπάρχουν ήδη για Νοέμβριο δείχνουν ότι θα επεκταθεί η σεζόν μέχρι και τον Νοέμβριο».

Γερμανοί κατά κύριο λόγο οι επισκέπτες στην Κρήτη

Επισκέπτες από την Γερμανία είναι κατά κύριο λόγο οι τουρίστες που βρίσκονται στην πόλη μας από τα μέσα Μαΐου. Αναλυτικότερα, οι Γερμανοί αρχίζουν τώρα να κάνουν κρατήσεις μαζικά, καθώς όλο και περισσότεροι εμβολιάζονται, ενώ και η καραντίνα έχει καταργηθεί ως μέτρο για πολλούς προορισμούς. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων fvw, η Tui εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για τη χώρα μας. Όπως προαναφέρθηκε, από τις 14 Μαΐου ο μεγαλύτερος tour operator έχει μεταφέρει με 23 πτήσεις περισσότερους από 4.000 Γερμανούς τουρίστες σε διαφόρους ελληνικούς προορισμούς και το μέλος του συμβουλίου της Tui Group, Sebastian Ebel, ξεκαθαρίζει ότι η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς.

Καθοριστικό ρόλο στην πορεία της φετινής σεζόν αναμένεται να διαδραματίσει η Βρετανική Αγορά. Προς το παρόν, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις «πορτοκαλί» χώρες και όχι στην «πράσινη» λίστα που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να ισχύουν αυστηροί περιορισμοί για τα ταξίδια στη χώρα μας. Εάν όμως αυτό αλλάξει, αναμένεται να υπάρξει μεγάλη ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς από τη βρετανική αγορά

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο Γερμανούς τουρίστες από τις παραδοσιακές αγορές. Η Βρετανία μας έχει στον πάγο μέχρι να γίνουμε πράσινος προορισμός. Οι Φιλανδοί όπως φαίνεται δεν θα ανοίξουν τα σύνορά τους ούτε φέτος, όπως έκαναν και πέρυσι. Στον «πάγο» είμαστε και με τη ρωσική αγορά. Παρότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει όλες τις ενέργειες φαίνεται πως ακόμα δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα. Πολύ φοβάμαι μήπως χάσουμε και φέτος τους Ρώσους επισκέπτες» τόνισε ο κ. Τσακαλάκης, ενώ ο κ. Μπερέτης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ρωσική αγορά επισημαίνοντας πως αυτή μόλις διευθετηθούν οι λεπτομέρειες με την έγκριση του ρωσικού εμβολίου θα ανακάμψει. «Δυστυχώ σε ό,τι άφορα την Σκανδιναβία τα πράγματα δεν είναι καλά. Φιλανδία και Νορβηγία έχουν ακόμα αυστηρά πρωτόκολλα για ταξίδια και κρατήσεις και οι πτήσεις τους πάνε για μετά τον Ιούνιο. Οι Σουηδοί έχουν ξεκινήσει με λίγες πτήσεις και αναμένεται αυτές να ενισχυθούν μετά τον Ιούνιο. Προς το παρόν γίνονται μια με δυο πτήσεις την εβδομάδα από την Δανία και τη Σουηδία».

Στο ΕΣΠΑ τουριστικά γραφεία – εταιρείες τουριστικών λεωφορείων

Στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων θα συμπεριληφθούν τα τουριστικά γραφεία και οι εταιρείες τουριστικών λεωφορείων, διαβεβαιώνει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), Άρη Μαρίνη.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, «από την πρώτη ημέρα της υγειονομικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε σε απόλυτη προτεραιότητα τη στήριξη των εργαζομένων και όλων των συμπολιτών μας, οι οποίοι επλήγησαν από τις παρενέργειες της πανδημίας.

Με κάθε τρόπο, υπερβαίνοντας τεράστια και αντικειμενικά εμπόδια, ακόμη και εφευρίσκοντας νέα εργαλεία, με ένα πρόγραμμα στήριξης πρωτοφανούς μεγέθους, προσπαθήσαμε να αναπληρώσουμε τις οικονομικές απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών.

Γι’ αυτό θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το ζήτημα το οποίο θέσατε υπόψη μου με την επιστολή σας έχει ήδη δρομολογηθεί. Θεώρησα ότι όφειλα να το αναλάβω προσωπικά και επικοινώνησα απευθείας με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη. Έλαβα, λοιπόν, τη διαβεβαίωση ότι στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων θα συμπεριληφθούν τα τουριστικά γραφεία και οι εταιρείες τουριστικών λεωφορείων» αναφέρει ο υπουργός Τουρισμού.

ΕΕ: Επίτροπος Δικαιοσύνης: Τρεις τύποι του ψηφιακού πιστοποιητικού θα είναι διαθέσιμοι την 1η Ιουλίου

Τρεις είναι οι τύποι του ψηφιακού πιστοποιητικού, ανέφερε χθες ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, διευκρινίζοντας ότι ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό για αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό στο οποίο αναγράφεται ότι έχει αναρρώσει από τον κορονοϊό.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα εν λόγω πιστοποιητικά θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες της ΕΕ και θα υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να τα φέρει σε έντυπη μορφή ή σε ψηφιακή.

Όσον αφορά το κόστος των απαιτούμενων τεστ, η Επιτροπή θα κινητοποιήσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη όσον αφορά την προσφορά προσιτών τεστ, ανέφερε ο κ. Ρέιντερς.

Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Επιτροπή για τα θέματα που αφορούν τον εφοδιασμό, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και προσέθεσε ότι «είναι επίσης σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ο κανονισμός υπογραμμίζει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να απέχουν από την επιβολή πρόσθετων ταξιδιωτικών περιορισμών στους κατόχους πιστοποιητικού, εκτός εάν είναι απαραίτητοι και αναλογικοί για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Επίσης, ο Ντιντιέ Ρέιντερς ανέφερε ότι μέχρι τώρα 17 κράτη-μέλη και η Ισλανδία έχουν συμμετάσχει στη δοκιμασία προσομοίωσης.

Η Ελλάδα είχε ολοκληρώσει με επιτυχία το συγκεκριμένο τεστ την περασμένη Τρίτη, όπως είχε αναφέρει Εκπρόσωπος της Κομισιόν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τέλος, ο κ. Ρέιντερς τόνισε ότι ο κανονισμός θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου, δίνοντας ωστόσο ένα περιθώριο έξι εβδομάδων στα κράτη που δεν έχουν καταφέρει να προετοιμαστούν για το εν λόγω πιστοποιητικό μέχρι τότε, αλλά θα μπορούν να χορηγούν κάτι αντίστοιχο με τα ίδια δεδομένα και την ίδια μορφή.